Десетки жени се включиха в кампанията месец на профилактиката на ендометриоза и аденомиоза

Еndometrioza_1(1)За първи път Фондация "Ендометриоза и репродуктивно здраве" прави такава кампания целенасочено не само като подкрепа към жените с ендометриоза, но и за тези с фамилна обремененост или съмнения за тази диагноза. Основната идея на кампанията за профилактика беше да се даде достъп на пациентите до качествени специалисти.

Само за два дни – на 19 и 20 октомври, над 40 жени преминаха на профилактични прегледи през Медицински комплекс “Д-р Щерев”, при четирима от най-добрите специалисти в областта на репродуктивната и оперативна гинекология у нас - проф. Таня Тимева, доц. Мария Юнакова, д-р Надя Магунска и д-р Иван Димитров.

Кампанията постигна още една съществена цел – а именно да информира жените, засегнати от това заболяване,  чрез специална лекция, която се проведе на 20 октомври в Медицински комплекс “Д-р Щерев”. На нея дами, които се интересуваха от заболяването, имаха възможността да чуят мнението на признати специалисти в областта. Те се срещнаха с д-р Надя Магунска – оперативен гинеколог, доказал се в своята практика, която е и първият български АГ оперативен специалист, сертифициран от ESGE (Европейската асоциация по гинекологична ендоскопия), както и  с д-р Елица Валериева - член на Европейската лига по ендометриоза, която специализира оперативна хирургия в екипа на д-р Магунска. Дамите, включили се в кампанията, имаха възможността да зададат своите въпроси, които ги вълнуват.

“И при най-малките съмнения, жените със симптоми на ендометриоза, трябва да се обърнат към специалист“, категорична беше д-р Надя Магунска. „Само след навременно и правилно диагностициране, те могат да получат адекватно лечение. В противен случай, последиците за репродуктивното здраве могат да бъдат сериозни –  образуват се сраствания между органите в малкия таз и се намалява необратимо яйчниковият резерв.“

“Въпреки че в България няма точни данни за броя на засегнатите от ендометриоза жени, според  световната статистика една от всеки 10 жени има някаква форма на ендометриоза като  30% от засегнатите пациенти имат сериозни проблеми върху фертилитета”, допълни д-р Магунска.

„Притеснителните данни само доказват колко е важно навременното установяване на заболяването, а медицината в света се развива с изключително бързи темпове, за да подпомогне този процес. Доскоро диагнозата ендометриоза се поставяше само чрез операция, но съвременните диагностични методи позволяват неинвазивното й диагностициране в ранен стадии.
“За съжаление, лечението на това заболяване често може да наложи оперативна намеса, за предпочитане чрез лапароскопска интервенция. Своевременното и адекватно лечение насочено към запазване на фертилността е от особено значение, при пациентките с ендометриоза, тъй като голяма част от тях са в детеродна възраст с желание  да имат деца.“, отбеляза още д-р Магунска.

Основната мисия на кампанията беше да напомни на всички жени, че редовните гинекологични прегледи са необходимост и са важна част от навременната диагностика и лечение.

За организаторите и специалистите, включили се в инициативата, обратната връзка е от изключителна важност. Можете да я дадете и вие на посочения линк тук.


Новини