5 мита за инвитро

20210408 5 мита за инвитроС всяка следваща година броят на двойките с репродуктивни проблеми сякаш се увеличава и на този фон първата форма на лечение, за която всеки се сеща, е инвитро. Действително вече повече от 30 години в България и 40 по света именно тази техника е дала възможност на десетки хиляди двойки да прегърнат така мечтаната рожба. И въпреки че инвитро вече не е новост, въпреки доказаните резултати под формата на хиляди нови животи, все още съществуват митове, които трябва да бъдат оборвани от специалистите, особено когато те се разпространяват сред двойките с репродуктивни проблеми и повлияват техния избор на лечение.

И тук не става дума за доскоро честото питане "Различават ли се инвитро бебетата от тези, заченати по естествен път?" Митовете касаят научните основи на инвитро лечението и могат да са дори опасни, особено когато вярата в тях води до отлагане на репродуктивните планове, а то - до напредване на възрастта и съответно отдалечаването от мечтаното бебе. 

Ето кои са петте най-разпространени мита за инвитро лечението и действителността, която ги оборва.

Инвитро увеличава шанса за многоплодна бременност

Въпреки че често родителите на близнаци чуват въпроса "С инвитро ли са заченати?", реалността е изненадващо различна. Докато при естественото зачеване контрол над броя оплодени яйцеклетки няма и съответно вероятността за многоплодна бременност е оставена единственона природните закони, инвитро лечението дава възможност на бъдещите родители да вземат информирано решение колко ембриона ще бъдат върнати в матката на жената и съответно какъв е шансът за многоплодна бременност. Да, действително целта на хормоналната стимулация при инвитро е добиване на повече яйцеклетки и съответно получаването на повече здрави и добре развити ембриони, но това не означава непременно трансферирането на повече от един от тях. Ако семейството реши, се пристъпва към връщането на един ембрион, а останалите се замразяват.

Замразяване на ембриони

Хормоналната стимулация намалява яйчниковия резерв на жената

Яйчниковият резерв на всяка жена е фиксиран и с времето неминуемо намалява, за разлика от мъжете, при които производството на сперматозоиди е постоянен процес в продължение на десетилетия след пубертета. Да, целта на хормоналната стимулация е добиването на повече качествени яйцеклетки, но тяхната бройка няма как да доведе до бъдещ инфертилитет, причинен от изчерпан яйчников резерв. В естествени условия всеки месец група от яйцеклетки се подготвят за съзряване, но само една от тях достига до овулация, останали претърпяват регрес, т.е. те вече не са част от резерва на жената. При инвитро съществената разлика е, че повечето от тази група яйцеклетки достигат овулация. 

Инвитро може да причини рак

Разпространен мит е, че препаратите, използвани при контролираната овариална хиперстимулация могат да причинят рак на яйчниците. Факт е, че тези медикаменти могат да причинят някои странични ефекти, които обаче са надлежно документирани. Връзка между развитие на яйчникови тумори и хормоналните препарати, използвани в асистираната репродукция, към момента не е открита. 

Хормоналната стимулация не подлежи на контрол

Всъщност пълното име на процедурата е контролирана овариална хиперстимулация и тя е именно такава. С развитието на науката и с подобряването на методите за контролиране на яйчниковия отговор, възможностите за регулиране на хормоналната стимулация са огромни и носят съответното спокойствие на пациенти и специалисти.

Инвитро е решението на всеки проблем със зачеването

Това не е вярно. Да, инвитро представлява изключително усъвършенстван метод за зачеване в лабораторна среда, но не е отговор на разнообразието от случаи на инфертилитет. Самото инвитро лечение има разновидности, например ICSI, което се прилага само при индикации. 

Съществуват и други митове, сред които, че няма проблем двойката да изчака известно време с лечението, защото инвитро помага независимо от възрастта. Но каквато и да е причината да решите, че инвитро е отговорът на вашите въпроси, обсъдете го първо с репродуктивен специалист.

Новини