Fetalna_morfologia840x500

Фетална морфология - акценти

- В Медицински комплекс “Д-р Щерев“ феталната морфология се извършва от сертифицирани на европейско ниво специалисти по фетална медицина.

- Феталната морфология е изследване, което се препоръчва на всички бременни и се извършва в периода 19-23 г.с.

- Д-р Петя Чавеева, специалист по фетална медицина, ръководител на Центъра по фетална медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев“: „Препоръчвам на всички да направят това изследване. To е задължително по всички европейски стандарти за добрата практика в пренаталната грижа.  По този начин ще можем да оценим структурата на плода и да гарантираме на своите пациенти, че бебенцето им е здраво, няма структурни дефекти, както и стигми за хромозомни аномалии.”

Феталната морфология – важно изследване в периода 19-23 г.с.

Какво представлява изследването фетална морфология?

Феталната морфология представлява високоспециализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. В зависимост от гестационния срок то дава информация за  феталното развитие и протичането на бременността.

Целта на изследването е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Прави се оценка на размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове на фетоса.
Извършва се при празен пикочен мехур, трансабдоминално (през корема), а при необходимост, за да се достигнат труднодостъпни за оглед зони, и трансвагинално (през влагалището). За целта може да се използва 2D-ехография и 3 – 4D-ехография с или без доплерово изследване.

Резултатите от изследването са готови веднага след завършването на прегледа. В случай, че е открит вроден проблем на плода, акушер-гинекологът ще обсъди констатациите с пациентката и възможностите за лечение.
Фетална морфология - запазете си час

За да си запишете час за фетална морфология и да получите допълнителна информация, се обадете на Контактния ни център – 02 920 09 01.

Необходимо е да се свържете с екипа ни поне две-три седмици преди планираната дата на посещение, за да ви предвидим в графика на изключително търсените ни специалисти. 
 

Само така ще бъдете напълно спокойни, че вашата бременност се развива нормално. Това важно изследване ще ви даде възможност  вие и вашият партньор за първи път да видите лика на своето така желано съкровище. Важното изследване се превръща в незабравимо 4D преживяване с вашето бебе.


  

Видео: Нашите фетални специалисти

Те са лекарите, които се грижат за здравето на най-малките ни пациенти още в корема на мама. Те са тези, които ви показват усмивката, ръчичките и краченцата на вашето бебе още преди да се е родило. Представяме ви нашите фетални специалисти и част от Отделението по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Отделете десетина минути, за да се запознаете кога се извършват и каква информация предоставят за състоянието на бременната жена и нейното дете трите изключително важни високоспециализирани прегледа при специалист по фетална медицина – първи триместър скрининг тест, фетална морфология и късна фетална морфология с доплерово изследване.

Видео: II триместър на бременността

Гледайте новото анимирано видео на Медицински комплекс "Д-р Щерев"

В началото на втория триместър от бременността бебчето вече смуче палец и активно се движи в корема ви. Какви са задължителните и препоръчителните прегледи и изследвания за проследяването на развитието му и как седмица след седмица то добива сили за срещата си с вас, научете от второто ни анимирано видео, посветено на бременността. Д-р Арти разказва кога бебчето започва да трупа мазнинки, да създава пигментация в косичката си и колко тежи в 24 гестационна седмица.

Още информационни видеа, свързани с грижите, предлагани в Медицински комплекс „Д-р Щерев“, са достъпни и в нашия YouTube канал: https://www.youtube.com/user/ShterevHospital

Видео: Прегледи при специалист по фетална медицина

Отново ви срещаме с чаровния д-р Арти, който този път по разбираем и забавен начин ще ви представи едни от най-важните прегледи по време на бременността, когато бъдещата майка се среща със специалиста по фетална медицина. Гледайте анимираното ни видео и научете повече за първи триместър скрининг теста за хромозомни аномалии, за феталната морфология и за късната фетална морфология с доплерово изследване.

Фетална морфология - обобщение

Провеждането на феталната морфология е необходимо условие, за да кажем, че проследяването на бременността е направено отговорно и по всички съвременни стандарти в акушерството и гинекологията. На всяка бременна жена при нас, освен надлежната женска консултация с проследяващия я акушер-гинеколог, се препоръчва и извършването на високоспециализирани прегледи и консултации със специалист по фетална медицина в трите триместъра на бременността.

Прегледи при специалист по фетална медицина
Прегледи при специалист по фетална медицина
назад