Как да избера лекар, с когото мога да разговарям

How_to_chose_doctor_450x250

Да открием подходящ лекар за себе си невинаги е лесно. Една от най-важните задачи, пред които сме изправени, е да намерим преди всичко човек, с когото можем да се чувстваме комфортно – да отговаря на собствения ни темперамент и очаквания. Затова е важно да се спрем на желания специалист по неговите експертни качества, но и да се съобразим с това дали личността, която стои срещу нас, ще е тази, с която ще искаме да споделяме всичко и да съпреживеем едни от най-важните си житейски моменти.

Това, че нашата приятелка се чувства добре, не означава, че именно със същия доктор ние ще намерим симбиозата, която е необходима за комуникацията лекар – пациент. Често предпочитаме лекарят, на когото сме се доверили, да бъде емпатичен, да разбира страховете и притесненията ни, да отгатва всяко наше желание. Искаме да говори с нас и да ни обяснява детайлно всяка необходима манипулация. Друг път обаче подобно поведение може да ни притесни и бихме искали личност, която да ни „отрезви“ и ясно и директно да ни насочи към необходимата процедура и изследвания по пътя към постигането на заветната мечта за създаването на семейство.

Но кой всъщност е правилният избор за лекар за една бременна или за двойка, която ще премине през деликатните перипетии на инвитро процедура? Дали трябва да се доверим на познат пример или на противоречивите мнения по форумите? Ето няколко прости съвета, които могат да ви бъдат полезни, за да сте сигурни, че не сте избрали просто най-добрия специалист, но и че това е човекът, който желаете да бъде до вас, точно тогава, когато най-много имате нужда.

Преценявам какво търся у един лекар
Добра първа стъпка при избора на специалист – това е да прецените какви качества трябва да притежава той. Дали предпочитате мъж или жена? Вероятно от значение е дали лекарят има график в късните часове на работния ден или може да ви приеме през събота и неделя. За някои пациенти от важно значение е дали не съществува езикова бариера. Помислете дали предпочитате лекар с конкретна медицинска насоченост или притежава допълнителни квалификации като инвитро оплождане. Важното е да се съобразите с конкретния случай. След като определите какви са важните фактори, вече сте готови да направите своя избор. Необходимо е да прецените кои характеристики са облигаторни и с кои бихте могли да направите компромис.

Галактика от възможности
След като си изясните какви са облигаторните критерии за вашия избор, сега е времето да попитате вашите приятели – пациенти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, колеги, роднини и познати медицински специалисти за препоръка към кого от специалистите ни да се насочите, използвайки техния опит. Нека не се заблуждаваме, ясно е, че всеки от нас ще направи запитване онлайн. Ще погледне в търсачките и ще прочете по нещо във форумите. Задавайте въпроси като: „Какво харесваш в доктор X?” или „Лекарят отделя ли време да отговаря на въпросите ти?“. Ако получите препоръка за един и същи лекар от различни източници, това може да бъде силен сигнал за „точния избор“. Не забравяйте, че вашият лекар е съвкупност от качества – професионализъм, темперамент, навици, работна организация. В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ имате възможността да избирате между специалисти с висока квалификация, които не само че следят постоянно медицинските иновации и ги внедряват в своята практика, но и преминават специализирани курсове по медицинска етика. По този начин сте сигурни, че който и лекар да изберете нашият екип ще се постарае да се чувствате максимално комфортно. Вижте нашите специалисти ТУК.

Разберете повече за вашия предварителен избор, имате ли колебания
Добър вариант да разберете повече за вашия бъдещ лекар е да се обадите на контактния център на болницата. Операторите ще могат да ви ориентират в профилите, които са подходящи за вашия конкретен случай. Запомнете, че в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ пациентите са наши приятели и стремежът ни е всеки да получи персонална грижа и внимание. Свържете се с нашите любезни координатори обслужване на пациенти на тел.: 029200901.

Помислете за вашето преживяване след първото посещение
След като съставите вашия short list, време е да потърсите информация за квалификацията на всеки от специалистите и да прецените дали това е точният избор спрямо вашето лечение, профилактика или проследяване на бременността. Добра идея е да си запишете час и да разговаряте с лекаря. Обърнете внимание на медицинските администратори на кабинет и медицинските секретари. Това са хората, с които ще общувате често. Това е и начин да се уверите, че ще се чувствате комфортно в медицинския кабинет. След тази „първа среща“ се запитайте дали това е човекът, който ще сподели съкровените моменти на всички процедури до раждането на вашето бебе. Дали лекарят и административният персонал…
- Ви накараха да се почувствате удобно?
- Изпитахте ли чувство на доверие?
- Смятате ли, че получихте нужното внимание?
- Имахте ли възможност да зададете въпросите си?
- Това ли е лекарят, с когото ще споделите съкровения момент на раждането на своето дете?

Ако отговорите с „не“ на някой от въпросите, вероятно трябва да потърсите допълнителни опции.

И така, за какво да внимаваме
Запитайте се не дали това е лекарят, а дали е личността, с която ще си сътрудничите добре. Проверете дали има добри отзиви от другите пациенти и какви са каналите да получите обратна връзка за вашето изследване – имейл, телефон, на място. Когато избирате своя проследяващ бременността лекар, се насочете към висококвалифициран специалист, който ще се отнася към вас с уважение. Ще се интересува от вашето мнение и ще обяснява всички процедури по разбираем за вас начин. Помислете дали искате това да е човек, които говори изчерпателно или обстоятелствено, или бихте предпочели краткото изложение. Ами, какво ще кажете за чувството за хумор? Запомнете, че ако вие и вашият лекар работите като един екип, това е предпоставка да получите изключителната здравна грижа, която заслужавате.

Ако не сте сигурни кой от специалистите в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ е най-подходящ за вас и вашия медицински случай, обърнете се към нашите координатори обслужване на пациенти на „Информация“. Те ще поговорят любезно с вас за причините за вашето колебание и ще ви насочат към специалист, който отговаря на вашия пациентски профил. Ще обсъдите още какви са облигаторните критерии за избор на медик и ще ви запишат час при подходящ специалист по фетална медицина, акушерство и гинекология, инвитро оплождане или оперативна гинекология.

Новини