Яйчниковият резерв – една често забравяна профилактика

яйчников резерв 20200909Лекари и здравни специалисти, а също и медии, близки и приятелки редовно повдигат темата за „женската“ профилактика – задължителният ежегоден преглед при акушер-гинеколог, онкоцитонамазката, а в последните години и колпоскопия. И действително това е златният стандарт, който всяка отговорна дама е нужно да следва, за да е спокойна за гинекологичния си статус, а и за да извърши единствената сигурна превенция срещу рака на маточната шийка.
Жените вече не пропускат и мамологичната профилактика – с рентгеново изследване или посредством ултразвукова диагностика, и това може само да радва лекарите, чиито стремеж е да подобрят здравето и качеството на живот на своите пациенти.

Гледайте видеото Гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс "Д-р Щерев"!

Репродуктивните специалисти в България успяват все по-активно да повдигнат още една тема, която на пръв поглед не касае женското здраве, но всъщност е пряко свързана със състоянието на организма и с реализирането на най-решаващата му функция – да даде нов живот. Става дума за яйчниковия резерв или казано по друг начин, за функционалния потенциал на яйчниците, изразяващ се в наличен брой и качество на яйцеклетките в него. Едва ли има човек, който да не е наясно, че именно яйцеклетката е тази най-важна клетка в женското тяло, от която тръгва искрата на новия живот и без която бъдещото бебче би останало само в мечтите на своите родители.

За съжаление все още много жени не знаят, че репродуктивното им остаряване не е свързано с промяна в месечния цикъл, а като реална възраст то може да се случи понякога изненадващо рано. То се изразява в намаляване на броя и качеството на яйчниковите фоликули, а между 30-ата и 40-ата си година жените губят около ¾ от резерва, с който са се родили и който не може да се промени, освен в негативен план. Все пак възрастта е насочващ, но не единствен фактор, тъй като се наблюдават съществени разлики в яйчниковия резерв между жени на една и съща възраст.

Дами, изследвайте яйчниковия си резерв! Не боли

За оценка на яйчниковия резерв вече са разработени много и разнообразни тестове, но и тук акушер-гинеколозите с профил „Репродуктивна медицина“ прилагат утвърден стандарт – хормонални изследвания + ултразвукова диагностика. Какво означава това? В Медицински комплекс „Д-р Щерев” се използват две групи неинвазивни тестове за яйчников резерв с различна по-сила информативна стойност. Единият елемент включва изследване на базални стойности на хормони в ранната фоликуларна фаза и по-конкретно FSH, Estradiol, Инхибин В и АМХ.

Запознайте се с нашия Речник на женските хормони ТУК

Следващият много важен компонент от изследването на яйчниковия резерв е ултразвуковият преглед. Той трябва да се извърши от опитен специалист, който да наблюдава броя антрални фоликули, а при нужда – яйчников обем и доплер на овариални съдове. Удобство за пациентките представлява фактът, че за изследване на хормоните не е необходимо запазване на час, а само посещение на лабораторията за даване на кръв в определен ден от месечния цикъл. За изследване на ултразвукови параметри е задължително предварителното записване на час при специалист по репродуктивна медицина.

Често пациентките питат какво могат да направят, ако разберат, че яйчниковият им резерв е започнал да намалява. А ние отговаряме: Това не означава веднага да се впуснат да създават потомство, но дава възможност за информиран избор, за решение, което на по-късен етап може да е невъзможно.

Позвънете на 02 920 0901, за да разберете как можете да си осигурите тази важна информация за състоянието на тялото ви!

Новини