Хранене и репродуктивно здраве

Stefka Petrova-snimkaБезплодието често създава сериозна лична и семейна драма. Дългосрочната невъзможност да се зачене, да се задържи плода и да се роди мечтаното бебе, предизвика чувство за житейска загуба. Справянето с множество медицински проблеми, често за дълъг период от време, може да доведе до силно емоционално сътресение в двойката. Ето какъв е опитът на проф. д-р Стефка Петрова, консултант по здравословно и диетично хранене към Медицински комплекс „Д-р Щерев“, за връзката между храненето и репродуктивното здраве на мъжа и жената.

Храненето и телесното тегло имат доказана ключова роля, от една страна, за увеличаване на риска от безплодие, а от друга, за повишаване на шанса за зачеване и благополучно износване на плода. Затова във всички центрове за репродуктивно здраве в света се обръща нужното внимание на храненето и хранителния статус на двойките с репродуктивни проблеми. Компетентната диетологична помощ може значително да съдейства за тяхното решаване.

Както наднорменото тегло и затлъстяването, така и поднорменото тегло при жената могат да бъдат причини за нарушения на хормоналния баланс, необходим за контрола на менструалния цикъл, овулацията, развитието на лигавицата на матката и имплантацията на ембриона.

Голямото количество мастна тъкан при жените със затлъстяване предизвиква хормонални нарушения, които водят до инсулинова резистентност или повишаване нивата на инсулина. Той влияе негативно на яйчниците, като засилва продукцията на тестостерон, който, от своя страна, е пречка за производството на фоликули в тях.

Натрупването на мастна тъкан, особено в коремната област, стимулира развитието на множествени кисти в яйчниците, които са друга основна причина за стерилитет при жените.

При наднормено тегло има 2 пъти по-голям риск от развитие на сериозни усложнения по време на бременността, като диабет и високо кръвно налягане, а при затлъстяване този риск е 3 пъти по-висок. Тези усложнения създават сериозни предпоставки за невъзможност плодът да бъде износен.

Справянето със затлъстяването е невъзможно без промяна на диетичния режим. Хранителното поведение трябва да води до трайно намаляване на теглото, без да създава здравни рискове. Но не само наднорменото тегло създава проблеми при зачеване.

Жените с поднормено тегло имат 2 пъти по-нисък шанс да забременеят в рамките на 1 година, поради нарушения в менструалния цикъл или овулацията. Освен това, ниското тегло на майката преди бременността увеличава значително риска от аборт и преждевременно раждане. Инвитро оплождането и други асистирани репродуктивни техники при жени с поднормено и наднормено тегло имат по-ниска успеваемост, изискват различни дози и повече продължителност при прилагане на гонадотропин (хормон, имащ отношение към функционирането и развитието на половите жлези).

Неблагоприятен ефект върху възможността за зачеване оказват също липси на специфични хранителни съставки: минерали, витамини и микроелементи. Това може да се повлияе успешно с правилна за целта диета. На базата на 10-годишно проучване екип на Харвардския университет е разработил диета за подобряване на възможностите за зачеване при жените с безплодие, свързано с нарушения на хормоналния баланс, която дава много ефективни резултати.

Затлъстяването и поднорменото тегло при мъжете също повлияват крайно негативно тяхното репродуктивно здраве.  Мъжете с наднормено тегло имат по-често нарушена сперматогенеза (намален брой сперматозоиди в еякулата, по-висок процент сперматозоиди с нарушена морфология), намалено либидо, еректилна дисфункция, импотентност. Причините са свързани отново с хормоналния дисбаланс – повишени нива на женския хормон естроген и по-ниски нива на мъжкия хормон тестостерон. Поднорменото тегло при мъжете също оказва влияние върху качеството на спермата, като намален брой сперматозоиди и/или по-бавна подвижност. Подходящото хранене може да подобри дори и това.

Има научни доказателства, че диета, богата на храни с високо съдържание на омега-3 полиненаситени мастни киселини (мазни риби, ядки, семена и масла от тях), източници на някои антиоксиданти (витамин Е, С, бета- каротен, ликопен, цинк, селен), на витамин D и фолати, и същевременно с ниско съдържание на транс-мастни киселини, повишават качествата на спермата и увеличават шанса от зачеване. Отрицателен ефект е установен от диета с висока консумация на червени меса и месни продукти, на хронично висок прием на алкохол и др.
Подобряването на храненето и хранителния статус и подходящата корекция на телесното тегло увеличават шанса на двойката от зачеване, като подобряват успеваемостта на прилаганото лечение за безплодие.

ТУК можете да прочетете повече за значението на средиземноморската диета за фертилитета.

Новини