11-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

Делегати и лектори от шест държави и медицински специалисти от 23 български града участваха в ХI-ото издание на Софийски симпозиум по репродуктивна медицина на 20 и 21 октомври в София. Те имаха шанса да се включат в сесии, посветени на асистирани репродуктивни технологии и ембриология, фетална медицина и бременност след прилагане на съвременните достижения на науката в борбата със стерилитета и ендоскопската хирургия като диагностичен и терапевтичен подход. На живо от операционните зали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ бяха излъчени ендоскопски операции, а „бащата“ на феталната медицина проф. Кипрос Николаидес се включи чрез видео връзка в програмата на събитието. Ролята на акушерката в съвременните АГ и неонатологични грижи беше разгледана в специален модул за професионалистите по здравни грижи. Всички медицински новости и вече утвърдени практики присъстващите стотици лекари, биолози, ембриолози и акушерки ще могат да предложат на пациентите си в България и в Европа.

Изключителен интерес предизвика сесията, свързана с асистираните репродуктивни технологии. Проф. Рой Хомбург направи „Поглед в кристалната топка – инвитро през 2027“. Проф. Юха Тапанайнен разкри своя научен опит и какви са „Най-сигурните маркери за яйчниковия резерв“. Заедно с проф. Силадитя Батахарая, участниците във форума потърсиха „Има ли доказателства, че биомаркерите подобряват резултатите от инвитро“. Беше  представена и „Вечната любовна история – прогестерон и ранна бременност“. Тези теми всекидневно вълнуват пациентите, които заедно с лекари, биолози и ембриолози водят битката за така желаното бебе.

По време на сесията, посветена на бременността, международно сертифицирани специалисти от Кралския колеж по акушерство и гинекология в Лондон демонстрираха най-модерните техники при ултразвуковия скрининг и пренаталната и феталната диагностика. В тази сесия делегатите на събитието гледаха и директното включване от Лондон на проф. Кипрос Николаидес, пионерът на феталната медицина в световен мащаб. Предвидена бе и hands on workshop за инвазивни вътреутробни операции на плода. Благодарение на тези методи на лечение десетки деца получиха втори шанс за живот още в майчината утроба и някога фатални състояния днес се лекуват благодарение на проф. Николаидес и представителите на неговата школа.

Заедно с изключително богатите теми, презентации и интересни казуси от медицинската практика програмата включваше още една специална сесия, на която за поредна година се използват възможностите на телемедицината – беше излъчена операция на живо от Медицински комплекс „Д-р Щерев“. По този начин доказани експерти споделиха опит и знания, за да могат все повече пациенти да получават качественото и съвременно здравеопазване, което заслужават.

Ролята на акушерките при грижата за новороденото в първите часове и дни след раждането бе сред ключовите теми по време на модула за акушерки, който им даде възможност да научат най-новото в медицинската грижа. Лично проф. Атанас Щерев представи ролята на професионалистите по здравни грижи при профилактиката на онкологични заболявания. Не бе забравен и фактът, че акушерките могат да дадат и ценни напътствия за първите грижи за новороденото у дома, тъй като те са тези, които застават плътно до младите майки при възстановяването им след раждане.

Видео: 11-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

10-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

В HANDS ON workshop по ултразвук и първа по рода си сесия за акушерки се включиха делегатите на събитието, включило в програмата си и Балканска конференция по вагинална ендоскопия

Близо 400 лектори, делегати и спонсори се включиха в юбилейния десети Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и Балканската конференция по вагинална ендоскопия, които се проведоха на 28 и 29 октомври в София. Те станаха част от изключително богата програма, която включи 34 научни и фирмени презентации, над 4 часа операции на живо, предавани чрез телемедицина, Hands on workshop по ултразвук и изложбени площи с 15 щанда на специализирани фирми изложителки. Събитието беше разделено в сесии, посветени на асистираните репродуктивни технологии, трансвагиналната ендоскопска хирургия, феталната медицина, бременността и раждането и хистероскопската хирургия. За първи път Софийският симпозиум по репродуктивна медицина включи и специална сесия за акушерки.

„В акушерството и гинекологията има поне 3 дисциплини и те трябва да се разделят. Едната е оперативната гинекология, онкогинекологията, урогинекологията. Втората е акушеро-гинекологичната ендокринология. Третата дисциплина е майчино-феталната медицина, т.е. самото забременяване, патологична бреченност, раждане и послеродов период. Аз бих посъветвал младите колеги още с взимането на специалност по акушерство и гинекология да тръгнат в едно от тези направления, защото не е възможно да усвоиш цялата огромна специалност“. Така основателят на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ проф. Атанас Щерев обясни мултидисциплинарността на събитието и разделянето му в тематични сесии.

Делегатите успяха да почерпят опит от световно признати специалисти в сферата на акушерството и гинекологията, сред които Филип Конинкс, Анастасия Усия, Паола Пиомбони, Патрик Путеманс, Василис Танос, Григорис Гримбизис, Стефан Гордц, Руди Кампо, Мария Дел Мар Гил. „Модерната хирургия е лапароскопската хирургия и тя ще се развива в посока редуциране на следоперативното страдание на пациентите. Истинското бъдеще е това, в което хирургията е придружавана от по-малко болка, по-кратък период на хоспитализация и по-нисък разход за обществото“, сподели след водената от него операция на живо проф. Конинкс, който е сред ключовите европейски специалисти в лечението на ендометриоза.

„Обмяната на опит е изключително важна, тъй като така си сверяваме часовниците с водещи европейски клиники, които не само са известни и имат голям брой пациенти, но и излъчват много публикации в елитни научни списания“, заяви след модерираната от нея сесия по асистирани репродуктивни технологии ръководителят на ембриологичната лаборатория в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ д-р Таня Милачич. Тя открои като изключително важни за добрата информираност на пациентите и положителните резултати в стремежа към бебе представените от лекторите Давид Харено Мартинес и Анил Биричик факти за ембриоразвитието и предимплантационната генетична диагностика.

Сред останалите български лектори бяха д-р Петя Чавеева, д-р Иван Димитров, доц. Иван Костов, д-р Александър Калчев, д-р Петра Семерджиева, д-р Виолета Стратиева, д-р Мария Янкова, д-р Вангелия Атанасова, д-р Гергана Пеева, Маруся Маркова, Диди Димова.

Събитието привлече делегати от цяла България и съседните държави, голяма част от които – студенти и специализанти. Интересът към специализирания научен форум сред младите специалисти не е случаен, тъй като така те получават възможността да почерпят най-новата информация от най-големите специалисти в международен мащаб. „Ежедневната практика ни среща с пациенти, които са изключително добре информирани. Много е важно те да видят срещу себе си адекватен лекар, който им предлага новости, който отговаря на техните въпроси. Работата в кабинета или в операционната без досег с научни публикации и с размяна на опит със специалисти от Европа и света деквалифицира специалистите“. Така доц. Таня Тимева от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ обясни и подсили нуждата от провеждането и участието в подобни специализирани научни събития.

Десетият Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и Балканската конференция по вагинална ендоскопия се организираха от Институт по репродуктивно здраве, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Клиника „Малинов“ и 1 САГБАЛ „Св. София“.

Видео: 10-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

9-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

На 6 и 7 ноември в София Хотел Балкан (бивш Шератон) се проведе IX Софийски симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие, организиран от Института по репродуктивно здраве и Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Над 200 специалисти акушер-гинеколози, неонатолози, биолози и ембриолози, специализанти и студенти по медицина участваха на водещия научния форум. Темата на събитието, предизвикала толкова голям интерес, беше “Асистирани репродуктивни технологии, бременност и раждане”.

В рамките на научния форум бяха разгледани интересни научни презентации, представени от водещи репродуктивни специалисти, акушер-гинеколози, специалисти по фетална медицина и неонатолози от България и чужбина. За радост на участниците бяха използвани възможностите на съвременната телемедицина с представяне на демонстрационни високоспециализирани ултразвукови прегледи и оперативни интервенции с видеовръзка на живо от кабинетите по фетална медицина и операционните на Медицински комплекс „Д-р Щерев“, както и директна телевръзка с лондонската King’s College Hospital.

Стартът на събитието даде „бащата“ на инвитрото в България – доц. Атанас Щерев. Той посочи необходимостта от провеждането на подобни научни форуми, където водещите специалисти да обменят знания и опит, за да се постига постоянното развитие на медицинската практика в България.
Както отбелязаха някои от делегатите и лекторите по време на кафе-паузите, всички присъстващи са останали доволни от споделянето на различни мнения и тези и възможността да се изразят свободно мнения на специалистите по поставените теми.

През двата дни организаторите бяха разпределили темите в рамките на три модула, разглеждащи различни аспекти от зачеването, през проследяването на бременността до раждането. Първият панел на научния форум беше посветен на важни теми от света на асистираната репродукция. В неговите рамки участваха четирима чуждестранни лектори от водещи клиники и научноизследвателски институти в Европа – проф. Ф. Брукманс, прог. Ф. ван дер Веен, проф. Р Хомбург и проф. С. Батахарая. Българската страна беше представена чрез презентациите на доц. Т. Тимева и д-р П. Андреева. Бяха обсъдени важни клинични заключения и международния опит, свързан с инвитро процедури, различни терапевтични цели и решения при неизяснен стерилитет. Панелът се открои със значително международни присъствие след лекторите. Това предизвика разнообразни дискусии и се наложи модераторите на форума да прекъснат медицинския дебат.

Вторият панел беше посветен изключително на феталната медицина и в него взеха участие доц. Атанас Щерев, доц. В. Мазнейкова, проф. Р. Аколекар, д-р П. Чавеева, д-р В. Стратиева, д-р М. Янкова и д-р В. Атанасова. Сесията беше проведена с подкрепата на базираната във Великобритания Fetal Medicine Foundation. Специалистите по фетална медицина разгледаха случаи при проследяването на бременността, свързани с преекламсията, многоплодната бременност и последните достижения на съвременната образна диагностика и феталната медицина. Благодарение на видеовръзка в реално време делегатите видяха високоспециализирани прегледи от Сектора по фетална медицина в Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Д-р Чавеева представи на живо в залата демонстративни ултразвуковови прегледи на фетално сърце и при многоплодна бременност.

Както беше анонсирано в програмата на събитието, на форума участва проф. Кипрос Николаидес. Неговата презентация беше очаквана с изключителен интерес и предизвика голямо въодушевление сред присъстващите. Чрез директна видеовръзка от King’s College Hospital, светилото във феталната медицина представи лекция, свързана с клиничното приложение на неинвазивните тестове за хромозомни заболявания чрез фетална ДНК в майчината кръв.

Вторият ден от научния форум беше посветен на раждането с разглеждането на важни аспекти от акушеро-гинекологична и неонатологична гледна точка. В него презентации имаха проф. А. Димитров, доц. И. Велковски, д-р И. Ибрям, д-р М. Калайджиева и др. Сесията започна по забележителен начин, чрез видеовръзка – телемедицина, благодарение на което беше наблюдавано на живо цезарово сечение по метода на Щарк от операционните зали на Медицински комплекс „Д-р Щерев“. Там оператор на процедурата беше доц. Иван Костов.

В заключение можем да кажем, че една от най-силните страни на симпозиума беше, че темите на лекторите си кореспондираха, а самите лектори се допълваха и водеха диалог помежду си.

Организаторите обещават на юбилейното десето издание на Софийския симпозиум по репродуктивна медицина да представи още повече интересни теми и достижения на световната медицина.

Видео: 9-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

8-ми Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

На 7 и 8 ноември Медицински комплекс „Д-р Щерев” и Института по репродуктивно здраве организираха VIII-ми Софийски симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие. Темата на тазгодишния научен форум беше „Репродуктивна медицина и онкологични заболявания. Събитието се проведе в столичния хотел Арена ди Сердика.

В тазгодишното издание на симпозиума по репродуктивна медицина взеха участие десет български и шест чуждестранни лектори. В научната програма бяха представени общо осемнадесет теми от областта на репродуктивната медицина, онкологията и онкогинекологията, генетиката, ембриологията, криопрезервацията, приложението на стволовите клетки и други. Повече за програмата на VIII-мия Софийски симпозиум, информация за лекторите и абстракти на техните презентации можете да видите от тук. В двата дни на симпозиума взеха участие над 80 акушер-гинеколози, онколози, ембриолози и биолози от цялата страна.

Запазването на фертилитета при пациенти с онкологични заболявания е изключително сериозна и обширна тема, включваща разнообразни медицински, морални и научни аспекти. Развитието на съвременната медицина обаче разкрива все повече възможности за запазване на шансовете за създаване на поколение при жени и мъже, на които предстои онкологично лечение. Именно тези възможности бяха представени и  разисквани по време на VIII-мия Софийски симпозуим от именити специалисти в областта на репродуктивната медицина, криопрезервацията и онкогинекологията от България и чужбина.

С организирането за осма поредна година на научен симпозиум по реродуктивна медицина екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев” в партньорство с Института по репродуктивно здраве показва своето разбиране, че добрата клинична практика е съпроводена с развитие на сериозна научна дейност. Тази научна дейност дава възможност на специалистите на лечебното заведение да развиват своята квалификация и да научават и прилагат на практика най-иновативните достижения на медицинската наука. По този начин се изпълнява ангажиментът за полагане на високоспециализирани и висококачествени грижи за пациентите на европейско и световно ниво.

Видео: 8-ми Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

7-ми Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

На 8-ми и 9-ти ноември в новооткритата конферентна зала на Медицински комплекс „Д-р Щерев” се проведе Седмият софийски симпозиум по репродуктивна медицина. Тема на тазгодишното научно събитие беше „Ултразвук в репродуктивната медицина“.

Организатори на симпозиума са „Институт по репродуктивно здраве” и Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

На събитието взеха участие над 120 лекари акушер-гинеколози и специалисти по фетална медицина от България и Югоизточна Европа. Събитието бе открито с поздравителен адрес от Министъра на здравеопазването, д-р Таня Андреева.

Голям интерес от страна на аудиторията предизвикаха лекциите на чуждестранните и българските лектори. В симпозиума взеха участие изтъкнати лекари и клиницисти от Европа, като проф. E.A.П. Стеегерс (Университет Еразмус, Холандия), проф. Юрий Владимиров (EBCOG, Англия), д-р Антони Борел (Медицински университет, Барселона, Испания), проф. Йоанис Месинис (Гърция), д-р Ранжит Аколекар (Kings College Hospital, Англия). България бе достойно представена от имена като доц. Атанас Щерев, д-р Валентина Мазнейкова, д-р Таня Тимева, д-р Петя Чавеева, д-р Виолета Стратиева, д-р Мария Янкова.

Дискутираните теми бяха насочени към превенция и мониторинг на правилното развитие на плода (фетуса), предродилни оперативни интервенции за отстраняване на малформации и раждане на повече здрави и доносени деца (А. Щерев), оценка развитието на фетуса чрез методите на иновативната образна диагностика (проф. Ю. Владимиров, проф. Стеегерс), скрининг и поведение при многоплодна бременност (д-р В. Стратиева, д-р П. Чавеева). Специално внимание бе обърнато и на методите за превенция и поведение при пациенти с повтарящи се имплантационни неуспехи и ранни спонтанни аборти (д-р Т. Тимева, д-р А. Борел), както и най-важните маркери за наблюдение на пациенти, преминаващи през ин витро процедура (проф. Й. Месинис).

В рамките на симпозиума бяха демонстрирани на живо чрез пряка видео връзка между конферентната зала и кабинетите по фетална медицина на Медицински комплекс „Д-р Щерев” на техники и тънкости от ехографския преглед на бременни жени за фетална морфология и фетална ехокардиография (преглед на сърцето).
По време на дискусията в рамките на програмата на симпозиума бяха изнесени тревожни факти за проследяването и скрининга на бременните жени в България. Статистическите данни за България от последните години показват една незавидна ситуация на слабо познаване и използване на възможностите на различните видове пренатален  скрининг. Предвид изнесените притеснителни факти, в края на срещата делегатите се обединиха около писмено предложение, което ще изпратено до Министъра на здравеопазването, д-р Таня Андреева, а именно:

1) женската консултация да се извършва само от акушер-гинеколози и акушерки вместо от общопрактикуващите лекари, както е към настоящия момент;

2) да се оформят и обособят 6 областни центъра в страната, в които да се формират звена по пренатална медицина и диагностика със специалисти по ранен скрининг за вродени аномалии по време на бременността;

3) в същите обособени центрове да се организират лаборатории за пренатален скрининг, което би улеснило бременните жени;

4) резултатите от проведените изследвания, да се интерпретират от квалифицирани специалисти в референтен център;

5) да се стимулира и насърчава провеждането на форми на следдипломно обучение по пренатална диагностика и скрининг на вродени заболявания за повишаване квалификацията на лекарите акушер-гинеколози.

Делегатите на симпозиума изразиха своята готовност, при необходимост да сформират работна група съвместно с Българската асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията (БАУАГ), която да съдейства за реализирането на представените предложения и мерки.

6-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

За шеста поредна година „Институт по репродуктивно здраве” и АГ болница „Д-р Щерев“ организираха симпозиум по репродуктивна медицина с участието на водещи специалисти от България и чужбина. Темата тази година беше „Ендоскопски техники в репродуктивната медицина“.

Темата беше избрана заради изключителния напредък на технологичното оборудване и практическия опит за извършване на лапароскопски и хистероскопски операции като част от лечението на стерилитет, безплодие и гинекологични проблеми. Ендоскопските или т.нар. безкръвни операции са свързани с по-малка оперативна травма и понижен риск от усложнения за пациента, по-голяма прецизност при хирургичните намеси върху органите, по-бързо и лесно следоперативно възстановяване. При голяма част от пациентите със стерилитет се прилагат съвременни оперативни техники, които често дават отговор на редица неизяснени въпроси. Целта на ендоскопските операции е не само диагностична, но и терапевтична, което значително увеличава шансовете за спонтанно забременяване след операцията. В последните година екипът на АГ болница „Д-р Щерев” изключително развива своята подготовка и екипиране с модерно оборудване за провеждане на ендоскопски операции с убеждението, че те са бъдещето на оперативната гинекология.

В тазгодишния симпозиум участваха изтъкнати имена от България, Европа и САЩ, като д-р Патрик Путеманс (Белгия), д-р Джон Мисанели (САЩ), д-р Моник Мохтар (Холандия), доц. Атанас Щерев, д-р Таня Тимева, д-р Георги Николов, д-р Благовест Бечев и др. Делегати в научния форум бяха представители на почти всички водещи гинекологични болници и ин витро центрове в страната.

Освен научна част с презентации програмата на събитието включваше предхождащ симпозиума практически курс по ендоскопски техники на специализирани тренажори. Изключително атрактивно беше и организирането на представяне на хирургия на живо с пряка аудио-видео връзка между болничната операционна зала в АГ болница „Д-р Щерев” и участниците в симпозиума в конферентната зала.

През 2012 г. за първи път симпозиумът се проведе в новата сграда на разширяващата се АГ Болница „Д-р Щерев” (номинирана в конкурса „Сграда на годината” в категорията „Сгради здравеопазване”)

Снимки от събитието можете да видите по-долу:

5-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

Научен семинар на тема "Всичко за синдрома на поликистозните яйчници"

Организиран от ESHRE Специална група по интереси "Репродуктивна ендокринология" и ИНСТИТУТ ПО РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ
София, Гранд Хотел София, 08.-09.12.2011 г.

Научен комитет
Адам Бейлън, Великобритания
Георг Грисингер, Германия
Даниела Ромуалди, Италия
Франк Брокманс, Холандия
Стратис Коблианакис, Гърция

Научен секретариат
Проф. Станимир Кюркчиев

Описание на семинара
Синдром на поликистозните яйчници: преглед на ESHRE консенсуса, диагноза, епидемиология, етнически особености, поведение при млади девойки, наднормено тегло и начин на живот, дерматологични проблеми, инфертилитет и индукция на овулацията, особености при асистираната концепция, психология и качество на живот.

ESHRE_Logo

4-ти Софийски симпозиум по репродуктивно здраве

4-ти Софийски симпозиум с международно участие на тема  "Ендометриоза и ефекти върху фертилитета"

София, Гранд Хотел София, 12-13 ноември, 2010 г.

Организиран от ИНСТИТУТ ПО РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ и АГ болница "Д-р Щерев".

Описание на симпозиума
След допитване, проведено сред делегатите на 3-ти Софийски симпозиум, избраната тема на четвъртото издание бе „Ендометриоза и ефекти върху фертилитета“. Основанията за избор на тази тема е високият процент на пациентките  с ендометриоза (между 20 – 40%) сред жените със стерилитет. Основни теми: дефиниция и диагностика, отражение върху стерилитета, ранен етап на диагностициране на ендометриозата и превенция на срастванията, ин витро и ендометриоза, хирургия при ендометриоза на инфертилни пациенти.

Чуждестранни лектори
Рой Хомбург (Израел)
Карл Швепе (Германия)
Франциска Мартинес (Испания)
Антоан Ватрело (Франция)
Питър Хоумпс (Холандия)
Лучано Нардо (Италия)
Даниела Хорнунг (Великобритания)
Елизабета Кочия (Италия)
Фелипе Конинкс (Белгия)
Анастасия Усия (Италия)

Организационен комитет
Проф. Станимир Кюркчиев
Доц. Д-р Атанас Щерев (САГБАЛ „Д-р Щерев”)
Проф. Рой Хомбург (Израел)
Д-р Таня Тимева (САГБАЛ „Д-р Щерев”)
Д-р Мария Юнакова (САГБАЛ „Д-р Щерев”)
Д-р Таня Милачич (САГБАЛ „Д-р Щерев”)

Програмата на симпозиума може да бъде разгледана от тук: Програма на 4-ти Софийски симпозиум

3-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

3-ти Софийски симпозиум на тема "Поликистозна яйчникова болест и лечение на стерилитета"
13.11.-14.11.2009 г., София
Организиран от ИНСТИТУТ ПО РЕПРОДУКТИВНО ЗДРАВЕ и Медицински комплекс „Д-р Щерев”

Основанията за избора на тази тема е високата честота на пациентки с поликистозни яйчници – между 5-10% от жените в репродуктивна възраст имат синдрома на поликистозните яйчници. По време на симпозиума бяха разгледани всички аспекти на поликистозната яйчникова болест от клинична гледна точка.  Обсъдиха се конкретни клинични случаи на пациентки, както и интерактивна дискусия между лекторите и делегатите на симпозиума.

Основни теми:     
        Поликистозните яйчници – заболяване или симптом
        Молекулярна патофизиология
        Протоколи с гонадотрофин
        КОХ при поликистозни яйчници
        Ин втиро матурация при пациентки с поликистозни яйчници
        Ин витро оплождане при поликистозни яйчници
        Акупунктура при ПКЯБ
        Лапароскопски техники при поликистозни яйчници

Международен научен и организационен комитет:
Професор Рой Хомбург
Професор Станимир Кюркчиев
Доцент д-р Атанас Щерев

В симпозиума взеха участие лектори като Professor William Ledger (Великобритания), Roy Homburg (Холандия), Professor Timur Gurgan (Турция), Stephen Franks (Великобритания), F. Van der Veen (Холандия) и редица други изтъкнати специалисти по репродуктивна медицина.

2009 (670x300)

 

2-ри Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

2-ри Софийски симпозиум с международно участие на тема "Лечение на стерилитета в напреднала репродуктивна възраст – резултати и усложнения"
София, хотел "Родина", 21.11.-22.11.2008 г.

Съвместна инициатива на „Институт по Репродуктивно Здраве”, Медицински комплекс „Д-р Щерев” и МЦ „Репродуктивно здраве”

Лектори: Prof. R. Homburg (Холандия), Prof. R. Fleming (Англия), Prof. I. Messinis (Гърция), Prof. R. Orvieto (Израел), Prof. A. Pellicer (Испания), Проф. Г. Горчев (България), Д-р Т. Тимева (България), Д-р П. Андреева (България), А. Асенова (България), Ю. Панайотова (България), И. Тодорова (България), А. Коцева (България)

Организационен комитет: С. Кюркчиев, А. Щерев, Т. Тимева, М. Юнакова, Й. Тодорова

2008 (670x300)

1-ви Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

Първи Софийски симпозиум с международно участие на тема "Преждевременна яйчникова недостатъчност"
София, хотел "Принцес", 7-8 декември, 2007 г.

Повече информация за симпозиума:

Честотата на преждевременната яйчникова недостатъчност (ПЯН) сред населението е от 0.3% до 1.1% - една не много рядка диагноза.  Патофизиологията на ПЯН все още  не е изяснена и поради това спирането на менструалния цикъл при жени под 40 годишна възраст се отдава на редица фактори (генетични, имунни, ятрогенни и др.). Все още не съществуват сигурни диагностични методи, които да прогнозират развитието на това състояние.

С навлизането на асистираните репродуктивни технологии (АРТ) стана ясно, че във възрастта около 35 години яйчниковата функция вече е променена, и както броя, така и качеството на произведените яйцеклетки се влошават, а фертилността на жената става все по-проблематична.  Около 24% от пациентките, подложени на ин витро оплождане се определят като пациентки с лош отговор.

Симпозиумът „Преждевременна яйчникова недостатъчност и лош яйчников отговор” се организира с цел да събере заедно високо уважавани лектори, известни в международната научна общност, които заедно да обсъдят различните аспекти на преждевременната яйчникова недостатъчност, яйчниковия резерв и отговора на контролираната яйчникова хиперстимулация.

Основни теми на симпозиума:
-    дефиниция и диагностика на проблема;
-    генетична обусловеност;
-    автоимунно увреждане на яйчника – механизми, диагноза, честота;
-    мениджмънт на случаите с преждевременна яйчникова недостатъчност;
-    преждевременна яйчникова недостатъчност и овариална хиперстимулация;

Чуждестранни лектори: Roy Homburg (Холандия), Allan Templeton (Великобритания), Raoul Orvieto (Израел), CB Lambalk (Холандия), Jean-Noel Hugues  (Франция),  Philippe Bouchard (Франция), Ioannis Messinis (Гърция), Basil Tarlatzis (Гърция), доц. А. Щерев (България).

2007 (670x300)

12-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

 

На 2–3 ноември в хотел „Маринела“, София, се проведе дванадесетото издание на Софийския симпозиум по репродуктивна медицина с международно участие. И тази година научната програма предложи водещи чуждестранни и български лектори от областта на репродуктивната медицина, феталната медицина, акушерството и гинекологията. Организатори на събитието са Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и Института по репродуктивно здраве.

В рамките на научния форум бяха изнесени 38 лекции и презентации с научна и практическа насоченост от 11 чуждестранни и 27 български лектори. В програмата взеха участие представители на водещи лечебни заведения и университети от България, както и международно признати лекари и учени от Германия, Великобритания, Италия, Франция, Белгия и Израел.

В панела, разглеждащ последните нововъведения в асистираните репродуктивни технологии, една от най-интересните презентации беше уводната, когато проф. Атанас Щерев говори за видовете пол и сексуалната ориентация. Участие в научната програма взеха още водещите имена в световната репродуктивна медицина като Рой Хомбург, Раул Орвието, Андреа Романо, Паола Вигано, Томас Д‘Хуге и Джилиан Локууд.

В частта за приложението на лапароскопската хирургия в репродуктивната медицина участие взеха д-р Иван Димитров и д-р Александър Калчев. Проф. Антоан Ватрело сподели своя опит за поведение при лапароскопски усложнения.

Сред достойнствата на Софийския симпозиум е неговата практична насоченост. Една от най-интересните части на събитието беше практическия семинар, посветен на специализирани балони при описани акушерски ситуации. По време на уъркшопа всички желаещи имаха възможността да опитат използването на балоните на специални макетни установки, докато цялата процедура беше излъчвана на живо на екраните на форума в конферентната и изложбената зали.

Сесията, посветена на феталната медицина, откри генетикът доц. Иванка Димова, която говори за молекулните нарушения при спонтанните аборти. Д-р Петя Чавеева обсъди каква е добрата практика при диагностиката и лечението на  феталната анемия. В панела взеха участие още доц. Стефан Ковачев, д-р Виолета Стратиева и д-р Мария Янкова. „Определено това е една от най-интересните медицински специалности. Забележително е колко много можем да научим за бебето още преди неговото раждане и как може да се спаси още нероден живот“, коментираха студенти по медицина, делегати на симпозиума.

Акушерската сесия тази година беше уважена от повече от 100 акушерки от цялата страна и чужбина. Стана ясно, че съвременната акушерска практика е многообразна и изисква постоянно продължаващо обучение. Трейси Купър и Ан Ломакс представиха добрите акушерски практики във Великобритания и как там се случва проследяването на нормална бременност, където акушерките са основните обгрижващи лица. В тази сесия Десислава Петрова разказа още какви са най-добрите акушерски практики в Германия.

Институтът по репродуктивно здраве оцени високо интереса на десетките студенти и специализанти към научния форум. Като организация, подкрепяща научното и кариерно развитие на младите медици, бяха раздадени на случаен принцип  три парични награди – стипендии с номинали – една от 500 лв. и две по 250 лв.

Делегатите на XII Софийски симпозиум по репродуктивна медицина, бременност и раждане с международно участие получиха сертификати от БЛС с квалификационни точки. Организаторите очакват да продължи тенденцията всяко следващо издание да е още по-посетено от следващите и обещават да включат в научната програма още повече практически семинари и интригуващи лица от световната медицина.

Видео: 12-ти Софийски симпозиум по репродуктивна медицина

Видео: Научна дейност при нас

Често обаче приемаме науката като неразбираема, скучна и дори мъничко досадна. Е, с нашето видео искаме да ви покажем, че съвсем не е така. И че именно науката е в основата на всеки успех, на всяка усмивка и на всяка нова радост, родена в Медицински комплекс "Д-р Щерев".