Хормонален пътеводител при проблеми със забременяването

За някои двойки, поели по пътя към сбъдването на мечтата за бебе, понякога идва моментът на срещата с репродуктивен специалист. Кога да потърсим медицинска помощ е въпрос, който мнозина си задават и на който специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ са дали ясен и точен отговор. След първата среща често се назначават серия от допълнителни прегледи и изследвания на партньорите, като за жената това включва набор от хормонални изследвания.

Женските полови хормони (фоликулостимулиращ, лутеинизиращ, естрадиол, пролактин, прогестерон и др.) се произвеждат от различни органи в човешкия организъм – мозък, надбъбречни жлези, яйчници, плацента. Те са в точно определени количества през различните възрасти на жената, по време на бременност, в различните периоди на менструалния цикъл. Изследването на техните стойности има определящо значение за предприемане на следващи стъпки при лечение на двойките със стерилитет. То се извършва в определени дни от менструалния цикъл, за да бъдат резултатите показателни за състоянието на пациентката. Между 3 и 5 ден от цикъла на жената се изследват т.нар. базални хормони – LH, FSH, Estradiol, Prolactin. При настъпила овулация се изследва Progesteronе.

FSH или фоликуло-стимулиращ хормон – селектира се от хипофизната жлеза в мозъка. Изследва се в началната фаза на менструалния цикъл (от 2-ри до 5-ти ден). Неговите стойности показват яйчниковия резерв на жената и отговора към стимулацията при инвитро процедура.
LH или лутеинизращ хормон – има отношение към индукция на овулацията (спукване на доминантния фоликул и отделяне на яйцеклетката). Най-високи нива на LH се наблюдават в периода преди овулацията. Нивата на LH, изследвани в началото на менструалния цикъл, са ориентир за яйчниковия резерв на жената.
Estradiol е основният естрогенен хормон в женския организъм и се изследва в началото на менструалния цикъл. В женския организъм естрогените са отговорни за тъканния растеж и пролиферацията на клетките в специфични области на тялото. По време на инвитро процедура, естрадиол се изследва с цел да се установи отговорът на яйчниците към стимулацията.
Progesterone е хормон, отговорен за подготовката на маточната лигавица и имплантацията на оплодената яйцеклетка. Този хормон се изследва във втората фаза на менструалния цикъл (19-23 ден) и то предимно при жени, при които се проследява овулацията.
Prolactin е хормон, произвеждан от хипофизната жлеза в мозъка. Той стимулира кърменето и наличието му в концентрации, по-високи от нормалното при некърмещи жени, се обозначава като „хиперпролактинемия”. Повишените нива на пролактин при тези пациентки могат да се дължат на прием на някои видове медикаменти (успокоителни, естрогени, болкоуспокояващи), вследствие на повишени нива на стрес, някои бъбречни, чернодробни, ендокринни заболявания, поликистозни яйчници. При жените с хиперпролактинемия се наблюдават смущения в овулацията и проблеми със забременяването.

При необходимост от оценка на яйчниковия резерв на жената се назначава изследване на два допйлнителни хормона – антимюлеров и Инхибин Б.

Анти-мюлеровият хормон (АМХ) се произвежда от гранулозните клетки на малките растящи фоликули. Нивата му в кръвта са постоянни и не зависят от деня на менструалния цикъл. Макар и с добра предиктивна стойност, нивата на Анти-мюлеровия хормон не са единствен маркер за определяне на яйчниковия резерв. Обичайната практика е да се извършва и ехографско изследване с цел определяне броя на антралните фоликули, като се вземат предвид и стойностите на FSH.
Инхибин Б е хормон, който се отделя от гранулозните клетки на т.нар. антрални фоликули в яйчника. Намаляването на серумните нива на Инхибин Б в кръвта се свързва с напреднала репродуктивна възраст при жената.

Важно е да се има предвид, че назначаването на изброените изследвания се извършва единствено от специалист, след като се вземат под внимание пълните медицински данни на жената, нейната възраст и придружаващи заболявания, отговор от предходна контролирана овариална стимулация и т.н. За целта е нужно двойката да направи първата и най-важна стъпка – да избере лекуващ лекар, на който да довери своите репродуктивни планове. Запознайте се как да се подготвите за първата си среща с репродуктивен специалист в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и запишете своя час за консултация на 02 920 0901 или през дигиталните канали на болницата – пишете в онлайн формата ни за записване на час, в нашия канал във Viber или чрез лично съобщение във Facebook страницата ни.

 

Новини