За край на годината: Хубава новина!

ЛВълкова 450х2502020-а e особена година, която за мнозина беше свързана със забавяне и дори отлагане на отдавна планирани цели, задачи и мечти. Това, обаче, не важи за екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев". През време на пандемия, предизвикателства и трудности ние бяхме на поста си, сбъдвайки най-съкровените желания на хиляди семейства. Това нямаше как да се случи, ако екипът ни не продължи неуморно да работи, да се обучава и да бележи нови постижения.

Именно с хубава новина от екипа на болницата приключваме 2020-а година. Любослава Вълкова, ембриолог в Медицински комплекс "Д-р Щерев" от повече от 17 години, защити докторска дисертация на тема "Оценка и оптимизиране на витрификацията при човешки предимплантационни ембриони и яйцеклетки". Тези понятия са добре познати на пациентите, преминали през поне една инвитро процедура, защото се отнасят до замразяването и съхранението на ембрионите и яйцеклетките. "Криопрезервацията е неразделна част от асистираната репродукция, повишава успеваемостта й, спестява неудобства и разходи на пациентите, но най-важното е, че увеличава броя на родените здрави деца", споделя ембриолог Вълкова. Данните в нейната докторска дисертация, защитена в катедра "Цитология, хистология и ембриология" на Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", са събирани в продължение на над 10 години, което е впечатляващо научно и практическо постижение.

В определени случаи техниките за замразяване и размразяване (криопрезервация) улесняват, а в други извършването на асистирана репродукция зависи изцяло от тях, обяснява ембриолог Вълкова. Замразяването и съхранението на яйцеклетки се налага в различни случаи, като затруднения в еякулацията или при азооспермия на партньора в деня на фоликулярната пункция. Криопрезервацията е от изключителна важност при млади нераждали жени, страдащи от заболяване, което налага лъче- или химиотерапия. Лечението в голяма част от случаите води до инфертилитет, така че съхраняването на яйцеклетки дава шанс за реализиране на бременност в по-късен етап, след успешно приключване на лечението. Все по-често, в развитите страни, където младите жени имат желание и възможност за професионална реализация, се използва замразяването на яйцеклетки с цел отлагане на репродукцията. Друга причина за този тип криопрезервация е при използването на донорски яйцеклетки.

Повече за криопрезервацията на яйцеклетки, ембриони и сперматозоиди в Медицински комплекс "Д-р Щерев" четете ТУК!

Замразяването и съхранението на ембриони пък се използва, когато след инвитро или ICSI те са повече, отколкото се трансферират в матката на пациентката. Замразяването на нетрансферираните ембриони осигурява съхранението им, предоставяйки шанс за нов опит при неуспех или при желание за следваща бременност, избягвайки хормоналната стимулация и фоликулярната пункция. В определени случаи извършването на ембриотрансфер е противопоказно и тогава замразяването на ембрионите е единственият шанс за използването им в по-късен етап. От изключително голямо значение е възможността за успешна криопрезервация при необходимост от прилагане на генетичен анализ на получените ембриони.

През Новата 2021-а година ще продължим да ви споделяме още такива новини - за успехите на членовете на екипа на Медицински комплекс "Д-р Щерев". Това е начинът да ви покажем, че можете да разчитате на най-доброто лечение на европейско ниво, което води до най-голямата радост - появата на нов живот.

Новини