Пункцията на фоликули в 5 стъпки

Има медицински процедури, които са по-сложни и понякога са свързани с толкова очаквания и надежди, че пациентите забравят важни детайли. Днес ще ви разкажем как протича един от най-важните моменти от инвитро/ICSI процедурата – пункцията на фоликули. В пет стъпки и пет снимки ви представяме тази манипулация, която е ключова за успеха на всеки инвитро/ICSI опит и въвлича специалисти от различни сектори.

HCGПреди пункцията на фоликули пациентката преминава през специално дозирана  контролирана овариална хиперстимулация. Целта е да се добият оптимален брой яйцеклетки, които да доведат до оплождане, имплантиране, настъпване на бременност и успешно раждане на здраво бебче. 36 часа преди пункцията на фоликули на пациентката се поставя специална HCG инжекция, изписана от лекуващия репродуктивен специалист. В дните преди пункцията жената преминава консултация с кардиолог и анестезиолог, попълва и документите, изисквани по закон. Вечерта преди пункцията се преустановява приемът на храна и течности, като пациентката получава инструкции за часа на последното хранене и за времето, в което трябва да пристигне в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ за планираната манипулация. Сутринта преди пункцията тя отново не трябва да се храни или да приема течности. 

болнична стаяПри пристигането си в болницата пациентката трябва да се регистрира на централна регистратура и оттам се насочва към сектора по асистирана репродукция. Там екип на Медицински комплекс "Д-р Щерев" приема жената и извършва следните процедури:
- клизма: това е една от задължителните процедури преди пункция, като целта е да се улесни максимално достъпът до яйчниците;
- тоалет: състои се в отстраняване окосмяването на интимните части и целта е да се намали рискът от инфекции (може да се извърши и в домашни условия);
- поставяне на абокат: пункцията на фоликули се извършва под пълна упойка, поради което абокатът е необходим за целите на безопасното протичане на манипулацията.

пункцияСлед подготвителните процедури пациентката се завежда до специалната зала за провеждане на пункцията на фоликули. Тя се намира на същия етаж и е оборудвана за нуждите на предстоящата процедура. Жена ляга на легло с поставки за краката, тъй като достъпът до яйчниците е вагинален. Анестезиолог поставя краткотрайна венозна анестезия. Пункцията се извършва под пълна упойка и под непрестанното наблюдение от анестезиологичен екип. Самата манипулация се изпълнява от лекуващия акушер-гинеколог репродуктивен специалист, подпомаган от обучени акушерки. С помощта на аспирационна игла, поставена на накрайника на ултразвуковия апарат, се преминава през вагината, като по този начин се осигурява достъп до яйчниците. Фоликулите се аспирират и се предоставят на инвитро лабораторията, намираща се в непосредствена близост до залата за пункция.

ембриологВ инвитро лабораторията аспирираните фоликули се промиват, определят се броят на добитите яйцеклетки и тяхното качество. През това време пункцията продължава, докато репродуктивният специалист аспирира всички фоликули и от двата яйчника. Не забравяйте, че броят на фоликулите не винаги отговаря на броя на добитите от тях яйцеклетки. Работата на ембриолога е да провери колко са яйцеклетките, получени от аспирираните от яйчниците на жената фоликули и какво е тяхното качество.

Докато ембриологът извършва оценка на добитите яйцеклетки, пациентката се транспортира обратно в болничната стая, където остава под активно наблюдение за около 4 часа. Самата процедура трае 15-20 минути, но след нея пациентката се възстановява, а след втория час приема и първите малки количества храна и вода. Мерят ѝ се кръвно и пулс. Трансвагиналната пункция на фоликули е сравнително безопасна процедура, но след нея е нужно кратко възстановяване. Пациентката може да изпитва леки болки в таза, в коремната област, гадене, да има зацапващо кафеникаво кървене. Всичко това е нормално, но ако някой от тези симптоми се обостри, лекуващият акушер-гинеколог трябва незабавно да бъде уведомен. Преди изписването репродуктивният специалист извършва ултразвуков преглед, а пациентката вече е напълно раздвижена. Въпреки това е препоръчително тя да избягва шофиране в първите 24 часа след манипулацията. 

яйцеклеткиПреди напускането на болницата жената се информира за броя на добитите яйцеклетки от аспирираните фоликули. В следващите дни лекуващият репродуктивен специалист и ембриологът, ангажиран с процедурата, я информират своевременно за оплождането и получените ембриони, за тяхното развитие. На тази база се определят точните ден и час на предстоящия ембриотрансфер. Лекуващият лекар препоръча и колко ембриона да бъдат върнати, уточнява се има ли възможност за замразяване на ембриони.

Новини