7 мита за зачеването

misconception_for_conception_450x250Мит 1: Стартирането на здравословен начин на живот е важно в периода при и след самото започването на опити за зачеване:
При жената процесът на „вербуването” на фоликулите, т.е. тези яйцеклетки, които евентуално ще станат доминантни и ще бъдат годни за оплождане, е с продължителност около 125 дни. Затова стартирайте подготовката за бъдещите опити за зачеване 4 месеца преди започването им! При мъжете сперматогенезата (образуването на сперматозоиди) е с продължителност около 90 дни. Това е и минималният период, в който е препоръчително мъжът да подготвя своя организъм за бъдещите опити за създаване на бебе, а как да го направите, открийте в останалите ни съвети за зачеване!


Мит 2: Начинът на хранене няма отношение към шансовете за зачеване:

Начинът на хранене може да окаже влияние върху хормоналния баланс в организма, което да доведе до понижени шансове за зачеване. Фертилността както на жените, така и на мъжете пряко в немалка степен се влияе от храните и напитките, които те ежедневно приемат. По време на подготовката за зачеване неблагоприятно влияние може да окаже прекомерният прием на хранителни продукти или напитки с високо съдържание на захар, кофеин, аспартам; рибите, богати на живак (напр. скумрия, риба тон, акула); храните, богати на животински мазнини; храните, съдържащи консерванти и стабилизиратори; храните и напитките с прекалено високо съдържание на витамин А, C и D; храните, богати на рафинирани въглехидрати като бял хляб и тестени изделия; суровите и недопечени меса; суровите яйца; непастьоризираните млека и сирена; соевите храни и т.н. Разбира се, не е задължително пълното избягване на изброените храни, а просто тяхната ограничена или умерена консумация при подготовката и по време на бременността.

 

Мит 3: При здрави партньори теглото няма значение за шансовете за зачеване:

Телесното тегло е от изключителна важност при опитите за забременяване. Това важи за жените и мъжете и е валидно както за наднорменото тегло и затлъстяването, така и за тегло под нормата. Отклонения от нормалното тегло може да доведе до хормонален дисбаланс, който да наруши процеса на производство на яйцеклетки и сперматозоиди.При наднормено тегло на жената понякога свалянето само на 5 кг може да увеличи с 30% шанса за зачеване. Изследванията показват, че наднорменото тегло при жените носи по-голям риск от спонтанен аборт. Съществува и пряка връзка между наднорменото тегло и синдрома на поликистозните яйчници. Затлъстяването може да доведе до смущения в менструалния цикъл и репродуктивни проблеми. Като цяло повишеното тегло при жените намалява шансовете за забременяване. Затлъстяването афектира мъжкият фертилитет директно (половият акт се затруднява, тестостерона намалява и действието му отслабва, увеличава се скроталната температура) и индиректно (променят се параметрите на еякулата). Нарушава се регулацията на оста хипоталамус - хипофиза - гонади, чиято най-важна функция е контрола на аспектите на репродукцията.

 

Мит 4: За зачеване е необходимо единствено партньорите да имат непредпазни полови контакти без значение от периода:

 

Подходящият период за зачеване е овулацията. При нея т.нар. доминантен фоликул се пука и освобождава готова за оплождане яйцеклетка. Овулацията е с продължителност от около 24–48 часа. Съществуват различни възможности за установяване на настъпила овулация, като златен стандарт остава ултразвуковото наблюдение. Все пак има формула, по която всяка жена и двойка може приблизително да определи деня на овулацията. Това става като се вземе датата на първия ден от последна редовна менструация и към нея се добави средната продължителност на цикъл на жената. От получения резултат се изваждат 14 дни и се получава приблизителната дата на овулация. Пример: Първи ден на ПРМ = 01.03.2015; средна продължителност на цикъл = 28 дни; 01.03.2015+28 дни = 29.03.2014. Прогнозна дата на овулация =  29.03.2015 - 14 дни = 15.03.2015 г.

 

Мит 5 (обратно на мит 4): За успешно забременяване е необходимо партньорите да имат непредпазни полови контакти единствено в предполагаемия ден на овулацията:

Освободената яйцеклетката е жизнена около 24 часа, през които до нея трябва да достигнат сперматозоиди. Сперматозоидите на свой ред са с жизненост средно между 3 и 5 дни, което значи, че най-подходящите дни за планиране на опити за зачеване са непосредствено преди овулацията и на самия й ден. Все пак като възможен „фертилен прозорец” или дните, когато двойката има най-големи шансове да постигне бременност, може да се приеме един период от около 9 дни, включващ 5 дни преди прогнозния ден на овулацията, денят на овулация и 3 дни след прогнозния ден на овулацията (защото тя може да не е правилно прогнозирана).

 

Мит 6: Тестът за бременност дава достоверен резултат непосредствено след предполагаемата дата на зачеване:

Много двойки се чудят кога трябва да направят своя тест за бременност. Кръвният тест, който се прави в лечебно заведение или лаборатория, дава достоверни резултати около 10 дни след датата на зачеване. Уринарният тест, който се прави в домашни условия, може да установи бременност около 14 дни след предполагаемата дата на зачеване. Датата на оплождане на яйцеклетката от сперматозоида не е задължително да съвпада с датата на половия контакт, защото сперматозоидите и яйцеклетките имат различна продължителност на живот и не може да се предвиди точно в кой момент след полов акт е станала „срещата” помежду им. Наличието на бледа чертичка на уринарния тест означава настъпване на т.нар. биохимична бременност, която трябва да се потвърди с нов тест около 48 часа след първия. Потвърждаването на клинична бременност става чрез ултразвуков преглед за установяване на сърдечни пулсации. Препоръчително е този преглед да се извърши около 42 дни след първия ден на последната редовна менструация или в 6 гестационна седмица от бременността.

 

Мит 7: Репродуктивно здравите двойки успяват да заченат още при първите опити за забременяване:Практиката на репродуктивните специалисти от Медицински комплекс „Д-р Щерев” показва, че шансът за настъпване на бременност при нормални условия, когато всичко е видимо наред, е около 20-25% в рамките на един месец (един месечен цикъл). До третият месец след започването на активни опити за забременяване приблизително при 50% от двойките настъпва бременност, докато в следващите три месеца шансът нараства само с още 25% до 75%. Проучванията показват, че е налице над 90% възможност за забременяване след опити за зачеване в продължение на една година при здрава двойка в детеродна възраст.

Свалете нашият Пътеводител на бъдещите мама и татко, съдържащ 77 съвета за зачеване от ТУК

 

Новини