Нов тест определя най-точното време за ембриотрансфер в Медицински комплекс „Д-р Щерев“

20190805 сайтКлючов фактор за успешната имплантация на ембриона и развитие на бременността е балансът на бактерии в ендометриума. При нормално състояние, в лигавицата на матката се развиват различни бактерии от вида Lactobacillus genus. При появата на патогенни бактерии се нарушава балансът в микрофлората на лигавицата, което може да е причина за неуспешна имплантация и за загуба на бременност. Проучванията доказват, че 39% от инфертилните пациенти, 60% от пациентите с честа загуба на бременност (RPL) и 66% от тези с повторяеми имплантационни неуспехи (RIF), имат нарушена микробиома (микрофлора) на вътрематочната среда. На базата на подобни научни доказателства медицината в света се развива с изключително бързи темпове.

За да можем да предложим последните нововъведения от областта на репродуктивното здраве, от 5 август в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се предлага нов допълнителен тест, който може съществено да помогне при установяване причините за инфертилитет. Тестът е изключително точен в определянето на видовете бактерии и лактобацили, които се намират в микрофлората на маточната лигавица, защото се основава на сложно изследване – генетично секвениране и маркиране на бактериални рибозомални РНК. Той се прави подобно на ЕРА теста и на ко-култивирането, като се взима малко количество ендометриална тъкан за анализ.

Едно от най-важните предимства на анализа Ендометриом е, че изследването открива най-честите бактериални причинители на хроничен ендометрит. Освен това, определя процентно състава на лактобацили в маточната лигавица, което подобрява репродуктивния потенциал на пациентката. Анализът установява и най-подходящото време, според състоянието на маточната лигавица, за имплантацията на ембрион.

Пробата се взима между 15 и 25 ден от месечния цикъл, след като пациентката се е запознала с подробната документация, съпътстваща тестуването. Взимането на материала е рутинна манипулация, която не изисква анестезия или инвазивно лечение. Цената на изследването е 750 лв. и включва:

- взимане на проба от маточната лигавица и изследването й
- анализ на микробиом на ендометриума
- процент на лактобацили и скриниг за ендометрит (възпаление на маточната лигавица)
- предложение за тип антибиотично и пробиотично лечение, в зависимост от резултата

Резултатът е готов в рамките на 10 работни дни

Повече информация за анализа Ендометриом можете да получите от лекуващия ви репродуктивен специалист в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Новини