Д-р Петя Чавеева на „Лекарят, който ме вдъхновява”: Медицината е за смелите

ELI_2005„Медицината е за смелите, за тези, които са готови да опитат и въпреки неуспеха, да продължат и да променят начина, по който лекуваме пациентите”, заяви ръководителят на Сектора по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев” д-р Петя Чавеева по време на вдъхновяващата си реч, изнесена като част от събитието „Лекарят, който ме вдъхновява” на Здравната платформа CredoWeb. Тя допълни, че вътреутробната миниинвазивна хирургия, която прилага, е своеобразно преодоляване на една значима бариера – тази на официалното начало на новия живот. Защото, ако според повечето хора той стартира с първата глътка въздух, специалистите по фетална медицина се интересуват от състоянието, чувствата и случващото се с плода много преди раждането му.

Д-р Чавеева представи накратко историята на вътреутробните операции в световен мащаб и след въвеждането им от екипа й в България. Тя обърна внимание как за пет години миниинвазивните интервенции, прилагани в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, вече са пет вида, а спасените чрез тях деца са десетки. И не пропусна да посочи кои са лекарите, вдъхновили нея да се стреми всекидневно да преодолява всяка бариера пред спасяването на неродения живот – учителят й във Великобритания проф. Кипрос Николаидес и създателят на болницата, в която практикува, проф. Атанас Щерев. Д-р Чавеева подчерта още, че вътреутробните операции са успешни благодарение на комплексните грижи на неонатолози, детски хирурзи, акушер-гинеколози и още много специалисти, ангажирани в грижата за най-малките и най-уязвимите пациенти.

„Лекарят, който ме вдъхновява” е кампания на Здравната платформа CredoWeb и цели да открои специалистите, които служат за пример и вдъхновение на своите колеги. През последните месеци като част от нея бяха номинирани лекари от различни специалности и техни колеги гласуваха за най-значимите представители на отделните медицински направления. На днешното събитие въхновяващи речи изнесоха още председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, кардиологът проф. Иво Петров, неврохирургът д-р Емануил Найденов, лицево-челюстният хирург доц. Николай Янев, онкологът д-р Антоанета Томова, ендокринологът проф. Филип Куманов и ортопедът д-р Атанас Кацаров.

Новини