Медицински комплекс “Д-р Щерев” се включва в месеца на профилактика за ендометриоза и аденомиоза

1553597370-endoМедицински комплекс „Д-р Щерев” се включват в кампанията Месец на профилактиката за ендометриоза и аденомиоза, организирана от Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве”. На 19 и 20 октомври 2019 г. пациенти с такава диагноза, със съмнения за подобно състояние или нуждаещи се от лечение, ще могат да си направят преглед на преференциални цени при репродуктивните специалисти проф. Таня Тимева и доц. Мария Юнакова, или при опериращите гинеколози д-р Надя Магунска и д-р Иван Димитров. Час за кампанията Месец на профилактиката за ендометриоза и аденомиоза в Медицински комплекс "Д-р Щерев" може да бъде записан единствено по телефона на 02 920 0901 или на място на регистратурата на болницата.

Основната цел на кампанията е да се повиши информираността на жените за заболяването, за да може то да бъде диагностицирано навреме. Според последните данни ендометриозата засяга всяка 10-та жена в репродуктивна възраст. То е и третата по честота причина за безплодие при жените. Въпреки това, често то се пренебрегва или остава скрито за специалистите. Причината – симптомите на дискомфорт и болки в корема по време на менструация са смятани с години просто за участ на жената, но всъщност може и да са сигнал за това заболяване. Това, от своя страна, води до късно установяване на проблема, а според статистиката именно той е причината за безплодие при 1/3 от жените с репродуктивни проблеми.

В България към този момент не се води регистър на болните от ендометриоза. Според световната статистика, при 40 на сто от засегнатите пациентки при напреднал стадий на болестта се достига до сериозни проблеми при зачеване и дори до стерилитет.

Каква е причината?
При заболяването тъкан, подобна на тази от вътрешната страна на матката, се разпространява и извън нея. Така промените, които настъпват вътре в матката и водят до редовен месечен цикъл, настъпват по същия начин и там, където се е разпростряла ендометриозата. Това води до срастване на органите или образуването на кисти, ако например попадне върху яйчника. Стряскащата статистика, показва колко е важно навременното установяване на заболяването, а медицината в света се развива с изключително бързи темпове, за да подпомогне този процес.

Новини