Кинезитерапевтични методики за укрепване на тазовото дъно

Physio Pelvic Floor (450 × 250 px)Секторът по Физиотерапия и рехабилитация към Медицински комплекс „Д-р Щерев“ предлага широк набор от методики, които да подпомогнат репродуктивното здраве на жената и мъжа. Предлагаме ви следващия текст, подготвен от нашите специалисти, по темата за Кинезитерапевтични методики за укрепване на тазовото дъно.

 

Модата на здравословния начин на живот ще престане да бъде мода и ще се превърне в осъзната необходимост. В човешкото тяло има мускули, които не се виждат в огледалото. Ако не работят както трябва, не можем да постигнем красотата на здравословния начин на живот. За съжаление хората не подозират за съществуването на тези мускули, докато не започнат всякакви „деликатни“ проблеми и не дойдат болести, които трябва дълго и мъчително да бъдат лекувани.

 

Мускулите на тазовото дъно са група мускули, които са разположени в таза, под формата на своеобразен хамак, който свързва предната, задната и страничната част на таза. Основната функция на тези мускули при жената е да осигуряват подкрепа на органите на таза, включително пикочния мехур, матката и ректума. Тези мускули трябва да могат ефективно да координират свиването и релаксацията, за да позволят нормалното функциониране на червата и пикочния мехур. Освен това способността на тези мускули да се отпускат е от съществено значение за нормалното уриниране, движението на червата, както и удоволствието при полов акт.

 

Не съществува нито един гинекологичен, урологичен или проктологичен проблем, който може да се реши без нуждата от укрепване на мускулите на тазовото дъно. Тяхното постепенно отпускане е обусловено от една естествена причина – земното притегляне. Единственият начин да не се допусне смъкване на органите в малкия таз е да се развиват мускулите на тазовото дъно или с други думи съзнателно да ги караме да работят.

 

Защо това е толкова важно? Защото при лошо кръвообращение, всяка инфекция води до възпаление. Дори и вътрешна, на пръв поглед безобидна, инфекцията, попаднала в застойните области, може да предизвика възпаление в малкия таз, особено ако е намален имунитета. И колкото и да се борите с това възпаление, то не може да бъде премахнато напълно, докато не заработят, както трябва, интимните мускули. Излишно е да се споменава, че превръщането на хронично възпаление в малкия таз може да доведе до затруднено забременяване и репродуктивни проблеми.

 

Когато мускулите на тазовото дъно отслабват, постепенно и полека започват да се смъкват всички вътрешни органи, намалява тонусът на връзките с помощта, на които тези органи се крепят в малкия таз. След това намалява  и тонусът на коремната кухина, а оттам започват и болести на стомашния тракт.

 

Най-популярните упражнения са публикувани от д-р Арнолд Кегел, като представляват повтарящо се стягане и отпускане на мускулите, които оформят част от тазовото дъно. Редовното трениране намалява неволното изпускане на урина, инконтиненция след раждане, отслабени коремни мускули след цезарово сечение, възстановяване след хистеректомия и др.

 

В днешни дни методиката на Кегел се е разнообразила с прилагането на допълнителни кинезитерапевтични методики, указания и пр. Съвременната гимнастика на мускулатурата на тазовото дъно е много повече от само упражнения на Кегел. Тя включва тренировка на долна част на корем, седалищни мускули, анус, уретра и др. Редовната практика на този тип тренировка може да бъде спомагателно лечение и превантивна мярка при запек, болка при дефекация, болки в тазова област, болка по време и след полов акт, изпускане урина, възстановяване след раждане, при остри възпалителни процеси, ендометриоза и пр.

 

При желание да предприемете мерки за укрепване на вашето тазово дъно може да се консултирате с нашите специалисти от Сектора по физиотерапия и рехабилитация на медицински комплекс „Д-р Щерев“ на на тел. +359 877 53 17 19 (viber) и e-mail: physio.shterevhospital.com

 

Процедурите за стягане на тазово дъно в нашия Сектор по физиотерапия и рехабилитация при необходимост и препоръка на нашите специалисти могат да бъдат съчетани и с процедури на специализирани стол Emsella, с който разполагаме от месец септември.

Новини