Наши специалисти с публикация в най-престижното европейско издание за болнична фармация

siteКлиничният магистър-фармацевт към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ Светослав Стоев, който е и докторант към Медицински университет-София, и научният му консултант проф. Таня Тимева, ръководител на Сектора по асистирана репродукция, публикуваха важни резултати от екипно проучване в престижното издание Европейски журнал за болнична фармация (European Journal of Hospital Pharmacy). Проведеният анализ на клиничен опит касае различни подходи за контролирана овариална стимулация в контекста на асистираните репродуктивни технологии при лечение на стерилитет от различен произход, като акцентът е върху тяхната безопасност и ефективност.

В изследването са анализирани 4792 процедури по асистирана репродукция чрез стимулационни протоколи с уринарни, рекомбинантни и комбинация от двата типа хормони. Отчетени са случаите на овариален хиперстимулационен синдром, както и евентуално настъпили усложнения в стимулационния процес, свързани с лекарствената употреба. Посочени са допълнителни фактори, както и допустимите им референтни граници, които могат да бъдат използвани като фактор за безопасността и ефективността на проведената стимулация: брой аспирирани фоликули, нива на специфични женски полови хормони, брой добити яйцеклетки, и др. Дискутирани са и фактори, които влияят на успеваемостта, без да се рискува безопасността на АРТ процедурата: брой свежи или размразени ембриотрансфери, процент достигнати клинични бременности и др.

От публикуваните резултати става ясно, че броят на установените случаи на овариален хиперстимулационен синдром е изключително нисък, като обикновено е в умерена степен и с късно развитие. Клинично обоснована нужда от преждевременно прекратяване на стимулационния цикъл е регистрирана при около 8% от случаите. Тези данни са в подкрепа на тенденцията за повишаване на безопасността на пациента в резултат на строго индивидуалния подход при всяка конкретна жена.

Европейският журнал за болнична фармация е единственото официално издание на Европейската асоциация на болничните фармацевти (ЕАНР), наложило се като основна комуникационна платформа на специалистите от цял свят. Списанието отразява напредъка в медицината и развитието на болничната фармация. Сред останалите участници в изследователския екип по проведеното проучване са проф. Илко Гетов, дф, изтъкнат експерт в областта на лекарствената безопасност, Христина Лебанова, дф, главен асистент Емилия Насева, дм.

Новини