Никола Милачич, изпълнителен директор на Медицински комплекс "Д-р Щерев", в интервю за сп. Мениджър

Формулата ни  за успех е висококачествена медицинска грижа с персонално отношение към всеки

 Текстът на интервюто в сп. Мениджър може да видите от тук.

Nikola Milachich_450x250
1.     Какво отличава една добра специализирана болница и какво би
накарало младите семейства с репродуктивни проблеми да се насочат към нея?

Успешната болница се отличава по съчетанието между висококачествена медицинска грижа с превъзходно персонално отношение към пациентите. Комбинацията между тези два фактора води до високи нива на пациентска удовлетвореност, която изгражда добрия имидж на едно модерно лечебно заведение. По отношение на специализираната дейност по асистирана репродукция, то както обичаме да казваме „опитът е от значение“. Гордеем се, че основателят на нашата болница проф. Атанас Щерев е пионер в приложението на инвитро методиката у нас. Екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ има 30-годишна успешна история в лечението на безплодие и през изминалите години сме внедрили десетки иновации, обучили сме много специалисти и сме спомогнали за развитието на репродуктивната медицина в България.


2.     Кои са тези 3-4 важни характеристики, които тя трябва да притежава и, за които хората трябва да бъдат информирани?

Модерното лечебното заведение трябва да предлага комбинация от фактори. На първо място, квалифицирани специалисти, в чиято продължаващо медицинско образование се инвестира непрекъснато. На второ място, модерно оборудване, което се осъвременява постоянно съобразно последните тенденции в световната медицинска наука и практика. На трето място, качествена болнична инфраструктура, приветлив и комфортен интериор, които се поддържат ежедневно. На четвърто, внимателно и учтиво отношение към пациентите, както по отношение на медицинските грижи, така и на административното обслужване.

3.     Конкуренцията в репродуктивната медицина помага или пречи? И как?

Екипът ни е обучил близо 80% от репродуктивните специалисти в България и немалко лекари от други балкански страни. В момента те са наши конкуренти. Няма сфера, при която лоялната конкуренция да не оказва благотворно влияние на всички коректни участници. Това важи и за репродуктивната медицина, в която добросъвестната надпревара води до постоянно внедряване на нови методики за по-доброто лечение на пациентите. Друг е въпросът, когато се прилагат некоректни прийоми, които противоречат не само на конкурентните правила, но и на добрата медицинска практика.

4.     Вашата болница е известна с това, че вече успешно извърши операция на бебе в утробата на майката. Кои са другите иновативни практики,  с които се гордеете?

Нашите най-големи успехи са в сферата на модерните асистирани репродуктивни технологии, където сме помогнали на хиляди двойки да изпитат радостта да станат родители. От 2014 г. насам Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е пионер и във феталната медицина. Горди сме, че в последните години наши лекари извършиха уникални за България вътреутробни операции на неродени бебета - фетална лазерна хирургия за лечение на трансфузионен синдром, вътреутробно кръвопреливане,  миниинвазивна операция при вродена диафрагмална херния, поставяне на белодробен шънт, интрафетална лазер коагулация при trap sequence при многоплодна бременност. Стартирала като бутикува инвитро клиника, днес болницата ни е високотехнологичен медицински комплекс за женско и семейно здраве, предлагащ цялостни грижи от подготовката и самото зачеване, през проследяването на бременността, до раждането и следродилното възстановяване.

5.     Каква е формула на успех  за вашия екип?

Стремежът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е да предоставя не само високотехнологични медицински грижи, но и да прилага иновативни практики за комуникация и немедицинско обслужване на своите пациенти. Именно това позволи на екипа ни да се насочи към използването на най-новите технологии в областта на дигиталния маркетинг и онлайн общуването. С тази цел стартирахме партньорство с водещи световни софтуерни компании за внедряване на изкуствен интелект за онлайн записване на часове за преглед, а отделно развиваме и иновативни практики за директна комуникация със своите пациенти чрез модерен контактен център и специализиран фронт офис. Успешната модерна болница трябва да съчетава в едно висококачествени медицински грижи с перфектно административно обслужване.

Новини