ehomamograpy840x500

Ехомамография - акценти

Всяка година в България от рак на гърдата заболяват над 3500 жени, като всяка десета българка е застрашена от това заболяване. Най-ефективният начин за предпазване са редовните профилактични прегледи и ранната диагностика.

Ако бъде открит своевременно (в ранен стадий), ракът на гърдата подлежи на пълно излекуване, защото важно значение има не само хистологичният строеж на образуванието, но и стадия на развитието му.

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага ехомамографско изследване и консултация/клиничен преглед от специалист – мамолог. Изследванията и консултациите се провеждат от д-р Росен Билчев, специалист по образна диагностика на заболяванията на млечната жлеза, доплерова ехография.

Ехомамография

Изследване за състоянието на млечните жлези за пациенти под 35-годишна възраст

Какво представлява ехомамографията?

Ехомамографията е модерен образен метод, позволяващ ранна диагностика на рака на млечната жлеза, при асимптомни жени, чрез използване на ултразвукова апаратура с високочестотен трансдюсер. Чрез ехомамографията е възможно да се определят различните анатомични структури на млечната жлеза. Диагностицират се промени от кистозен, полусолиден и солиден тип, като се определя формата, размера, ехоструктурата и топиката на лезията с възможност за Доплеров анализ на съдовите структури, като при внимателно интерпретиране на образа може с голяма сигурност да се разграничат видовете тъканни лезии. Прецизният диагностичен процес е предпоставка, от една страна за постигане на възможно най-добрия индивидуален изход, а от друга - за редуциране на ненужните хирургични интервенции.

За кого са предназначени ехомамографските прегледи?

Ехомамографията като безвреден метод е инициално образно изследване при жени под 35- годишна възраст, при бременност и кърмене, а също и задължителен диагностичен метод при жени от всички възрасти с рентгенологично неуточнена палпаторна находка особено при „плътна” и протезирана млечна жлеза, след лумпектомия и лъчетерапия, като ценен допълнителен метод към мамографската техника.

Как протича изследването?

Изследването се извършва винаги след добре снета анамнеза и прецизно извършена палпация. Препоръчително е в деня на изследването пациентката да не използва дезодорант, пудра или други козметични продукти под мишниците, тъй като те биха могли да замъглят и затруднят интерпретирането на получения образ. По време на изследването е необходимо пациентката да свали дрехите си до кръста, както и накитите си. Ехомамографията се извършва в гръбно положение, като пациентката поставя ръце зад главата си при ъгъл от около 30-35 градуса. По принцип изследването се извършва във всички фази на менструалния цикъл.
Ехомамография - свържете се с нас

За да си запишете час за профилактично мамографско изследване, се обадете към Контактния ни център: 02 920 09 01. Нашите координатори за обслужване на пациенти ще ви запишат час за изследване и консултация в удобно за вас време.

 

Видео: Гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Профилактиката спасява живот! Това е кредото на сектора по превантивна медицина в Mедицински комплекс „Д-р Щерев“.За да обърнем внимание колко важна е медицинската превенция за женското здраве, направихме специално видео, в което представяме основни аспекти на гинекологичната и мамологичната профилактична грижа.Гледайте клипа, за да се запознаете с последните тенденции в женската профилактика и не забравяйте, че вашето здраве е преди всичко във ваши ръце.

Ехомамография - обобщение

В Медицински комплекс „Д-р Щерев“ разполагаме с изключително прецизна апаратура за качествена диагностика на млечните жлези – мамограф и ехограф. При нас работят едни от най-добрите специалисти мамолози, за да сте сигурни и спокойни за вашето здраве. За пациенти под 35-годишна възраст препоръчваме изследването на млечните жлези да стане с ехограф.

Образна диагностика