Кога е време за посещение при репродуктивен специалист?

20190520 siteМного двойки се чудят какъв е шансът им да заченат желаното бебе, ако изчислят всичко прецизно и следват препоръките за създаване на нов живот. Всъщност шансът за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко е видимо наред, е около 25-30% всеки месец. Но има много причини жената да не забременява, без това непременно да означава проблем. Не винаги овулацията се случва при всеки цикъл по едно и също време или пък не всеки месец се отделя годна за оплождане яйцеклетка. Сперматозоидите пък може да не пристигат „навреме” до яйцеклетката, да не преживяват достатъчно или да нямат нужната концентрация. Защото въпреки разпространеното схващане, че един сперматозоид е достатъчен, това съвсем не е така. Не на последно място, не винаги от правилно оплодената яйцеклетка се получава ембрион, който се развива в успешна бременност.

Кога говорим за стерилитет?
Стерилитетът засяга приблизително 15% от двойките и се определя като неспособност за забременяване въпреки редовните сексуални контакти и неприлагането на мерки за предпазване от бременност. В допълнение за стерилитет се говори и в случаите на неуспех при износването на бременност. Препоръчително е двойките да се насочат към репродуктивен специалист:
• след една година неуспешни опити за зачеване при редовни сексуални контакти и неприлагане на мерки за предпазване от бременност;
• след шест месеца неуспешни опити за зачеване при редовни сексуални контакти и неприлагане на мерки за предпазване от бременност, ако възрастта на жената е над 35 години.
Стерилитетът се определя като първичен, когато жената никога не е имала бременности (дори и извънматочна) и вторичен, когато тя е имала вече поне една бременност, независимо как е завършила (раждане, аборт или извънматочна бременност).

При лекаря – и двамата!
Проблемът с безплодието засяга и двамата партньори еднакво и всъщност в равен брой случаи „вината“ за липсата на бебе е в мъжа и в жената. Има и един малък процент двойки, при които всичко видимо е наред, но бременност така и не настъпва. Тогава се говори за т.нар. неизяснен стерилитет.
При наличие на някое от следните обстоятелства е препоръчителна консултацията със специалист по репродуктивна медицина:
При жената: нередовен или болезнен менструален цикъл, или пък такъв с много кратки интервали (21 или по-малко дни), липса на цикъл за повече от 3 месеца, два или повече аборта (спонтанни или по желание), синдром на поликистозните яйчници, различни диагнози, сред които: LUF синдром, ендометриоза, миома или полипи на цервикалния канал, установен намален яйчников резерв, прекарани в миналото полово-предавани инфекции.
При мъжа: хирургична интервенция на херния или на тестисите, нетипично разположение на първия или втория тестис, заушка (по време или след пубертета), варикоцеле, проблеми с ерекцията или еякулацията, прекарани в миналото полово-предавани инфекции.
Освен медицинските причини, възможно е върху способността за зачеване известно влияние да окажат храненето и начинът на живот, в това число злоупотребата с наркотични вещества, алкохол, тютюнопушене, както и честата употреба на някои лекрства. Затруднения при зачеването могат да имат жени със значително наднормено тегло или такива с тегло под нормата.

Не забравяйте, че понякога най-важната стъпка е първата – тази към кабинета на репродуктивния специалист. А решението често е просто и много по-лесно, отколкото притесненията и страховете ни диктуват. Важно е само да се доверите на професионален екип, който ще ви осигури квалифицирана помощ.

Новини