Проф. Таня Тимева пред CredoWeb: Кои са новите научни изследвания, които помагат на специалистите да се борят с COVID-19

TimevaОт няколко месеца светът е принуден да живее с нов вирус, който променя значително начина ни на живот. Учените са категорични – както и да се развие пандемията с COVID 19, ние ще трябва да се научим да живеем с него.

След обстойно запознаване с публикуваните данни на различни научни международни издания проф. Таня Тимева, ръководител на сектора по асистирана репродукция към Медицински комплекс “Д-р Щерев”, обобщава няколко важни заключения, които могат да бъдат от полза както за жените, които сега планират бременност, така и за тези, които вече са видели дълго чаканите две чертички.

-    Няма категорични данни, че SARS-CoV- 2 вирусът засяга репродуктивната система и възпроизводството при жени и мъже, въпреки това вероятността за настъпването на подобно увреждане не може да се отхвърли категорично.
-    Бременните жени са по-предразположени към COVID-19 инфекция, особено ако вече имат хронични заболявания или са настъпили други усложнения по време на бременността.
-    Няма данни инфекцията да протича по-тежко при бременни жени ( резултат от проучвате при 147 жени заразени с COVID 19)
-    COVID-19 може да доведе до повишен риск от фетален дистрес (силно намален приток на кислород към плода, който сериозно уврежда органите и тъканите му) и преждевременно раждане.
-    Вероятността бебето да се зарази от майка си, по време на раждане при т.нар. вертикална трансмисия на SARS- CoV-2 e малка, но подобна опасност не може да се отхвърли категорично. Новородените могат да се заразят с вируса след раждане, чрез вече познатите пътища за предаване.
-    Това е и причината при заразени с COVID 19 родилки да се предпочита родоразрешение чрез секцио.
-    Няма регистрирани данни, които да показват, че SARS-CoV-2 e изолиран в кърмата. Здравните власти в Китай не препоръчват кърменето, докато СЗО, Американският център за превенция и контрол на заболяванията и UNICEF подкрепят кърменето при жени заразени с вируса, разбира се при спазването на задължителните мерки за безопасност.

Процедурите по асистирана репродукция могат да продължат да се извършват, но при спазването на всички необходими предпазни мерки за ограничаване разпространението на заразата с COVID-19. Становището беше подкрепено от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве (БАСРЗ). То беше прието от министъра на здравеопазването, след което лечението на пациентите с репродуктивни проблеми беше възстановено.

Можете да запишете час за репродуктивен специалист освен на телефон 02 920 0901, също и през онлайн каналите ни: функция Запиши час онлайн на нашия интернет сайт, с лично съобщение до Facebook страницата ни или като пишете в нашия Viber канал. И не забравяйте - най-добрата превенция срещу вируса е проявяването на собствена отговорност към здравето на вас и близките ви хора!


Новини