Екипът ни се включи в националния регистър на донорите на стволови клетки. Направи го и ти!

20210112 Янакиев колаж 450х250В трудни времена се събужда човешката добрина и все повече и повече хора са склонни да помогнат – някои даряват, други доброволстват, трети помагат с други средства… Но понякога дори не е нужно да извършиш голямо геройство или да чакаш сериозна криза, за да бъдеш полезен. През последните месеци в България постоянно се търсят дарители на реконвалесцентна кръвна плазма, за да се отговори на нуждите на болните от COVID-19. На този фон нуждите на много други страдащи сякаш избледняха.

През декември публичност доби кампания за помощ на млад лекар от УМБАЛСМ „Пирогов“ – д-р Иван Янакиев, който е и син на наш колега. Тежкото хематологично заболяване на едва 35-годишния медик го изправя пред нуждата от преливане на периферни стволови клетки, но той няма съвместим донор в семейството.

Така преди Коледа стартира кампания за набиране на потенциални дарители – хора, които да се включат в националния регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки и които при нужда да бъдат поканени да станат реални дарители. Към момента регистрираните доброволни донори в Българския регистър за донори на костен мозък и периферни стволови клетки са само 2500, а в този регистър се крие шансът на д-р Янакиев и на още много болни.

Въпреки сложната епидемична ситуация, част от екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ веднага се отзова и така помогнахме националният регистър да разполага с повече потенциални донори. Няма да изброяваме имената на колегите, можете да ги видите на общата снимка. Само ще кажем, че благодарим – на тях и на всеки отзовал се, благодарение на когото шансът за лечение на д-р Иван Янакиев и на всеки болен, нуждаещ се от подобна трансплантация, се увеличава.

Ако и вие желаете да се включите в регистъра на доброволните донори в България, ТУК ще откриете пълна информация по темата. А ние ви представяме най-важните стъпки, за да направите едно добро, което наистина може да спаси живот:

1. Станете доброволен участник в националния регистър: нужно е да попълните няколко документа и да дадете кръв от вената. Така ще ви бъде извършено тъканно типизиране, т.е. ще се определи вашата HLA формула. При съвместимост да бъдете поканен да дарите.

2. Ако Вашата HLA формула съвпада с тази на някой пациент, за когото се търси съвместим донор, ще бъдете поканени на интервю за медицински въпроси, допълнителни изследвания и медицински преглед. Изкискванията към донорите не са твърде строги, но е важно да се пази и тяхното здраве.

3. Даряване на периферни стволови клетки: Няколко дни преди процедурата ще Ви бъде приложен медикамент т. нар. растежен фактор, който ще повиши броя на циркулиращите в периферната кръв стволови клетки. По време на приложението на растежните фактори са възможни леки мускулни или костни болки. Самата процедура не изисква прием в болнично заведение. Клетките се извличат чрез т.нар. афереза – манипулация, наподобяваща даряване на кръв.

4. Даряване на стволови клетки от костен мозък: Взимат се от тазовата кост. Процедурата се извършва под обща анестезия. Обемът зависи от теглото на донора. Костният мозък се възстановява много бързо и освен класическите рискове на упойката, това дарителство е безопасно.

5. Възстановяване и проследяване: По време на прилагането на растежни фактори е възможно за кратко донорът да почувства главоболие, мускулни или костни болки. Тези симптоми отзвучават след вземането на периферни стволови клетки. Костният мозък и периферната кръв се възстановяват до нормални нива за 4 до 6 седмици.

Даряването на стволови клетки е обвито в излишна мистерия, а стъпките към него са лесни и ясни. ТУК ще откриете контактите на Клиниката по имунология към УМБАЛ „Александровска“. Може би това е вашият начин да помогнете и да докажете, че човешката добрина няма предел. А на д-р Иван Янакиев пожелаваме бързо и успешно възстановяване!

Новини