Хиперпролактинемията – трудна за произнасяне, важна за диагностициране

20201109 с логоКогато говорим за проблемно забременяване, факторите, на които трябва да се обърне внимание, са много и при двамата партньори. Затова не само акушер-гинекологът с квалификация като репродуктивен специалист е този, който трябва да помогне за появата на така желаното бебе. В утвърдените клиники по стерилитет работят цели екипи, включващи лекари, ембриолози, биолози, акушерки, а от лекарите това са репродуктивни специалисти, андролози, а много често и ендокринолози. Защото правилната ендокринологична диагностика и профилактика са ключови за успешното забременяване и износване на една така желана бременност.

Д-р Веселина Яначкова, ендокринолог в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, разяснява една диагноза, която нейните пациентки понякога чуват и която трябва да бъде поставена навреме, за да скъси пътя до мечтаното бебче.

Една от честите причини за стерилитет при жените е т. нар. хиперпролактинемия или високо ниво на пролактин. Пролактинът е хормон, който се отделя от хипофизната жлеза, но когато е в по-големи количества, той потиска овулацията и променя нивото на т.нар. женски полови хормони. Твърде често жени, които имат нарушения в менструалния цикъл или дълги периоди на липсваща менструация, се лутат по различни специалисти, без да изследват нивата на пролактина.

Прочетете повече за хормоните ТУК!

Една от най-честите причини, особено при жените, за хиперпролактинемията са така наречените аденоми на хипофизната жлеза – малки, в 99% от случаите доброкачествени образувания, които по никакъв начин не нарушават качеството и продължителността на живота, но оказват влияние върху нивата на този хормон. Не винаги хиперпролактинемията се дължи на аденоми на хипофизата. Понякога за нея няма установена причина, а вероятното й присъствие се дължи в свръхчувствителност нa клетките на хиповизната жлеза. Жените, които имат поликистозни яйчници, могат да имат също хиперпролактинемия.

Гледайте ТУК видеото "Хормоните на радостта"!

Жени, които приемат антидепресанти, антипсихотици, също могат да имат хиперпролактинемия, тъй като тези лекарства променят начина, по който се отделя допамин – невротрансмитер, който оказва ефект върху нивата на пролактина. Тези медикаменти са известни като допаминови антагонисти, т.е. променят нивата на допамина, от там се променят нивата на пролактина.
Жени, които имат малформации в млечните жлези, също могат да имат хиперпролактинемия, при гръдна травма също може да се наблюдава хиперпролактинемия. Тя може да се прояви и при бъбречно или чернодробно заболяване.

Кога и как се изследва пролактинът?
Пролактинът е стресов хормон и има хора, при които от притеснение, дори от страха от убождането при взимането на кръв, може да сестигне до отклонения към по-високи стойности. Затова в такива случаи обикновено се препоръчва повтаряне на изследването.

При жени с редовна менструация се препоръчва изследване на пролактин между третия и петия ден от началото на цикъла. Ако при повторното изследване отново се регистрират повишени стойности, обикновено се назначава терапия.

Препоръчително е извършването на ядрено магнитен резонанс (ЯМР) на хипофизната жлеза. Добре е това изследване да бъде проведено с контрастна материя, тъй като хипофизната жлеза е изключително малка и е важно да може да се диференцира ясно има или някаква формация.

А защо ЯМР?
Ако има микроaденом на хипофизата, тоест формация, която е с размер до 10 мм., лечението е консервативно – с лекарства. Ако формацията е по-голяма, обикновено пациентката се насочва към неврохирург и съвместно с ендокринолога се преценяваме какво да бъде по-нататъшното поведение. Има случаи, когато дори при макроаденоми над един сантиметър се продължава с консервативната терапия.

Когато пациентката има микроаденом на хипофизата, лечението трябва да продължи дълъг период от време. Това е разликата с идиопатичната хиперпролактинемия, при която може да започне лечение с допаминови анатагонисти и то да се прекрати в момента, в който пациентката вече няма нужда от терапия.

При пациентките с аденом на хипофизата е препоръчително по-дългото лечение. Те не бива да се притесняват, че нямада могат да забременеят поради терапията, защото в момента, в който започне лечението, се балансира цялата ос на половите хормони. Така при по-голямата част от пациентките нещата влизат в рамките на нормалното.

Когато има формация на хипофизата и пациентката забременее, е хубаво да продължи терапията си поне до средата на бременността. Така се гарантира контролирано нарастване на хипофизата по време на бременността – нормално състояние, което се случва при абсолютно всички жени. Когато има аденом на хипофизата, това нарастване би могло да бъде предпоставка за притискане на околни структури. Терапията до известна степен ограничава темповете му, но след средата на бременността се спира, защото пролактинът е необходим за бременността и е необходим за периода на лактацията след това. Спирането на лечението е напълно безопасно, защото колкото и рано да се спре една терапия с допаминов антагонист в хода на бременността, няма риск аденомът да нарастне толкова, че да създаде проблеми на пациентката.

При пациентки с установен аденом на хипофизната жлеза ЯМР на хипофизната жлеза е препоръчителен поне веднъж на всеки две години. Така може да се установи дали пациентът отговаря на лечението, дали има динамика и прогресия в обема на аденома или пък регресия, която се цели с терапия.

Много са редки случаите, когато се налага операция поради пролактином – голям бързо нарастващ тумор, който при малък процент пациенти не отговаря на консервативно лечение с медикаменти. Благодарение на съвременната неврохирургия, след оперативно лечение рядко настъпва отпадане на функцията на хипофизата като цяло и пациентката може да продължи живота си както преди.

Знаете ли, че...?
1. Хипофизната жлеза е малък орган, разположен в мозъка, с тегло само половин грам.
2. Тя, обаче, отделя някои от най-важните хормони в човешкото тяло, сред които: пролактин, фоликулостимулиращ, лутеинизиращ, тиреотропен, антидиуретичен, соматотропен и адренокортикотропен хормони. 
3. В задния дял на хипофизата се складира и хормонът оксотицон, който се произвежда от хипоталамуса и има ключова роля по време на раждането.

Новини