Рискови фактори пред мъжкото репродуктивно здраве

Д-р Юрий БъчваровПациентите, които вече са посещавали кабинета на репродуктивния специалист, знаят, че причините за проблемно забременяване се поделят между мъжа и жената. Въпреки това господата все още избягват да се запитат дали тяхното здраве не е причина за бавещото се бебе. А често инфертилитетът при мъжа се дължи на преодолими и лечими състояния. Единственото условие е да се посети репродуктивен специалист задно с партньорката, който да насочи към нужните изследвания или преглед при уролог. Това напомня урологът андролог д-р Юрий Бъчваров, който изброява основните рискове пред мъжкото репродуктивно здраве.

Нетипично разположение на първи или втори тестис
Нарушенията в анатомията на половата система, включително в разположение на тестисите, могат да доведат до смущения в образуването на сперматозоиди (сперматогенеза) или на тяхното правилно еякулиране, ако е налице запушване на канал, през който те трябва да преминават.

Паротит по време или след пубертета
Паротитът (заушка), особено в юношеска възраст, често атакува тестисите под формата на възпаление. Зрелият тестис е особено уязвим на увреждане от вируса на паротита, затова боледуването след пубертета може да доведе до безплодие.

Варикоцеле
Представлява разширение на вените на тестисите, което води до задържане на кръвта и повишаване на температурата. Това оказва силно неблагоприятно действие върху сперматозоидите, а при някои мъже е свързано и със силен дискомфорт и болка.

Прочетете ТУК какво представлява спермограмата – изследването на качеството на семенната течност.

Травми на половата система
При травми в областта на тестисите би могла да се наруши кръвно-тестисната бариера, която предпазва тестисите от действието на собствената имунна система и това да доведе до образуването на антитела срещу сперматозоидите.

Инфекциозни заболявания
Много опасен фактор, водещ до безплодие при мъжа, са полово предаваните инфекции. За съжаление много хора са все още слабо информирани за начините за предпазване и още повече за последиците, до които водят тези болести. Съществуват повече от 30 различни полово-предавани бактерии, вируси и паразити, като някои от тях са повсеместно разпространени, а други са специфични в определени географски райони. По данни на Световната здравна организация всеки ден около един милион души в световен мащаб се заразяват с болести, предавани по полов път.

Външни фактори
Излагането на външни вредни въздейства може да бъде изключително опасно за мъжките оплодителни способности. В групата на тези рискови фактори попадат излагането на пестициди, йонизиращи лъчения, както и професии, свързани с продължително седене на едно място или в твърде топла среда.

Около 25% от мъжкия инфертилитет е без изяснена причина, поради което задължителна част от оценката на репродуктивното здраве е начинът на живот. Определени вредни навици могат да повлияят негативно мъжките оплодителни способности, но докато при някои тютюнопушенето, алкохолът, кафето, неправилното хранене, стресът не оказват съществено влияние, при други са вероятна причина за инфертилитет.

Тютюнопушене
Вредните ефекти от тютюнопушенето върху репродуктивните способности на мъжа са широко дискутиран въпрос, но наличните към момента данни са нееднозначни. Въпреки това отказването от този навик е добро начало в опитите за бебе. При мъжа тютюнопушенето може да доведе до редукция в концентрацията на сперматозоидите и в тяхната подвижност. То може да е и причина за увеличаване на процента на сперматозоиди с морфологични дефекти и фрагментации в ДНК молекулата.

Употреба на алкохол
Негативните ефекти от консумацията на алкохол в голямата си част се припокриват с тези от тютюнопушенето: намаляване на обема на еякулата, редукция в концентрацията на сперматозоидите и тяхната подвижност, увеличаване на процента сперматозоиди с морфологични дефекти, понижаване стойностите на тестостерон. Оценката дали консумацията на алкохол е умерена или завишена е строго индивидуална. Трайната злоупотреба със спиртни напитки обаче неминуемо уврежда сперматогенезата и води до импотентност и тестикулярна атрофия.

Д-р Бъчваров разказва за здравето на бъдещите татковци и какво е нужно да следят мъжете по отношение на репродуктивните си способности – във видеото ТУК.

Стрес
Стресът влияе на възможностите за зачеване както при жената, така и при мъжа. При господата той води до нарушения в сперматогенезата, а в резултат – до по-малко количество семенна течност, съдържаща по-малко сперматозоиди с нарушена морфология и  оплодителни качества.

Затлъстяване
Телесното тегло е от изключителна важност за нормалния хормонален баланс и оплодителните способности на мъжа, а затлъстяването е сред честите съвременни здравословни проблеми. Един от механизмите, чрез които затлъстяването повлиява мъжката фертилност, е изменението в хормоналния профил и съпътстващите физиологични промени, като например повишаване на скроталната температура. Това влияе негативно на сперматогезенезата и води до отклонения в семенните параметри, като олигозооспермия, азооспермия, повишаване на деформационния индекс на сперматозоидите, намаляване обема на еякулата. В научната литература се дискутира и връзката между затлъстяването и мъжкия инфертилитет, отчетени чрез стойностите на хормон Инхибин В. При господа със затлъстяване нивата на този хормон са по-ниски с 25-32%, което пък е индикация за сериозно увреждане на мъжките полови клетки.

Облекло
Влияние върху мъжкия стерилитет могат да окажат дрехите и по-специално панталоните и бельото. Сперматогенезата протича в тестисите и е много чувствителен процес. Това е и причината тестисите да се намират извън тялото на мъжа и да са с по-ниска температура. При носенето на тесни панталони или бельо тази температура е постоянно повишена, което е неблагоприятно за производството на сперматозоиди.

Сред останалите най-чести причинители на мъжкия стерилитет са различни хирургични интервенции, свързани с усукване на тестиса, ингвинална херния, едностранен или двустранен крипторхизъм (задържане на тестиса на различни нива над скротума). От значение е още възрастта на първата ерекция. Знак за проблем е и евентуална болка по време на еякулация. Предходни инфекции на тестиса, простатната жлеза, пикочния мехур или бъбреците също трябва да са сигнал за бъдещите татковци да потърсят консултация със специалист.

Статията е изготвена със съдействието на д-р Юрий Бъчваров, андролог-уролог, и Лъчезара Велева, биолог към андрологичен сектор.

Новини