Мъже, подкрепете партньорките си в борбата за дете!

fizkes210101675Лечението на инфертилитет може да се окаже дълго и тежко, но почти винаги завършва с успех

Подкрепата за пациентите с репродуктивни проблеми има няколко аспекта. Първият е чисто медицинският - пациентите да получават качествена медицинска грижа от обучени екипи от специалисти. Вторият е общественият, изразяващ се във финансова подкрепа и в спокойно приемане от обществото (да, инвитро бебетата са същите като останалите). И въпреки че асистираната репродукция се прилага в България вече повече от 30 години (прочети ТУК повече за историята), все още е нужно да се напомнят някои важни моменти, особено касаещи психологическия аспект на подкрепата за пациентите. 

Лечението касае жените И мъжете

Ако сте се обърнали към медицината в желанието си за дете, трябва от самото начало да сте заедно в тази битка. Чудото на зачеването не лежи на плещите само на единия партньор, а вместо да търсите у кого е "вината" за неуспехите, по-добре да действате като екип.

50:50 - жени:мъже

Асистираната репродукция е сложна тема за двойките, но мъжете често по дефиниция се изключват от нея. Действително голяма част от информацията се фокусира върху жените, които са обект на основноте процедури при инвитео лечението, те забременяват, износват и раждат дете. Но това не означава, че трябва да се поставя ограничение пред мъжете, напротив. И причината не е само, че причините за стерилитет се делят поравно между жените и мъжете. Включването на бъдещите татковци в грижата за бременната, раждането и първите грижи за новороденото е от полза за всяка една страна в този процес. 

Гледайте ТУК Диди Димова за първитв грижи за новороденото! 

Но как мъжете да окажат нужната подкрепа на партньорките си по време на лечението на инфертилитет? 

Всеки замесен в това лечение изпитва стрес, който може да доведе до напрежение във връзката. Но това не е задължителен елемент по пътя към мечтаното бебче. Има някои препоръки, които не само могат да намалят това напрежение, но дори да сближат партньорите повече от преди началото на процедурите. 

Участвайте във всичко! И двамата 

Запишете първия час за лекар заедно, отидете до болницата заедно. В Медицински комплекс "Д-р Щерев" мъжете, участващи в лечението на стерилитет, не са придружители, а пациенти. 

Говетете за всичко! 

Общуването е ключове за всяка връзка и си струва усилията. Обсъдете какво ви предстои, спрете се на притесненията си, но и на най-смелите ви мечти. 

Предложете подкрепата си! 

Най-лесният начин е като попитате партньорката си как се чувства, от какво е притеснена, кои са страховете й. Споделете й своите мисли и тревоги за лечението. Когато сте заедно по този път, той се върви по-лесно. 

Не се затваряйте в себе си! 

Ще направите мечешка услуга на вас и на партньорката ви, ако подтиснете и премълчите чуствата си, свързани с процеса по лечение на инфертилитет, независимо дали става въпрос за страх от неуспех, финансови тревоги или притеснения от медицинските процедури. Споделянето на емоции може да не е типично за мъжете, но то дава усещане на жените, че не са сами в процеса. 

Поемете повече отговорности! 

Чудесен начин да покажете подкрепата си е като поемете част от домакинските задължения. За вас може да е странно, но всекидневното им изпълнение може допълнително да натовари партньорката ви. 

COVID-19 и асистирана репродукция

Физическото и емоционалното ви присъствие са най-важната подкрепа в процеса по забременяване чрез асистирана репродукция. Говорете за притесненията и страховете и на двама ви. Изслушвайте се един друг! Споделяйте и вземайте заедно решенията за лечението, така ще си гарантирате, че това е най-добрият път за вас като двойка. А ако е нужно, потърсете подкрепата на професионален психолог. Здравето на психиката оказва влияние върху отговора на тялото на медицинските процедури, затова не подценявайте помощта на специалиста! 

Медицински комплекс "Д-р Щерев" предлага професионална психологическа подкрепа. Научете повече или запишете час на 02 920 0901!

Новини