Речник на женските хормони

сайтКогато пътят към желаната бременност е по-продължителен, може да се стигне до лечение на стерилитет чрез асистирани репродуктивни техники. Първата крачка по този път е среща на двойката с репродуктивен специалист, по време на която се назначават редица изследвания на партньорите. При жената те включват набор от хормонални изследвания, които показват какво е състоянието на организма. При проблеми със забременяването се следят половите хормони - фоликулостимулиращ, лутеинизиращ, естрадиол, пролактин, прогестерон и др. Кога трябва да потърсите репродуктивен специалист може да видите тук.

Изследванията, които се правят преди и по време на това лечение, се назначават от лекаря. Той преценява какво е необходимо, като взема под внимание всички медицински данни на пациентката, възрастта ѝ, както и реакцията на организма на предходно лечение, ако вече е и мало такова.

Какво показват хормоните

Производството на женските полови хормони се управлява от мозъка, надбъбречните жлези, яйчниците, плацентата и т.н. Те са в точно определени количества през различните възрасти на жената, по време на отделните периоди на менструалния цикъл, както и при бременност. При стерилитет нивото им има определящо значение за стъпките, които ще се предприемат по време на лечението. Някои от изследванията се извършват в определени дни от цикъла. Други са независими от този месечен период. Резултатите са показател за яйчниковия резерв, отговора на яйчниците на стимулацията, овулацията, броя на т. нар. антрални фоликули.

Защо и кога се изследват различните хормони

FSH или фоликуло-стимулиращ хормон се изследва в началото на менструалния цикъл, между 2-ри и 5-ти ден. Той се отделя от хипофизната жлеза в мозъка, а стойностите му показват яйчниковия резерв и отговора на организма на хормонална стимулация.

LH или лутеинизиращ хормон показва яйчниковия резерв, когато се изследва в началото на месечния цикъл на жената. Този хормон играе роля при овулацията – спукването на доминантния фоликул и отделянето годна за оплождане яйцеклетка. Най-високите му нива се наблюдават в периода преди овулацията.

Естрадиол (Estradiol) се изследва в началото на менструалния цикъл и по време на инвитро процедура показва как яйчниците реагират на стимулацията. В женския организъм този хормон отговаря за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото.

Прогестерон (Progesterone) отговаря за подготовката на маточната лигавица и имплантацията на оплодена яйцеклетка. Изследва се във втората фаза на месечния цикъл на пациентката (19-ти – 23-ти ден), основно при жени, при които се следи овулацията.

Пролактин (Prolactin) се образува в хипофизната жлеза на мозъка и стимулира кърменето. Когато концентрацията му е по-висока от нормалното при некърмещи жени, се наблюдават смущения в овулацията и проблеми при забременяването. Състоянието на повишени нива на пролактин се нарича „хиперпролактинемия“ и може се дължи на прием на някои видове медикаменти, повишени нива на стрес, някои бъбречни, чернодробни, ендокринни заболявания, поликистозни яйчници и т.н..

Когато е необходима оценка на яйчниковия резерв на пациентката, се назначава и изследване на два допълнителни хормона – антимюлеров и инхибин Б.

Анти-мюлеров хормон (АМХ) се произвежда от гранулозните клетки на малките растящи фоликули. Нивата му не зависят от месечния цикъл и са маркер за определяне на яйчниковия резерв. Обикновено изследването на този хормон се комбинира с ехографско изследване за определяне броя на антралните фоликули.

Инхибин Б е хормон, който се отделя от гранулозните клетки на т.нар. антрални фоликули в яйчника. Намаляването на серумните му нива в кръвта се свързва с напреднала репродуктивна възраст при жената.

Какво означават различните термини в репродуктивната медицина – прочетете тук.

Новини