29-32 г. с. – късна фетална морфология, детски сърдечни тонове и още…

Kasna fetalna_450x250Разказахме ви за периода, в който бременността навлиза от втори в трети триместър. Това се случва през 26 г. с., а с всяка следващата седмица бебчето нараства, заявява все по-активно присъствието си и събужда вълнението и нетърпението на бъдещите родители. След 29 г. с. нещата стават още по-интересни. Под въздействието на хормона пролактин някои бременни може да започнат да произвеждат коластра. Расте и матката, което води до притискане на вътрешните органи. Сред тях е и пикочният мехур, което пък предизвиква по- чести позиви за уриниране. Разхлабват се коремните мускули, за да могат да поема промените в тялото, а на бременните се препоръчва да внимават при изправяне от легнало положение – добре е това да става с обръщане на една страна. Ако досегашното проследяване на бременност е извършвано по най-добрия алгоритъм, рисковете за преждевременно раждане са сведени до минимум. Остават още само няколко седмици до 36 г. с., когато вече се приема, че органите на бебчето са напълно развити и то вече може да се роди безпроблемно.

В периода 29-32 г. с. продължават редовни прегледи с ултразвукова диагностика, мониторира се здравето на бременната жена, прави се оценка на състоянието на плода, проследява се феталният растеж, извършват се рутинни лабораторни изследвания. В оставащите седмици до раждането все по-важно става измерването на кръвното налягане на бременната жена, за да могат своевременно да се засекат евентуални сигнали за прееклампсия. Към редовната месечна женска консултация на всеки две седмици започва да се мониторира сърдечната дейност на плода – т.нар. запис на сърдечни тоновe (NST). При жени в рискова бременност понякога се налага сърдечните тонове на плода да се следят на по-къс интервал по преценка на проследяващия акушер-гинеколог. Записът на сърдечни тонове (NST от Non-stress test) или кардиотокография се извършва чрез апарат, наречен кардиотокограф или фетален сърдечен монитор. Обичайно NST се назначава в напреднала бременност, след 28-ма гестационна седмица. Чрез това изследване се наблюдават два параметъра:

- На първо място, проследява се вътреутробното състояние на плода в динамика, като се установяват промените в честотата на неговия пулс, които се записват на хартиен носител под формата на крива. Освен това апаратът дава възможност да се проследят тоновете звуково, като в реално време се чуват сърдечните удари на бебето. NST дава възможност да се установят някои видове страдание на плода, за да може навреме да се предприемат мерки. Трябва да се има предвид обаче, че NST със своята диагностична стойност може само да допълни, а не замести подробния преглед на бременната при проследяващия лекар заедно с ултразвукова диагностика с доплерово изследване.

- Другата функция при измерване на NST е да се проследят маточните контракции, като се измерват тяхната сила, продължителност и честота. Информацията се записва на същия хартиен носител до тоновете на бебето.

По време на записа е препоръчително странично положение. Акушерката поставя върху корема на майката ултразвуков трансдюсер на място, на което сърдечните тонове на плода се чуват най-ясно. Изследването продължава 15-20 минути. След приключването на записа, проследяващият бременността лекар преглежда резултата за преценка дали всички параметри са в норма.

Между 30 и 32 г. с. е време и за последната среща със специалиста по фетална медицина или за т.нар. късна фетална морфология с доплерово изследване. Чрез този преглед се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността. Доплеровата ултразвукова диагностика дава информация за кръвотока в различни съдове на развиващото се бебе, в пъпната връв и в маточните артерии. Отново се прави оценка на различните органи и системи на плода. Установява се има ли някакви усложнения, които да изискват повишено внимание от проследяващия акушер-гинеколог и екипа по време на раждането.

От бременността остава все по-малко време, а с напредването на гестационните седмици се увеличава вълнението на майката от предстоящото раждане. Ако все още бъдещите мама и тате не са го направили, сега е моментът да проверят датите на училището за бъдещи родители или да се поинтересуват от атмосферата в родилното отделение на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Защото най-важната първа среща в живота им наближава.

Новини