Ролята на акушерките при проследяването на бременността и раждането

akusher_sait

Акушерката – тайният ангел хранител по пътя на бременността

Годините, в които основно акушерките са били плътно до всяка родилка, грижели са се за нея и бебето, извършвали са израждането и са подпомагали младата майка в последващите грижи – са останали назад във времето.

Днес професията на акушерката вече е наука. Жените, които са я избрали, освен безрезервната си готовност да помагат на бъдещите майки, преминават през сериозно обучение. Те завършват висши училища и получават диплома с бакалавърска степен по здравни грижи с професионална квалификация “акушерка”.

И не само това – решението да се отдадеш на тази професия, всъщност е изключително важен житейски избор. Изискват се много и комплексни качества като интелигентност, бърза мисъл, практически умения и непрекъснати допълнителни квалификации.

В световен мащаб ежегодно се провеждат редица акушерски конференции, които предлагат най-новото от добрите практики при грижите за бременните и раждащи жени. На тези срещи се представят научно обосновани подходи към организирането на болничните звена, грижата за бременните и новородените. Връзката между акушерките, лекарите и изследователите в областта, дава нова и различна перспектива за работата на тези специалисти.

Това е и причината темата за ролята на акушерките в съвременните акушеро-гинекологични и неонатологични грижи да е основна в акушерската сесия на 13-то издание на Софийския симпозиум по репродуктивна медицина. Симпозиумът и тази година се организира благодарение на съвместните усилия на Института по репродуктивно здраве и Медицински комплекс “Д-р Щерев”. За втора поредна година в него ще има и силно международно присъствие. Сред водещите лектори ще бъдат д-р Трейси Купър, д-р Шийна Биром и Ким Парех – ръководител на акушерките в Eden Caseloading Midwives, Ланкашър Великобритания. А темите са повече от полезни - "Защо съвременният свят не може без акушерки","Преобразяване на акушерските грижи - познат екип от акушерки за всяка жена в периодите на бременността, раждането и след него", както и темата, свързана с литотомичната позиция на раждане.

Изключително интересни ще бъдат и темите, представени от българските специалисти, които ще се включат като лектори на Симпозиума. Сред тях попадат “Прееклампсия и еклампсия”, “Първа медицинска помощ при ситуации свързани с нарушения на основните жизнени функции на организма” и изключително интересни детайли за ролята на акушерката във феталната медицина , които ще бъдат представени от ак. Веселка Коцева и д-р  Людмила Константиниду.

С провеждането на подобни лекции в България, кръгът от акушерки, които са готови да работят по високо професионален начин, в нова среда, расте все повече, като така значително се подобрява и грижата за жените, решили да създадат нов живот. 
Новини