Честит Бабинден на всички колеги!

20210121 Бабинден 450х250На 21 януари екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ традиционно отбелязва Бабинден – денят на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите. И тази година празникът започна в болницата с веселия ритуал по измиването на ръцете на „бабата“ – в нашия случай в нея се превъплъти ръководителят на родилното отделение д-р Мариян Александров. Той пожела колкото са капките на водата, толкова да са и бебетата, родени през следващата година в Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Преди измиването на ръцете отец Николай от храм Покров на Света Богородица извърши водосвет на родилно отделение, за да са благословени всички лекари, акушерки, санитари и служители на болницата, които помагат на бъдещите майки в святото даване на нов живот. А част от акушерките се бяха облекли в красиви носии, за да бабуват на ритуала и да пресъздадат още по-колоритно красотата на днешния празник.

Видео разходка в РО

Всички ритуали се проведоха при спазването на стриктни противоепидемични мерки, защото въпреки желанието за празнуване, отговорността е на първо място, дори на Бабинден.

И все пак е празник, на който екипът с радост споделя успехите си, а по отношение на родилно отделение през 2020 г. те никак не са малко – всъщност те са точно 1383, колкото са новородените през изминалата година. Момчетата имат сериозна преднина, тъй като малките юнаци са 744, а новородените дами – 639. Истинският повод за радост на екипа, обаче, се корени другаде.

Целенасочената политика на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ за намаляване на процента цезарови сечения очевидно дава резултат. И докато различни статистики сочат, че средно в България малко над половината жени раждат по естествен начин, то в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ 66% от раждания през 2020 г. са били именно нормални. Разбира се, оперативното родоразрешение е утвърдена практика, но тя трябва да се прилага само при ясни медицински индикации.

Позицията ни за оперативното родоразрешение

Бабинден е повод за празнуване, но тъй като и днес много бъдещи майки ще потърсят лекарите и акушерките на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, пожелаваме на жените леко раждане, а на екипа на болницата – здрави пациенти и още повече успехи в даряването на най-голямата радост!

Новини