Д-р Арабаджи пред в. „Телеграф“: Бременните да не се самолекуват, независимо от симптомите!

20210405 ТАрабаджи 450х250Преди дни вестник „Телеграф“ публикува обширен материал, посветен на COVID-19 и бременните дами – колко от тях се лекуват в болница и какви са препоръките към тях. За целта най-тиражният български вестник се обърна за съвети и коментар към д-р Татяна Арабаджи, акушер-гинеколог от екип „Проследяване на бременност и раждане“ на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Ето как тя разясни някои от въпросите, поставяни от пациенти, журналисти и читатели: 

Бременност и имунитет

„По време на бременността имунитетът на жената се променя. Организмът става по-податлив към различен вид инфекции: на горните дихателни пътища, уринарни, гинекологични и т.н. COVID-19 е едно изключително агресивно заболяване, причинено от вирус и поразява по-тежко именно хората с компрометиран имунитет. Да не забравяме, че поради хормонални изменения лигавиците на бъдещите майки отичат по-лесно, което прави горните дихателни пътища по-податливи на атаки. Органите им са по-натоварени чисто физиологично, а виждаме, че COVID-19 не се ограничава само до уши-нос-гърло. Не на последно място все още е неизучено влиянието на вируса върху плацентата и кръвоносните съдове, т.е. върху системите, които трябва да изхранват плода.

COVID-19 повлиява цялостно организма на боледуващия, нанасяйки поражения върху ключови органи и системи – сърдечно-съдовата, дихателната, нервната, стомашно-чревната система. Всяка промяна в здравословното състояние на една жена – висока температура или дори една бъбречна криза, може да доведе до риск от преждевременно раждане. Има ли инфекция, отключва се възпалителен процес. Възпалителните процеси е необходимо да се овладеят, за да се намалят рисковете от усложнения, които водят до прекъсване на бременността.“

Проф. Таня Тимева пред Дарик радио: Редки са случаите на болно новородено, заразено от майката

Препоръките

„Препоръките на Световната здравна организация сочат, че COVID-19 не е индикация за оперативно родоразрешение. Въпросът е дали състоянието й го позволява. Не забравяйте, че оперативното родоразрешение се извършва по индикации, т.е. с причина и ако тази причина означава да се спаси животът на бременната, то секцио може да се извърши във всеки етап на бременността. Фармацевтичната индустрия е изключително напреднала, разполагаме с лекарствени средства и антибиотици, които не увреждат плода. Усложненията от инфекцията са по-рискови за здравето на жената и протичането на бременността. 
Призовавам всички бременни жени да не се самолекуват, независимо какви симптоми имат. Призивът ми към тях е и при най-леките признаци на неразположение да се обадят на своя общопрактикуващ лекар, който ще ги насочи към подходящо лечение. Ние, акушер-гинеколозите, също сме насреща не само да проследяваме бременността им, но и да ги насочваме към подходящо за този период лечение.

Да избягват закрити пространства, струпвания на много хора, да носят лични предпазни средства, да дезинфекцират ръцете си, да спазват препоръките, които вече една година всички ние налагаме като правило в живота си. И все пак да се опитат да запазят спокойствие, защото въпреки пандемията, те преживяват най-смисленото нещо в живота на всяка жена – създават нов живот."

Доц. Юнакова и д-р Милчева пред ТВ BG ON Air: Не отлагайте репродуктивните си планове!

Не отлагайте забременяването!

Към момента няма данни вирусът да влияе върху хормоналните процеси в организма, които пък са „отговорни“ за образуването на яйцеклетките и сперматозоидите. Не бива COVID-19 да е причина за отлагане на репродуктивните планове, особено при двойки в напреднала възраст. Не знаем колко ще продължи пандемията, а понякога дори няколко месеца са ключови за лечението на стерилитета. Не бива една спонтанно настъпила бременност да води до тревога и мисли за прекратяването й при прекаран наскоро COVID-19. Разполагаме с всичко необходимо още в началото на бременността да успокоим родителите, че бъдещото им бебе е здраво и че бременността и раждането е едно прекрасно изживяване, независимо от трудностите и условия, през които минават всички  хора и пациенти в целия свят.

Новини