Пътеводител на емоциите по пътя към мечтаното бебе

Eмоционална интелигентностРешението да станеш родител винаги е съпътствано с много и противоречиви емоции. Когато пътят към мечтаното бебе е по-труден обаче, те могат да отприщят неподозирани реакции в партньорите. Кои са най-често срещаните страхове сред хората обобщава нашият психолог Катя Христова.

Влияние на лечението на стерилитет чрез инвитро процедура върху емоциите на хората

Лечението на стерилитет чрез инвитро процедура е стресиращо и понякога отнема повече време. То се отразява върху всички сфери в живота – работа и професионална реализация, семейство и приятелски кръг, почивка и развлечения, лични цели и планове, финанси…
Въпреки че няма универсални критерии, които да характеризират пациентите на инвитро процедури, те всички си приличат по чувството, че не могат свободно да създадат деца и усещането, че резултатът от лечението е несигурен и извън техния контрол. Дългосрочната неспособност да имат дете може да предизвика чувство на загуба и скръб. Справянето с множество медицински решения и несигурността носи голям емоционален катаклизъм. Чувствата гняв, притеснение, вина и безпомощност често се споделят по време на лечението. Хората стават по угрижени и обременени и това, по ирония на съдбата, увеличава сексуалните дисфункции и социалната изолация. При безплодните двойки по-често стават семейни скандали и разпри, особено когато са под натиск и се налага да вземат решения.

Лечението единствено на физическите страни на безплодието често не е достатъчно. Медицински изследвания показват, че специфичният за безплодието стрес може да доведе до физиологична реакция, която може да наруши функционирането на хормоналния баланс и имунна система, и това да доведе до негативно въздействие върху лечението.

Емоции по време на лечението на стерилитет

Едно от най-големите предизвикателства на лечението на репродуктивни проблеми за хората е справянето с емоционалните промени, свързани с инвитро процедурата, липсата на сигурност за резултата и необходимостта от взимането на важни решения.

Загуба

Чувството на загуба, разочарование и усещането за липса на контрол върху ситуацията са водещи при лечението на репродуктивни проблеми. Независимо колко старания и усилия са вложени, резултатът не може да бъде гарантиран.

Шок и отрицание

По време на лечението и при неуспешни резултати могат да се появят емоции като отрицание и шок. Усещането, че „това не може да бъде“ и „това няма как да се случва“ или „следващият път ще бъде успешен“ се променят от чувството на гняв и вина.

Гняв

Гневът е резултат от усещането за уязвимост или безпомощност. Липсата на контрол върху живота, собственото тяло и бъдеще. За много хора това е критично и за първи път се сблъскват с това усещане. Обичайно, когато хората се стараят и полагат усилия, постигат целите си. В този случай правят всичко възможно и се отдават на лечението, но не постигат винаги резултати. Усещането за уязвимост се допълва от чувството, че животът не е справедлив, че нищо хубаво не се случва.

Вина и срам

Срамът е болезнено чувство, свързано със загуба на самочувствие, усещане за непригодност, безпомощност и дефект. След последователни опити за забременяване често идва осъзнаването, че това може никога да не се случи. С времето този провал става все по-очевиден и самочувствието е сломено. Пътят от неуспешната процедура до „аз не ставам за нищо“ е кратък. Гневът, несигурността в себе си и хроничната тъга водят до усещането, че човек проваля не само за себе си и собствената си мечта за дете, но също и партньора, родителите си, роднините и се чувства виновен. Срамът води до болезненото чувства на дефект.

Стратегии и стъпки за справяне

Стратегията за справяне с емоционалните предизвикателство на инвитро процедурата е човек да се грижи за себе си и да си бъде най-добрия приятел в този период, да се третира с любов, внимание и грижа. Осъзнато и зряло, честно и с обич да търси и приема решения за себе си и за лечението си. Да отделя време за себе си. Да поеме отговорност за лечението си и да избира специалисти с доказана практика и с които се чувства добре приет и потвърден.

Първата стъпка за справяне с предизвикателствата на инвитро процедурата е да се разбере, че тези негативни емоции са нормална реакция на лечението на репродуктивни проблеми. Емоциите ни правят хора и няма как да се изолират емоционалните му аспекти. Без да се усетят и разпознаят, човек не може успешно да премине през тях.

Необходимо е също да се преодолее изолацията и да се създаде мрежа от подкрепа в семейството и приятелския кръг. Близките хора често не знаят какво представлява лечението, затова информацията и запознаването им с него са важни за осигуряването на нужната поддръжка и помощ. Количеството и дълбочината им зависят от личните граници и усещането за комфорт. Общуването дава перспектива и възможност – подкрепяйки другите, човек да помогне на себе си.
Важно е човек да си разреши да изпитва тъга и гняв. Да се стопират емоциите е опасно – това отнема цялата енергия на човек и само ги прави още по-силни. Остават като зареден експлозив и могат да избухнат на друго място и в друг момент.

Очакването, че партньорът ще реагира по-същия начин, е обезсърчаващо и ненужно. Всеки преживява по-различен начин и това е негово право. Необходимо е да се приемат хората такива, каквито са, с техните реакции и начини за преживяване и справяне с проблема.

За преодоляването на негативните емоции трябва да се ограничат тревожните мисли за процедурите и затова е необходимо да се лимитира времето за притеснения. Контролът на мислите и разговорите по темата е ключов за запазване на баланса. Развитието на други сфери от личността и живота, вниманието и грижата за любимите хора, хумора, благодарността спомагат за подобряване на позитивната нагласа. Смяната на фокуса и заниманията с други важни и значими за човек дейности и идеи водят до промяна на тунелното виждане и усещането за липса на контрол. Запазването на това усещане е много важно, дори и в най-елементарни ежедневни дейности и сфери.

Не на последно място, най-лошото при процедурите инвитро е неизвестността. За преодоляването й е необходимо човек да се информира за процеса и етапите, да участва активно в лечението и да е наясно това какво му предстои. Доверието в лекаря и разбирането на собствените страхове се създава с отрито и честно общуване.

Безплодието е невероятно болезнена житейска криза. Хората могат да се борят, стараейки се да я избегнат или да се опитат да намерят свой собствен път през нея. Бягството от емоциите няма да им помогне. То само ще ги изтощи.   

Още за емоциите около трепетното очакване, можете да чуете и на живо, ако се присъедините към Втората Международна конференция по емоционална интелигентност "Emotional Intelligence - Smart Strategy for Health", която се организира от Фондация за развитие на Емоционалната интелигентност и ще се проведе на 29.10.2019г в София. Там психологът Катя Христова ще направи своята презентация на тема “In vitro пътна карта на емоциите”.

Повече за психологическата грижа, предоставяна в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, можете да откриете тук. За записване на час при психолог, моля, позвънете на 02 920 0901 или попитайте на регистратурата на болницата.




Новини