Средиземноморската диета и женското репродуктивно здраве

20201221 Средиземноморска диетаВъпреки че в литературата е известна под името Средиземноморска (Медитеранска, Критска) диета, този начин на хранене няма толкова общо с хранителен режим за отслабване, каквото е популярното значение на думата „диета“. Той се свързва повече с подобряване на цялостното здравословно състояние.

При тази диета няма порции, грамажи, забранени и разрешени храни. Всичко е основано на препоръки и насочване към възможно най-полезни за тялото ястия. Разбира се, в последните години има разработени и редица режими с примерни менюта, използващи философията на Медитеранската диета и с цел редукция на тегло.

Защо е толкова популярна? Защо е толкова полезна? Отговори на тези въпроси ще се опитаме да дадем в тази статия.

Началото
В края на 50-те и началото на 60-те години на миналия век вниманието на научната общност е привлечено от факта, че жителите на о. Крит, големи части от Гърция, Южна Италия и Южна Испания се радват на добро здраве и дълголетие – значително по-нисък процент на сърдечно-съдови и онкологични заболявания и по-висока продължителност на живота.

Значението на средиземноморската диета за фертилитета

Основен принос за изучаването на Средиземноморската диета и влиянието й върху здравето и дълголетието има проф. Антония Тричопулус, наричана още „майката на Средиземноморската диета“. Тя и съпругът и проф. Димитриос Тричопулос посвещават живота си на тази кауза и благодарение на тях е създадена така популярната пирамида, онагледяваща основните принципи на средиземноморския начин на хранене.

През 1999 г. гръцкото Министерство на здравеопазването публикува тази пирамидална схема като препоръка към населението за здравословно хранене. Основните принципи на Средиземноморската диета са:

Консумация в големи количества на:
- мазнини с високо съотношение мононенаситени/наситени мастни киселини, какъвто е зехтинът
- свежи и пресни продукти, които не са подлагани на термична обработка или консервация – плодове, зеленчуци, ядки, бобови
- богати на фибри изделия – пълнозърнест хляб, макарони, ориз

Умерена или рядка консумация на:
- етанол (спиртни напитки) – основно под формата на вино
- млечни продукти – основно сирене
- месо и месни продукти

Очаквайте скоро: Средиземноморската диета и мъжкото репродуктивно здраве!Какви са здравословните ефекти?
Средиземноморската диета е най-изследваната от научната общност. Много от проучванията показват, че консумираните продукти са богати на множество биологично активни съставки, като олеинова киселина, полифеноли, биофавоноиди, фибри, калий, витамини, желязо, магнезий, мед, холин, рибофлавин, инулин, омега-3 мастни киселини, фитостероли и още много други. Те повлияват положително различни органи и системи в човешкото тяло и така се постига подобряване на общото здравословно състояние и превенция на различни заболявания.

Какъв е ефектът върху женското репродуктивно здраве?
В последните години все по-настоятелно се говори за влиянието, което начинът на живот или т.нар. лайфстайл оказва върху репродуктивното здраве на човека. Редица клинични изпитания показват прякото влияние на храненето, стреса, тютюнопушенето, замърсеността на въздуха и т.н. Поради актуалността на темата, ежегодно се публикуват и много доклади за влиянието на Средиземноморската диета върху различни аспекти от човешката репродукция. Много голяма част от тях представят данни, че определени хранителни навици преди забременяването могат да повлияят върху изхода от лечението, като подобрят качеството на яйцеклетките и ембрионите, шанса за имплантация, както и успешния изход от бременността.

Изследване, публикувано през 2018 г. в едно от най-авторитетните списания в областта на асистираната репродукция Human Reproduction, демонстрира значително по-високи шансове за жените, имащи определени хранителни навици. Клиничното изпитание е проведено в 4-годишен период в родината на Средиземноморската диета Гърция. Участниците попълват въпросници, с които е изчислено до каква степен храненето им се доближава до принципите на Средиземноморската диета – т.нар. MedDietScore. Резултатите показват, че при пациентки до 35 години с нормално тегло шансовете да се достигне до успешно забременяване са с около 3 пъти по-високи, ако се хранят по препоръчания от диетата начин.

Друго клинично проучване от декември 2019 г., отразено от списанието на Американската асоциация по репродуктивна медицина Fertility and Sterility, проследява резултатите при пациенти, които са приемали хранителни добавки в продължение на 6 седмици преди започване на инвитро цикъл. Комбинацията от добавките е разработена така, че да покрива основната част от биологично активните вещества, набавяни в организма чрез хранене по препоръките на Средиземноморската диета. Двойките получават всекидневно напитка, обогатена с омега 3-мастни киселини, витамин Д, редица други съставки, както и допълнителни количества зехтин. Резултатите показват по-голям брой получени ембриони, които се развиват с по-добри темпове в сравнение с контролната група, която не е имала специален хранителен режим преди инвитро опита.

Подобни резултати са представени и от китайски екип през 2019 г. в статия на списанието Reproductive biology and Endocrinology. Те също установяват по-голям брой добити яйцеклетки и ембриони с по-добро качество при 590 пациенти, постигнали висок MedDietScore.

Публикация от тази година сравнява ефективността на два хранителни режима преди лечение чрез асистирана репродукция. Данните са от университетската клиника в Ротердам върху 161 пациентски двойки. Изследвани са хранителните им навици, кръвните стойности на фолат, витамин В6, витамин В12, хомоцистеин, както и резултатите от самия инвитро опит – оплождане, качество на ембриони и постигнати клинични бременности. Заключението е, че пациентите, които са спазвали определено поведение на хранене, близко до Средиземноморската диета, имат по-добри резултати - около 40% шанс да постигнат бременност след опита, както и 30% по-нисък риск от загуба на бременност в първите седмици.

Автор на статията: ембриолог Ирена Антонова

Новини