Д-р Владислава Джеджева: Нормалното раждане е най-добрият завършек на всяка бременност

ДжеджеваД-р Джеджева е акушер-гинеколог с дългогодишен опит в родилна зала. Тя е част от екипа на новия Медицински център „Репродуктивно здраве Д-р Щерев“, насочен ексклузивно към подготовка на двойките за зачеване и за нормално раждане.

Д-р Джеджева, на какво се дължи този ръст на оперативните родоразрешения у нас в последните години?

На първо място, на факта, че в днешно време жените забременяват на една по-късна възраст, обикновено след 30 години, когато са завършили своето образование, материално стабилни са, намерили са подходящия партньор. Другата причина е фактът, че има все повече успешно реализирани раждания след асистирана репродукция, които в голям процент от случаите са с многоплодна бременност и това изисква по-сериозно наблюдение, обмисляне на начина на родоразрешение – в голям процент от случаите оперативно. Не на последно място остава желанието на пациентките да родят безболезнено. Ако може да легнат на оперативната маса и след един час да са майки, което много зависи от лекарите, които ги наблюдават и от това да им бъде обяснено какви са плюсовете и минусите на нормалното и на оперативното родоразрешение.

А какви са те?

На първо място, не трябва да забравяме, че сме създадени от природата да раждаме нормално. И когато една жена е убедена в това, че може да роди нормално от своя наблюдаващ гинеколог, когато няма придружаващи заболявания, когато липсват индикации за оперативно родоразрешение от страна на родилката и от страна на бебето, това е най-добрият начин. Възстановяването е много по-бързо. Пациентката престоява 2 часа под наблюдение, след което може да стане, да направи своя тоалет и вече да се грижи активно за бебето си.

При оперативното раждане възстановяването е много по-трудно, а травматизмът е много по-голям. Цезаровото сечение се прави за около час, но това е оперативна интервенция. Доказано е, че рискът от тромбоемболия при жените, родили с операция, е много по-голям. След секцио пациентката престоява в интензивно отделение поне 24 часа. Поставя й се катетър, което може да доведе до възникването на инфекция. Следва раздвижването на родилката и в този момент идва болката, от която пациентката се е опитала да се спаси, ако секциото е по нейно желание. Майката не може да бъде толкова активна в грижите за бебето си поне в първите 72 часа – трудно подвижна е, повече я боли, захранва се по-късно, което води до поставянето на системи.

И не само, вероятността при една последваща бременност плацентата да се имплантира на мястото, където е цикатриксът, е много по-голяма. Това е едно патологично състояние, т. нар плацента превия, за което също трябва да се мисли, когато се прави цезарово сечение без индикации.

Има серия научни изследвания, които са категорични – бебетата, родени с цезарово, сечение страдат по-често от астма, получават повече алергии и се адаптират по-трудно.


Пътеводител на раждащата жена


Каква трябва да е ролята на пациента при избора на родоразрешение?

Когато пациентките имат доверие на своя гинеколог, те не трябва да взима подобно решение. Не случайно ние сме лекари, учили сме шест години и след това непрекъснато се квалифицираме. Ако една пациентка се е доверила на своя лекар, между тях трябва да има добър диалог и гинекологът е този, който трябва да прецени кой начин на раждане ще е най-добър за майката и бебето. Не трябва да се забравя – отговорността е на лекаря, винаги е негова. Усложненията и всички проблеми, които биха могли да настъпят, ги понасяме и ние. Когато има усложнение, ние не се прибираме вкъщи. Те ни съпътстват докато родилката си тръгне жива и здрава от болницата заедно със своето бебе.

Трябва да се слушат лекарите. А доверието е в основата на това да има добре наблюдавана бременност със здрава майка и бебе на финала.

В новия Медицински център “Репродуктивно здраве Д-р Щерев” се обръща специално внимание на подготовка за раждане. Кои са основните акценти на работата ви?

Това е много индивидуален процес. Всяка бременност е уникална, това е и причината всяка жена да получава специално, персонално отношение и съвети, които са съобразени с нейното състояние. Ние се стремим да  обясним на пациентките какво точно им предстои, как протича едно нормално раждане етап по етап. Най-болезнен е първият до получаването на пълно разкритие, но в съвременната медицина има много начини за обезболяване на едно раждане. Епидуралната упойка, освен че обезболява жената, подпомага разкритието на маточната шийка. Когато е обезболена, бременната активно участва в самото раждане, слуша екипа как да диша, кога да напъва.

Една жена, която очаква дете, може да подпомогне тялото си още преди да е настъпил моментът на раждане. Съществува цял комплекс от упражнения за бременни, които могат да правят. Дишането също е изключително важно, затова е добре тя да се подготви как да го прави предварително.

Моето лично и професионално убеждение е, че бременните трябва да бъдат информирани, но от специалист. Те трябва да знаят всички плюсове и минуси на нормалното раждане и секциото. Ако вярват на своите лекари и нямат медицински индикации за оперативна намеса при раждането, то трябва да е естествено, защото това е най-доброто както за майката, така и за бебето.Новини