Селектирането на най-добрите ембриони – Свещеният Граал на инвитро лабораторията

Т.  Милачич И. АнтоноваВ началото на месец ноември във Франция се проведе най-големият кампус на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE), посветен изцяло на работата в инвитро лабораторията. В продължение на 3 дни близо 300 специалисти от цял свят участваха в лекции и дискусии, посветени на лабораторните аспекти на инвитро/ICSI процедурата. В събитието, провело се под името „Свещеният Граал при оценката на гамети и ембриони“, се включиха ръководителят на инвитро лабораторията и андрологичния сектор на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ д-р Таня Милачич и ембриолог Ирена Антонова. Ето какви впечатления споделиха те от чутото и видяното по време на този кампус на ESHRE.

Към момента основният метод за предварителен анализ на ембрионите е педимплантационната генетична диагностика/скрининг (PGD/PGS testing), който е сред допълнителните техники за повишаване на успеваемостта при инвитро, прилагани в лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Този тип тестуване обаче има своите недостатъци, като на първо място – той е инвазивен, тъй като се извършва чрез биопсия на ембрионите. Техниката включва много стъпки и освен това не винаги е репрезентативна за целия ембрион поради мозаичната му структура.

Д-р Милачич разказва: „По време на кампуса на ESHRE бяха детайлно обсъдени три основни неинвазивни техники за диагностика на ембриона:
- анализ на ДНК от ембриона, екскретирано в хранителната среда, в която той се развива
- метаболомика – анализ на веществата, които ембрионът поема и секретира в хранителната среда
- time lapse система – възможности за оценка и прогноза за развитието на ден пети на ембриона още от ден първи на развитието му, като толкова ранното оценяване дава по-голяма сигурност при подбора на ембрионите с най-голям потенциал за имплантиране, успешна бременност и живо раждане“.

Малко са нещата, които ембриологията може да направи за подобряване качеството на наличните гамети и ембриони, отчитат от ESHRE. Затова фокусът на кампуса беше върху методите за оценка – колкото по-добра е селекцията, толкова по-вероятно е постигането на бременност и живо раждане. Следователно „Свещеният Граал“ на инвитро лабораторията може да се заключи в: идентифициране на ембрионите с най-голям потенциал за успешна имплантация. Не че имплантацията на всяка цена е единствената и основна цел на асистираните репродуктивни технологии, подчертават от Европейската организация по човешка репродукция и ембриология.

Ембриолог Антонова открои лекциите на колегите си Дени Сакас и Елпида Фрагули като изключителност съдържателни по отношение на неинвазивните техники за анализ на ембрионите. „Преди 10 години на метаболомиката се възлагаха големи надежди, но първите апарати за прилагането ѝ не оправдаха очакванията, тъй като не предлагаха ясни и конкретни референтни граници за оценка на ембрионите. Днес интересът към нея се възражда, защото в световен мащаб нанотехнологиите се развиват изключително динамично. Това дава възможност на най-големите технологични гиганти да разработят нужната лабораторна апаратура, която реално да позволиприлагането на метаболомиката – оценка на ембрионите на база на веществата, които поемат и които секретират в хранителната среда, в която се развиват при инвитро/ICSI процедура“.

Д-р Милачич и ембриолог Антонова споделиха, че сред визиите за бъдещето е все по-голямото автоматизиране на процесите в инвитро лабораториите, което е неизбежно при все по-осезаемото налагане на компютърните технологии и изкуствения интелект във все повече аспекти на съвременния живот. Но тъй като в инвитро лабораторията на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ най-големият ресурс са ембриолозите и биолозите, работещи всекидневно за сбъдването на хиляди мечти за бебе, ТУК можете да си припомните видеото за тях и тяхната работа.

Новини