Подготовка за инвитро процедура

ivf_preparation_450x250Понякога така чаканите две чертички на теста за бременност не се появяват и мечтаното бебе се бави. Важно е да се знае, че инфертилитета засяга в еднаква степен и двамата партньори и затова тяхното участие в процеса на лечение за зачеване е ключово. Когато зад усилията на двойката застане екип от опитни и доверени специалисти, разполагащи с необходимото оборудване, шансовете за успех се увеличават значително.

Понякога единствената възможност за забременяване е чрез използване на инвитро методиката. В серия от статии ще ви представим всички етапи и процеси, през които преминава една процедура по асистирана репродукция. В следващите редове ще ви запознаем с подготвителните стъпки преди една инвитро процедура.

Първата стъпка е двойката да изберете акушер-гинеколог, репродуктивен специалист, с когото да обсъди проблемното забременяване и план за поведение за зачеване. Списък с нашите АГ репродуктивни специалисти и информация за тях може да видите от ТУК.

Следва серия от прегледи при жената, в които се проследява поне един менструален цикъл и промените, които настъпват по време на неговите фази. Препоръчително е първият преглед с ултразвукова диагностика да се проведе на 9-10 ден от месечния цикъл при нормална продължителност на цикъла от 28 дни. При по-продължителен цикъл, например над 32 дни, е препоръчително прегледът да се проведе на 12-13 ден от месечния цикъл. Дължината на месечния цикъл се изчислява от първия ден на кървене от предходния месец до първия ден на кървене в текущия месец.

По време на първата консултация репродуктивния специалист ще снеме щателна и пълна анамнеза и на двамата партньори, като се взимат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори и се обсъждат с двойката план на поведение и последващи изследвания при двамата. На жената се извършва преглед с ултразвукова диагностика за снемане на гинекологичен статус и оценка на състоянието на яйчниците, матката, дебелината на маточната лигавица и др.

Допълнително по преценка на лекаря най-често се назначават следните изследвания:
- При жената:
1. Изследване на т.нар. базални хормони между трети и пети ден от цикъла – хормоните LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечния цикъл). Повече за различните хормонални изследвания, които могат да бъдат назначени от лекуващия лекар може да прочетете от ТУК.

2. Изследване на проходимостта на маточните тръби чрез хидротубация под ултразвуков контрол или чрез хистеросалпингография (т.нар. „цветна снимка” – HSG). Повече за това изследване може да прочетете от ТУК.

-   При мъжа:

1. Изследване на спермален материал или т.нар. обикновена спермограма – повече за това изследване може да прочетете от ТУК.

По преценка на лекуващия АГ репродуктивен специалист на партньорите може да бъдат назначени и други изследвания, като цитогенетичен анализ, генетично изследване за вродени тромбофилии, спермограма с оценка по Крюгер, т.нар. разширена спермограма и др. Повече за различните специализирани изследвания може да прочетете от ТУК.

След като резултатите от горните изследвания са готови двойката провежда консултация с лекуващия лекар и при липса на контраиндикации се планира предстоящата инвитро процедура. Тя стартира със ячникова стимулация на жената с хормонални препарати или т.нар. контролирана овариална хиперстимулация. Повече за хормоналната стимулация очаквайте в следващата статия от нашата поредица.

Новини