Д-р Петя Чавеева участва в изработката на европейско ръководство при повтарящи се спонтанни аборти

През месец февруари беше представено новото европейско практическо ръководство при повтарящи се спонтанни аборти, изработено от постоянната група за имплантация и ранна бременност към Европейската асоциация за репродукция и ембриология (European Society of Human Reproduction and Embryology, ESHRE). Член на групата е и ръководителят на отделението по фетална медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ д-р Петя Чавеева, която участва в срещата за представяне на ръководството в Лондон. Основната цел на наръчника е да се осигури най-добрите здравна грижа и диагностика за жени с два и повече спонтанни аборта. Документът предлага механизми на действие и лечение, както и методи за диагностика и определяне на потенциално рисковите групи пациенти. На осигуряването на ефективна оценка в първите месеци от бременността ще бъде посветен и един от предконгресните курсове на годишната среща на ESHRE в Испания през юли, където д-р Чавеева ще изнесе две лекции пред специалисти от цял свят.

„Целта на практическото ръководство е да се уеднаквят правилата, по които работят всички репродуктивни специалисти в Европа. В изработването и представянето му участваха колеги от Великобритания, Холандия, Швеция, от много европейски държави, включиха се и експерти от САЩ. Ръководството е създадено на база на мащабно обобщение и анализ на научна литература“, пояснява д-р Петя Чавеева и допълва, че според ръководството трите ключови посоки при диагностика на жени с повтарящи се спонтанни аборти са изследване на тиоридните хормони, на антифосфолипидите и ултразвук за оценка на състоянието на матката и яйчниците. Очаква се в България новото ръководство на ESHRE за диагностика и терапия на пациенти с повтарящи се спонтанни аборти да бъде предствено по време на XII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, който ще се проведе в първите дни на месец ноември 2018 г.

Постоянната група за имплантация и ранна бременност се фокусира върху развитието на ранната бременност от момента на оплождането до края на първия триместър, в това число нормална и патологична клинична картина. В работата на групата се адресират всички аспекти на бременността: ембриология, енодкринология, генетика, гинекология, имунология, стерилитет, акушерство, патология, пренатална медицина и тератология, ултразвукова диагностика. Сред основните цели на групата е да свърже изследванията върху стерилитета и асистираната репродукция с феталната медицина.

drChaveeva_ESHRE_600x450

Новини