Как се анализира яйцеклетка?

spindleviewАсистираните репродуктивни технологии обединяват в себе си много теми и направления на науката и практиката, сред които медицина, биология, имунология, ендокринология и т.н. Но когато се говори за допълнителните техники, повишаващи шанса на двойки със стерилитет за собствено дете, обикновено се намесват ембриолозите и биолозите от инвитро лабораториите. Те са тези, които заедно с репродуктивните специалисти превръщат нещо толкова малко и комплексно, каквото са човешките полови клетки, в ембриони, а в последствие – в бременности и в здрави бебета, които радват родителите си. Една от тези допълнителни техники заповишаване на успеваемостта при инвитро процедурите е анализът на делителното вретено на яйцеклетката и на нейната обвивка, наричан още Spindle & ZP View.

Самото делително вретено се образува в яйцеклетката и е свързано с формирането на ДНК на бъдещия нов човек. Неговият анализ е технология, която позволява да се направи оценка на характеристиките на женската репродуктивна клетка и да се определят нейните оплодителен и имплантационен потенциал. С напредъка на оптичните и компютърните технологии, делителното вретено на яйцеклетката се визуализира в реално време преди процеса на инжектиране със сперматозоид. В допълнение могат да се оценят нейните зрялост и качество.

Оценката на делителното вретено, разположението му в яйцеклетката, ако то е налично в нея, плътността на белтъци и други структури в обвивката й са изключително важни, тъй като именно те определят имплантационния потенциал на бъдещия ембрион. Анализът на делителното вретено на яйцеклетката и нейната обвивка (Spindle & ZP View) спомага за по-точно определяне на времето и начина на изпълнение на ICSI процедурата, така че да не се разстрои генетичният материал в делителното вретено, ако то е изместено.

Процедурата спомага да се изясни неуспехът от предходни процедури, особено при жени с изчерпан яйчников резерв, преждевременно отпадане на яйчниковата дейност или в напреднала репродуктивна възраст (над 37 години). Въпреки, че не спомага пряко за по-добро качество на ембрионите и съответно по-висок процент бременности, процедурата дава реални отговори и спомага предприемането на нови или различни стъпки в асистираната репродукция.

Spindle & ZP view се прилага при преждевременно отпадане на яйчниковата дейност, при напреднала репродуктивна възраст на жената (над 37 години), при изчерпан яйчников резерв, при малък брой добити яйцекледки в следствие на лош яйчников отговор на стимулация, както и при нисък процент или липса на оплождане при инвитро или ICSI процедура.

Новини