Изчерпването на яйчниковия резерв – необратим процес, който подлежи на проверка

iaichnikov_rezerv (1)Всеки ден стотици, дори хиляди двойки се изправят пред един и същи въпрос – Защо мечтаното бебе се бави? И това е напълно нормално, защото трепетът по очакване на двете чертички на теста за бременност, често преобръща целия дневен ред на едно семейство. 

Всъщност възможността за настъпване на бременност на една двойка при нормални условия, когато принципно няма установен репродуктивен проблем е между 25 и 30% всеки месец. А причините за липсата на бременност може да са различни – от това овулацията да не се случва по едно и също време всеки месец, до годността на яйцеклетката за оплождане или качеството и бързината на сперматозоидите. Не на последно място остава и фактът, че дори и да има оплодена яйцеклетка тя невинаги се получава ембрион. С напредването на възрастта на жената има още един ключов фактор, който може да провали опитите за зачеване, а именно – яйчниковият резерв. 

Всяка жена се ражда с определен брой яйцеклетки и с нейното развитие той намалява. Така от 300-400 хиляди яйцеклетки в началото на пубертета едва около 350-400 ще достигнат до зрялост и ще са годни за създаването на бебе. Основно намаляването на яйчниковия резерв се дължи на овулацията, когато се отделя яйцеклетката. Тогава много от първичните овоцити започват да нарастват, но само един става доминантен и овулира. Останалите се смаляват и умират. 

Често този резерв съответства на възрастта на жената, при определени състояния обаче може да се изчерпи и по-рано ( повишена гибел на фоликулите, оперативна намеса, химиотерапия, облъчвания или автоимунни заболявания). Важно е да се отбележи, че не хронологичната възраст, а биологичната е тази която определя яйчниковия резерв. Така жена, която е на 35 години може да е с изчерпан яйчников резерв, а друга на 40 да е със запазен. 

Методи на изследване

В наши дни има широк набор от неинвазивни тестове, които да оценяват яйчниковия резерв. Правилното изследване е от съществена важност при избора на лечение на стерилитета. След провеждането им се определят и шансовете за бременност на жената, както и яйчниковият отговор на стимулация при една АРТ процедура, както и дозата за овариална стимулация. Оптималният преглед съчетава кръвни изследвания на определени хормони и специализиран ултразвуков преглед.

Хормонални кръвни изследвания

FSH или фоликуло-стимулиращ хормон – селектира се от хипофизната жлеза в мозъка. Изследва се в началната фаза на менструалния цикъл (от 2-ри до 5-ти ден). Неговите стойности показват яйчниковия резерв на жената и отговора към стимулацията при инвитро процедура. Стойностите на FSH могат да варират. Високите му нива, дори и да са измерени еднократно алармират за намален яйчников резерв. За да бъдат  максимално прецизни стойностите на FSH се изследват заедно с два други хормона. 

Анти-мюлеровият хормон (АМХ) се произвежда от гранулозните клетки на малките растящи фоликули. Нивата му в кръвта са постоянни и не зависят от деня на менструалния цикъл. Макар и с добра предиктивна стойност, нивата на Анти-мюлеровия хормон не са единствен маркер за определяне на яйчниковия резерв. Обичайната практика е да се извършва и ехографско изследване с цел определяне броя на антралните фоликули, като се вземат предвид и стойностите на FSH.

LH или лутеинизращ хормон – има отношение към индукция на овулацията (спукване на доминантния фоликул и отделяне на яйцеклетката). Най-високи нива на LH се наблюдават в периода преди овулацията. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената.

Estradiol е основният естрогенен хормон в женския организъм и се изследва в началото на менструалния цикъл. В женския организъм естрогените са отговорни за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото. По време на инвитро процедура, естрадиол се изследва с цел да се установи отговорът на яйчниците към стимулацията.

След провеждането на кръвни изследвания е време и за втората стъпка: 

Акушеро- гинекологичен преглед с ултразвуково изследване

Чрез него се определя броя на видимите антрални фоликули в яйчниците, яйчников обем, както и доплер на овариални съдове. 

Клинично изследване – за него се взимат предвид възрастта на жената, наличието на операция на яйчниците, гинекологични заболявания, кисти на яйчниците, ендометриоза, авотимунни заболявания както и подлагането на външни влияния.  

Важно е да се има предвид, че назначаването на изброените изследвания се извършва единствено от специалист, след като се вземат под внимание пълните медицински данни на жената, нейната възраст и придружаващи заболявания, отговор от предходна контролирана овариална стимулация и т.н. За целта е нужно двойката да направи първата и най-важна стъпка – да избере лекуващ лекар, на който да довери своите репродуктивни планове. Запознайте се как да се подготвите за първата си среща с репродуктивен специалист в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и запишете своя час за консултация на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата.

 

 
Новини