99 жени преминаха безплатна профилактика във Видин, от тях близо 30 са за допълнително лечение и наблюдение

сайтОперативният гинеколог Д-р Иван Димитров и д-р Мария Аноар от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ направиха безплатна онкогинекологична профилактика на 99 жени във Видин. Прегледите включиха гиникологична консултация, ултразвукова диагностика, онкоцитонамазка и колпоскопия.

Резултатите от изследванията са готови и показват, че в 28% от случаите има патологични находки и се налага допълнително третиране, изследване или наблюдение. При 13 от тях предписанието е за допълнителни диагностични изследвания или контролен преглед след по-кратък от обичайния интервал. При нормални обстоятелства препоръчителната честота на онкогинекологичната профилактика е една година. В 15% от случаите се налага хирургична намеса, което е много висок процент.

Обяснението на специалистите е, че причината за тази висока честота е нередовната профилактика. При 8% от пациентките препоръката е за лапароскопски операции, а при седем процента – за малки оперативни интервенции.

Резултатите на 70 от безплатно прегледаните жени са без особености, което означава, че не е необходимо да се предприемат допълнителни действия, освен редовна гинекологична профилактика след една година. Но д-р Иван Димитров коментира, че при посещение веднъж годишно процентът на патологичните находки би бил много по-нисък. Той напомня, че профилактиката е единственият начин за превенция на онкогинекологичните заболявания.

Прегледите в крайдунавския град бяха организирани от Дамски Лайънс клуб „Бъдин" и Медико-дентален център „Омега", а екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев" прие и прегледа всяка предварително записала се жена, а в последствие извърши и изследването на материала за онкоцитологичните изследвания (РАР тест).

Новини