След ембриотрансфера: Без паника!

Positive_test_450x250В четвъртата статия от поредицата ни за протичането на една инвитро/ICSI процедура ви разказахме за магията на зачеването „в епруветка“ – какво се случва в инвитро лабораторията, какви са задачите и отговорностите на ембриолозите и какви допълнителни техники за увеличаване на успеваемостта при асистирана репродукция прилага екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

С извършването на процедурата по ембриотрансфера приключва инвитро оплождането на чисто „техническо“ ниво. Въпреки това в деня на манипулацията се препоръчва пациентката да си остане у дома и да се отдаде на приятни и успокояващи занимания. В следващите дни затварянето в къщи и фокусирането върху тревожни мисли е повече от вредно, напротив – препоръчват се разходките, срещите с приятели и всички занимания, които носят радост и спокойствие на жената.

В последвалия период сред най-честите въпроси на са какво може и какво не може да се прави по време на очакването на двете чертички върху теста за бременност. Това, което със сигурност не се и налага, е пациентката да прекара това време в леглото. Всъщност веднъж върнати в маточната кухина, ембрионите не могат да „изпаднат“, докато жената е отдадена на рутинните си занимания. Затова е препоръчително връщането към обичаен ритъм на живот още в деня след ембриотрансфера с отказване само от някои навици като начало до теста за бременност. Сред тях:

  • Горещи вани – това не означава лишаване от душ и лична хигиена, а избягване на престой във вана с гореща вода за продължително време;
  • Прилагане на дамски душове и тампони;
  • Посещение на сауна;
  • Активен двигателен режим – добре е пациентката да прекъсне заниманията по плуване, аеробика, джогинг, тенис и други натоварващи спортове;
  • Вдигане на тежки предмети;
  • Приемане на медикаменти, освен тези, предписани изрично от лекуващия репродуктивен специалист;
  • Цигари, концентриран алкохол, много кафета (повече от 1-2 на ден);
  • Диети.

 

Периодът след ембриотрансфера е изпълнен с очакване, въпроси, а понякога и с несигурност. Често бъдещите майки не знаят кои са притеснителните симптоми, които трябва да повишат вниманието им, и кои реакции на организма са напълно нормални. Непременно уведомете лекуващия си лекар, ако се появят някои от следните оплаквания:

  • Повишена телесна температура – над 38 градуса
  • Обилно кръвотечение
  • Силна коремна болка
  • Гадене и повръщане

 

Време е за теста за бременност

Десет дни след ембриотрансфера се прави кръвен тест за бременност, отчитащ т.нар. бета ЧХГ. Това е хормонът човешки хорион-гонадотропин (hCG), чиито нива отчитат и кръвните, и уринарните тестове за бременност. Той се произвежда от клетките, които изграждат плацентата. Кръвните тестове отчитат по-прецизно нивата му, затова първият може да отчете наличие на бременност 10 дни след ембриотрансфера, докато домашният уринарен тест би дал достоверен резултат около 14 дни след манипулацията.

При положителен тест първият ултразвуков преглед се прави около 20 дни ембриотрансфера, а след това проследяването на растежа и развитието на ембриона продължава по утвърдения в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ алгоритъм за проследяване на бременност.

Новини