RMS840x500

Рак на маточната шийка - акценти

Ракът на шийката на матката (РШМ) в световен мащаб е второто по честота заболяване сред жените на възраст между 20 – 45 години. По своята същност, РМШ представлява неконтролируемо делене на увредени клетки в областта на маточната шийка.

Маточната шийка е покрита с два вида епител – многослоен плосък епител и цилиндричен епител. Според това от кой вид епител произхожда, РМШ бива плоскоклетъчен карцином (засягащ плоския епител) и аденокарцином (развиващ се в канала на шийката на матката).

Основният причинител на заболяването в 95-99,7% от случаите е човешкият папиломен вирус (ЧПВ).

Рак на маточната шийка

Какви са симптомите на рак на шийката на матката?

Преканцерозите и ранните стадии на РШМ обикновено не са придружени с клинични симптоми. Заболяването се проявява едва в напреднал стадий, когато шансовете за успешно лечение са значително по-ниски. Основните признаци на напреднал стадий на РМШ са кървене извън менструалния период, по време на гинекологичен преглед или полов акт. Други симптоми, които подсказват подобен проблем могат да бъдат кървене след настъпване на климактериума,  болки по време на полов акт,  болки в таза, цялостно неразположение и отслабване на организма.

Каква е заболеваемостта в България от рак на шийката на матката?

В България честотата на заболяването показва трайна възходяща тенденция – през последните години заболяват 1100–1200 жени годишно, а смъртните случаи са между 300 и 400. Това означава, че всеки ден в България умира по една жена от РШМ и се диагностицират три нови случая на заболяването.

Как да се предпазим от рак на маточната шийка?

Необходимо е редовно посещение при акушер-гинеколог за профилактични прегледи. В съвременната медицина съществува и ваксина, но тя трябва да бъде поставена преди започване на полов живот. От изключително значение е и притежаването на добра култура на полово общуване.
Снемане на онкоцитонамазка - свържете се с нас

За да проверите своето здравословно гинекологично състояние, си запишете час за консултация с нашите висококвалифицирани специалисти. Обадете се на тел.: 02 920 09 01.

Ако сте се спрели на нашите профилактични пакети, необходимо е при записването, да уточните кой от пакетите желаете да ползвате. Вижте обхвата на нашите специални профилактични  пакети ТУК

Видео: Гинекологична и мамологична профилактика в Медицински комплекс "Д-р Щерев"

Профилактиката спасява живот! Това е кредото на сектора по превантивна медицина в Mедицински комплекс „Д-р Щерев“.За да обърнем внимание колко важна е медицинската превенция за женското здраве, направихме специално видео, в което представяме основни аспекти на гинекологичната и мамологичната профилактична грижа.Гледайте клипа, за да се запознаете с последните тенденции в женската профилактика и не забравяйте, че вашето здраве е преди всичко във ваши ръце.

Рак на маточната шийка - обобщение

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага високоспециализирани гинекологични прегледи, консултации, диагностика и лечение на различни гинекологични оплаквания и заболявания. Ако имате затруднение при избора на специалист, за да достигнете до решение на здравословен проблем, можете да се обърнете към нашите координатори за обслужване на пациенти от „Информация“ или да се обадите на Контактния ни център.

Title Description
Гинекологична профилактика