Лекарите с индивидуален подход при определяне на успешния стимулационен протокол при АРТ

Всеки организъм реагира различно при прилагане на  една и съща стимулация

Консултант: д-р Гинка Ганева

Стимулационните протоколи за добиване на множество здрави яйцеклетки за целите на инвитро оплождането непрекъснато се модифицират и развиват през последните 30 години. С появата на нови стимулационни агенти се замести естествения цикъл, позволяващ получаването на една единствена яйцеклетка в преовулаторната фаза със стимулацията с гонадотропини за получаване на множество зрели яйцеклетки в един цикъл още през 80-те години на миналия век.
След изолирането на човешкия менопаузален гонадотропин от урината на жени в менопауза в началото на 80-те, с различни технологии се разработват и предлагат широк набор от гонадотропини, създадоха се първо агонистите, а по-късно и антагонистите на гонадолиберина за предотвратяване преждевременното покачване на LH, изолира се hCG за тригериране на овулацията. Различни препарати и протоколи са разработени през годините. Основно предизвикателство все още е да се приложи индивидуален подход при избора на медикаменти и протокол. Затова съществуват и се прилагат различни видове стимулационни протоколи – спонтанен цикъл, минимална стимулация и контролирана овариална хиперстимулация (КОХ).

rsz_123Целта на контролираната овариална хиперстимулация е да се пунктират между 8-15 зрели яйцеклетки с добро качество. Стремежът е да се предотврати изразен дискомфорт за жената и особено важно – овариален хиперстимулационен синдром (ОХСС), както и да се избегне недостатъчна стимулация и малък брой яйцеклетки. Именно тук е важната роля на репродуктивния специалист, който избира подходящия стимулационен протокол и медикаментите, проследява отговора на КОХ в динамика и адаптира дозата на лекарствата. Много важно е да се тригерира овулацията с hCG в оптималния момент.

Спонтанен цикъл
През 1978 г. първата процедура IVF се извършва без прилагане на медикаменти. Тогава обаче се постига нисък процент на бременностите. С развитието на медицинските и лабораторни технологии и с повишаването на квалификацията на специалистите процентът на постигнатите бременности чувствително се увеличава. Затова допринасят минималната стимулация и контролираната овариална хиперстимулация (КОХ).

Минимална стимулация
При минималната стимулация се прилагат малки дози (по-малко дни) на екзогенни гонадотропини и/или перорални препарати (антиестрогени или ароматазни инхибитори) за овариална стимулация в цикъл с GnRH антагонист за целите на IVF, с цел добиване на по-малък брой яйцеклетки (< 8 яйцеклетки). Съществена цел на минималната стимулация е да се приближи до нормалната яйчникова физиология – по-малък брой фоликули чрез стимулация от средната или късната фоликуларна фаза.

Контролирана овариална хиперстимулация (КОХ)
Контролираната овариална хиперстимулация има за цел да стимулира образуването на множество зрели яйцеклетки. Добиването на по-голям брой яйцеклетки дава възможност в последващото лабораторно оплождане да се получат повече ембриони, което значително увеличава шансовете за забременяване. Стимулацията се извършва чрез прилагането на медикаменти по схема. Отговорът на яйчниците на стимулацията се мониторира чрез серия от ултразвукови прегледи и изследване нивата на Estradiol в кръвта. По време на ултразвуковите прегледи се проследяват броят и размерът на образуваните фоликули, както и дебелината на маточната лигавица. За предотвратяване на овулация се изследват нивата на LH в кръвта и се прилагат медикаменти за нейното потискане. 

Няма подход за стимулация на овулацията, както и няма протокол, който да работи перфектно при всички пациенти. Имайте предвид, че единствено лекуващият лекар познава най-добре здравословното ви състояние и само той може да предложи оптималния вариант за стимулационен протокол.

Лекарят обсъжда с пациентите кой протокол за стимулация е най-подходящ, т. е. какъв набор от лекарства е необходим за стимулиране на яйчниците, с цел формирането и растежа на оптимален брой яйцеклетки. Репродуктивният специалист ще следи този процес чрез ултразвукови прегледи и кръвни тестове за изследване на хормоните. Пациентките получават медикаменти, които: 1) стимулират яйчниците, с цел образуване на по-голям брой яйцеклетки; 2) възпрепятстват преждевременното узряване и отделяне на яйцеклетки от яйчниците по време на IVF стимулацията. Медикаментите се прилагат или подкожно (в областта на пъпа), или мускулно (в областта на седалището). Лекуващият лекар определя най-подходящата за пациента доза и го информира за възможните рискове, страничните ефекти, както и за ползата от тези лекарствени средства. 

Важно е да подчертаем, че никога не бива да бъде сравняван индивидуалният протокол на лечение с този на друга пациентка при същия специалист. Всеки организъм реагира различно при прилагане на  една и съща стимулация. Субективни фактори, които влияят на тази реакция, са възрастта на жената, наличието или липсата на хормонален дисбаланс, както и историята на стерилитета. 

Вижте репродуктивните специалисти на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ ТУК

Новини