Мъжкият стерилитет – тема табу или проблем, който трябва да бъде решен?

father_sait_logoМъжкият стерилитет все още остава тема табу, въпреки че е известно че причините за проблеми при забременяването на една двойка се делят поравно между мъжа и жената. Опитът да се неглижира тази тема, може и да бъде опасен, защото често инфертилитетът при мъжа всъщност е причинен от преодолими и лечими състояния. За да се стигне до решаването му обаче двойката трябва да направи консултация с репродуктивен специалист. 

Кога говорим за мъжки стерилитет?
За мъжки стерилитет се говори, когато е установена липса или намалено количество сперматозоиди, а също и когато те не могат да извършат оплождане, дори и броят им да е достатъчен, уточняват репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Най-често срещаните причини за това могат да бъдат:

Нетипично разположение на първия или втория тестис
Нарушенията в анатомията на половата система, включително в разположение на тестисите, могат да доведат до смущения в образуването на сперматозоиди или на тяхното правилно еякулиране, ако е налице запушване на канал, през който те трябва да преминават. 

Паротит по време или след пубертета
Паротитът (заушка), особено в юношеска възраст, често атакува тестисите под формата на възпаление. Зрелият тестис е особено уязвим на увреждане от вируса, затова боледуването след пубертета може да доведе до безплодие.

Варикоцеле
Представлява разширение на вените на тестисите, което води до задържане на кръвта и повишаване на температурата. Това оказва силно неблагоприятно действие върху сперматозоидите, а при някои мъже е свързано и със силен дискомфорт и болка. 

Травми 
При травми в областта на тестисите би могла да се наруши кръвно-тестисната бариера, която предпазва тестисите от действието на собствената имунна система и това да доведе до образуването на антитела срещу сперматозоидите. 

Инфекциозни заболявания
Полово предаваните инфекции са изключително опасен фактор, водещ до безплодие. Съществуват повече от 30 различни полово-предавани бактерии, вируси и паразити, като някои от тях са разпространени навсякъде. По данни на Световната здравна организация всеки ден около един милион души се заразяват с болести, предавани по полов път. 

Външни фактори
25 % от мъжкия инфертелитет са без изяснане причина, ето защо начинът на живот е от изключителна важност за репродуктивното здраве на мъжете. Някои вредни навици могат да повлияят на мъжките оплодителни способности. Сред тях попадат тютюнопушенето, алкохола, стресът, затлъстяването и облеклото. Отказването на цигарите например, може да подобри значително процента на сперматозоиди, както и тяхната подвижност. Малко хора пък знаят, че трайната злоупотреба с алкохол уврежда сперматогетезата и може да доведе до импотентност.  Затлъстяването при мъжете пък може да доведе до промяна на хормоналния профил, както и до повишаване на скроталната температура. Това влияе негативно на сперматогезенезата и води до отклонения в семенните параметри. 

Стресът също променя морфологията и оплодителните способности на сперматозоидите, категорични са специалистите. 
Не на последно място остава и облеклото. Носенето на тесни панталони и бельо се повишава телесната температура, което е неблагоприятно за производството на сперматозоиди.

И не само това…
Причинители на мъжкия стерилитет могат да бъдат различни хирургични интервенции, свързани с усукване на тестиса, ингвинална херния, както и задържането на тестиса на различни нива над скротума. От значение е още възрастта на първата ерекция. Знак за проблем е и евентуална болка по време на еякулация. Предходни инфекции на тестиса, простатната жлеза, пикочния мехур или бъбреците също трябва да са сигнал за бъдещите татковци да потърсят консултация със специалист. 


Новини