В какво се къпят ембрионите?

Калциепа активация450x250Асистираните репродуктивни технологии дават възможност на много двойки да се сдобият с така желаното бебче, но често лечението на стерилитета продължава по-дълго, изискват се повече усилия и стъпки от страна на пациентите и медицинския екип, докато се достигне до така желаната бременност. В инвитро и андрологичната лаборатория на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са внедрени серия от допълнителни техники за увеличаване на успеваемостта при инвитро/ICSI опити, които в различна степен увеличават шансовете на двойките с репродуктивни проблеми. Една от тези допълнителни техники е специалната хранителна среда, която се прилага при повтарящи се имплантационни неуспехи (RIF) и повтарящи се загуби на бременност (RPL).

Хранителната среда при RIF/RPL е разработена с цитокини и растежни фактори и е предназначена за ембрионите и тяхното предимплантационно отглеждане при провеждането на инвитро/ICSI процедура. Цитокините представляват малки регулаторни молекули – вид сигнални молекули, които участват в междуклетъчната комуникация. Те спомагат за биохимичната комуникация между ембриона и лигавицата на матката (ендометриума), което води до по-добри условия за имплантация.

Методът увеличава средно с около 7% дела на живородените деца (от 23,1% на 29,6%), като данните са от изследване, проведено сред 1300 двойки в 14 инвитро центъра в Европа. Той се прилага при повтарящи се имплантационни неуспехи, т.е. при липса на бременност при най-малко два поредни опита с ембриони с добро качество при трансфер. Хранителната среда е сред избора на специалистите и при повтарящи се загуби на бременност, клинична или биохимична, както и при стерилитет с неизяснена етиология.

Когато се прилага ICSI методиката, съществува и друга специална среда, в която бъдещият живот може да бъде поставен с цел увеличаване шансовете за успех. Процедурата се нарича калциева активация и представлява поставяне на годните за инжектиране яйцеклетки след ICSI процедура в специална хранителна среда, разработена с калциев йонофор. Методиката се използва само по индикации. Специалната среда има за цел да имитира естествената калциева активация, която настъпва след пропускането на един сперматозоид в яйцеклетката.

При поредица от опити със собствени яйцеклетки и липса на оплождане, калциевата активация помага част от тези яйцеклетки да реализират оплождане. Методиката значително увеличава (до около 20%) шансовете при двойки, при които в поредица от опити няма никакво оплождане. Калциевата активация на годните за инжектиране яйцеклетки след ICSI процедура се прилага при повтаряща се липса на оплождане на всички яйцеклетки и последващо развитие на ембриони от тях, както и при получаване на ембриони с голям процент фрагментация и неправилно делене и при абнормално оплодени яйцеклетки в предходен опит.

Новини