Сънят влияе върху мъжката репродукция

20190211 сън и фертилностОт 7 до 8 часа сън на нощ е най-добрият диапазон по отношение на качеството на сперматозоидите, се казва в предварителното проучване в списание Fertility & Sterility. То анализира жизнените навици на 1176 двойки в рамките на една година, като те попълват специални въпросници на определени интервали от време – от 8 седмици до 12 месеца или до настъпване на бременност. На тази база е и откритието, че мъжете, които спят по-малко от 6 часа на нощ, работят нощни смени или редуват дневни и нощни дежурства, са с 31% по-малко фертилни от тези, които спят между 7 и 8 часа. Прекалено дългият сън обаче също не е най-доброто решение, защото според проучването мъжете, които спят 9 или повече часа на нощ, имат с 49% по-малък шанс да постигнат бременност със своите партньорки.

Изследването използва настъпването на бременността като показател за мъжката плодовитост, без да е обвързано с данни за броя на сперматозоидите или тяхната подвижност, почва ръководителят му Лорен Уайз, професор по епидемиология в Бостънския университет. Все още не е ясно как краткият или дълъг сън повлияват параметрите на спермограмата. Възможно е твърде малко сън да намали отделянето на тестостерон, който е от жизнено важно значение за производството на сперматозоиди, коментира проф. Уайз. Причината дългият сън също да повлиява негативно фертилитета е по-неясна, но може да е обвързана с по-лошото качество на съня. Подобно състояние може да понижи тестостерона, особено при работещите на различни смени, което е свързано с нарушения в биологичния ритъм на живот. Трудното заспиване също се оказва сред факторите, влияещи негативно на репродукцията. Според цитираното проучване, то понижава с 28% фертилността на мъжете спрямо тези, които заспиват бързо и дълбоко.

Докато изследователите все още анализират данните, 7 до 8 часа сън продължава да се смята за оптимален диапазон във връзка с планирането на създаване на потомство. Добре е усилията за промяна на навиците за сън да започнат поне 3 месеца преди опитите за зачеване, тъй като на съзряването на сперматогониите до зрели сперматозоиди са необходими около 72 дни. Повишаването на фертилността посредством промяна в навиците за сън може да отнеме повече от 2 месеца. Авторите на изследването обаче подчертават, че най-критичен за занижената плодовитост е прекалено краткият сън. Тъй като в глобален мащаб мъжкият фактор заема около 50% от причините за инфертилитет, идентифицирането на всяка една причина за него може да е алтернатива на скъпото лечение за подобряване на сперматогенезата.

Проф. Лорен Уайз коментира промяна и в други навици, влияещи подобряването на сперматогенезата. Освен недостатъчния или некачествен сън, негативно вздействат злоупотребата с алкохол и медикаменти (в това число анаболи и други хранителни добавки при активно спортуващите мъже), висококалорични храни и напитки, носенето на мобилен телефон в близост до слабините, тесните панталони и бельо, стресът и дългото шофиране. Препоръчителни са храни, богати на омега-3 и цинк (стриди, риба, например сьомга или риба тон), тъй като ниските нива на цинк в организма са свързани с понижения тестостерон. Добре е да се консумират повече червени зеленчуци и плодове (цвекло, патладжан, червено зеле, грозде, лук), които съдържат антоциани и антиоксиданти и се борят с възпалителните процеси в организма. Яйцата също са полезен източник на протеини (не само белтъкът, но и жълтъкът), препоръчителни са и овесените ядки, бобови растения и някои видове ядки. Нерафинираният зехтин като единствен източник на специфичния полифенл олеокантал повлиява добре продукцията на сперматозоиди и предпазва от рак и Алцхаймер.

Статията е изготвена със съдействието на ембриолог Таня Милачич, Ръководител на инвитро лаборатория и андрологичен сектор в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Източници: Male sleep duration and fecundability in a North American preconception cohort study (Wise LA et al., Fertility and Sterility 2017) и Here is the exact amount of sleep you need for successful sperm.

ТУК можете да разгледате полезните съвети на екипа ембриолози и биолози на Медицински комплекс "Д-р Щерев", посветени на влиянието на средиземноморската диета върху фертилитета при жени с нормално тегло.

Новини