Кога бременността преминава от втори в трети триместър

25-28 гестационна седмицаВ статията ни за същинската фетална морфология между 19 и 23 гестационна седмица ви разказахме кога се прави това важно изследване и до какви изводи могат да достигнат чрез него специалистите, наблюдаващи бременността, здравето на бъдещата майка и нейното бебче. Сред възможните допълнителни изследвани, към които може да насочи специалистът по фетална медицина, е феталната ехокардиография. Оптималният срок за това изследване е 18-22 г. с. Важно е бъдещите родители да знаят, че след 30 г. с. този преглед може да бъде затруднен от увеличеното тегло на бебчето и на околоплодната течност.

Феталната ехокардиография е специализираното ултразвуково изследване, което се извръшва по време на бременността от експерт по детска кардиология. То се препоръчва при аномалии на сърцето на плода, установени по време на рутинен ултразвуков преглед от акушер-гинеколог, при фамилна обремененост, при нарушения на сърдечната честота или ритъм на бебчето, при аномалия на друга основна система от органи, при заболявания на бременната като диабет, фенилкетонурия и други, при прием на някои лекарства от жената по време на бременността, както и при хромозомни аномалии, свързани с вродени сърдечни заболявания. Прегледът и консултацията в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ се извършват от детския кардиолог д-р Наталия Евтимова. Имайте предвид, че въпреки напредъка на медицината и технологичното обезпечаване, съществуват някои аномалии, които не могат да бъдат открити дори и чрез фетална ехокардиография, както и такива, които се установяват едва след раждането.

През 26-ата г. с. бременността преминава от втори в третия триместър, а с увеличаването на месеците тялото на бъдещата майка се променя все по-осезаемо. Коремът расте, а бебчето избутва диафрагмата, измества стомаха. В комбинация поради ефекта на хормона прогестерон, забавящ процеса на изпразване на храната от стомаха, може да се стигне до киселини. Към тях често се добавят болки в гърба, схващане на краката, главоболие и натиск върху таза. Тези негативни преживявания се неутрализират от все по-осезаемото усещане за растящото бебче, което се движи в корема на бременната.

Ако не е извършена още между 22 и 26 г. с., в периода 25-28 г. с. се провежда рутинна консултация с проследяващия бременността акушер-гинеколог, който може да назначи стандартни изследвания, като например пълна кръвна картина, скорост на утаяване на еритроцитите, урина, кръвна захар, фактори на кръвосъсирването и други. Тези тестове се провеждат периодично през деветте месеца на бременността, за да се следят важни показатели за здравето на бъдещата майка и нейното бебче. Ето и малко повече информация за тяхното значение:

  • Пълната кръвна картина (ПКК) е панел от кръвни изследвания, даващ информация за кръвните клетки (хемоглобин, еритроцити, левкоцити, тромбоцити, хематокрит и др.) При данни за анемия или недостиг на желязо в организма на бременната жена е необходимо изследване на серумно желязо и желязо свързващ капацитет (ЖСК). По преценка на лекуващия лекар могат да се назначат желязо-съдържащи препарати, чрез които да се компенсира недостигът и да се повиши хемоглобинът.
  • Обикновено с кръвната проба, вземана за ПКК, се прави и изследване за скорост на утаяване на еритроцитите (СУЕ). СУЕ се движи в различни граници в зависимост от физиологичното състояние на организма, възраст, пол и др. Това изследване установява наличието на възпалителен процес в организма. При възпалителни заболявания СУЕ се ускорява на 2-3-ти ден след началото на заболяването, а нормализирането става 1-2 седмици след оздравяване. В случаите, в които се назначава изследването на СУЕ и/или кръвна захар, кръвната проба задължително се взема сутрин на гладно.
  • Изследването на урина се прави с цел установяване на нарушения и инфекции по хода на пикочните пътища, бъбречнокаменна болест, диабет и др. нарушения, които могат да окажат влияние върху протичането на бременността. Изследват се белтък, захар, седимент. С този тест се установява наличието на еритроцити, левкоцити, епителни клетки, бактерии, утаечни неорганични кристали и др. Изследването се прави с първа сутрешна урина, но не-повече от 2 часа след отделянето й. При съмнение за инфекции на бременната жена може да бъде назначено изследване на стерилна урина, което цели да установи наличие на патогенни микроорганизми в отделителната система. Бактериите в урината са белег за инфекции и тогава задължително се прави микробиологично изследване със стерилна урина за определяне чувствителността на изолирания микроорганизъм към определени антибиотици.

В този динамичен период на преход от втори към трети триместър настъпва една промяна, която е важна и за бъдещия татко. Той вече може да чува, само като долепи ухо до наедряващото коремче, сърдечните тонове на своето бебче. След 28 г. с. започва и редовното проследяване на сърдечната дейност на плода чрез т.нар. запис на сърдечни тонове (NST).

Новини