Маточната лигавица може да е още по-гостоприемна

LEI-2-450x250В различните етапи на една инвитро/ICSI процедура специалистите акушер-гинеколози и ембриолози изпълняват различни стъпки, за да подсигурят в максимална степен финалния положителен резултати. Когато се стигне до ембриотрансфер или връщане на оплодените ембриони в тялото на майката, от ключово значение е състоянието на маточната лигавица, която ще се превърна в уютен дом за бъдещото бебче в следващите 9 месеца.

За целта репродуктивните специалисти понякога пристъпват към една техника за увеличаване шансовете при инвитро, позната като LEI. Тази абревиатура значи Local Endometrial Injury или локална лезия на маточната лигавица. Тя е предназначена за подобряване на дебелината на лигавицата на матката с цел успешна имплантация на ембрионите след инвитро/ICSI процедура.

Локалната лезия на маточната лигавица се прилага в предшестващ инвитро/ICSI процедурата месечен цикъл. Самата манипулация се състои от безболезнено въвеждане на много тънък катетър в матката под ехографски контрол. Крайният ефект се наблюдава в следващия месечен цикъл, като ендометриумът може да увеличи дебелината си с до около 30%. Това е и целта на техниката – да провокира нарастването на ендометриума през следващия цикъл, когато е планиран ембриотрансфер.

Всъщност под влиянието на различни хормони лигавицата на матката претърпява някои типични промени по време на менструалния цикъл. Редица клинични проучвания показват, че дебелината и структурата на лигавицата на матката (ендометриум) са от голямо значение за резултата от асистираните репродуктивни технологии. При LEI се отнема част от лигавицата под формата на тънки линии, което стимулира собствените растежни тъканни фактори.

Локална лезия на маточната лигавица се прилага при установена от лекуващия акушер-гинеколог тънка маточна лигавица и при всички пациентки, на които предстои процедура по асистирана репродукция с цел подобряване на рецептивността на лигавицата.

Новини