Десетки студенти мечтаят за workshop с д-р Петя Чавеева след инициативата „Лекари за пример“

dr. Chaveeva_nagrada2018_450x250

„По време на своята специализация видях как специалисти по фетална медицина разглеждат бебетата вътреутробно. Тогава се развълнувах  и се запитах какво ли чувстват бебетата още в майчината утроба и дали боледуват. Тогава разбрах, че има специалност майчино-фетална медицина. Бременността е едно много красиво състояние, което протича безпрепятствено, но понякога се получават усложнения. Това ме отведе в Кралския колеж в Лондон…“,  така започна своя разказ за  едно „вълнуващо приключение в клиничната и научната практика на майчино-феталната медицина“ д-р Петя Чавеева по време на презентацията си като гост-лектор на инициативата „Лекари за пример". Събитието, което се проведе на 22 март в УМБАЛ „Света Екатерина“, е инициирано от АСМБ – София. Основната цел на организаторите е да представят на студентите медици възможността да останат и да се развиват в България. Те правят това чрез примера на лекарите, които непрестанно работят за развитието на медицината в страната ни.

През 2010–2013 г. д-р Чавеева преминава тригодишна специализация под ръководството на проф. Кипрос Николаидес по фетална медицина и фетална ендоскопска хирургия към King`s College Hospital. Завръщайки се в България, от 2014 г. до днес, със съдействието на екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и подкрепена от иноваторския дух на проф. Атанас Щерев, тя провежда десетки животоспасяващи оперативни техники на нуждаещи се бебета още в майчината утроба. Сред тях са фетална лазерна хирургия за лечение на трансфузионен синдром, вътреутробно кръвопреливане и миниинвазивна операция на вродена диафрагмална херния. Някои от вътреутробните процедури са приложени за първи път в България и чертаят път за развитието на феталната медицина в страната. По-късно и други болници по примера на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ внедряват част от новите методики.

Като лекар за пример д-р Чавеева  сподели пред студентите какво е научила от своите ментори – проф. Атанас Щерев, човекa внедрил за пръв път в България инвитро методиката, и проф. Кипрос Николаидес, бащата на феталната медицина в световен мащаб. Бъдещите медици бяха трогнати от искреността и прямотата на лектора и дори беседваха с него за проблемите при внедряването на нови методики в България и развитието на майчино-феталната медицина. Аудиторията разбра важността на проследяването на бременността по световен стандарт и какви са последните скринингови тенденции. Не е случайно, че като ръководител на Сектора по фетална медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ д-р Петя Чавеева инициира всяка бременна жена да преминава задължителен скрининг за прееклампсия още между 11–14 г.с. Развълнуваните студенти от разказа за десетките спасени животи, благодарение на ендоскопската фетална хирургия, пожелаха повече сътрудничество с д-р Петя Чавеева и екипа на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, а някои от тях поискаха да посетят Сектора по фетална медицина и предложиха на лекаря за пример да организира практически семинари, с които да демонстрира най-модерните  ултразвукови скринингови методики за откриване на хромозомни или структурни заболявания на бебетата. Повече информация за стандартите при проследяването на бременността ще намерите ТУК.

dr. Chaveeva_nagrada2018_2_450x250

dr. Chaveeva_nagrada20183_450x250

Новини