Инфертилитет с неизяснена етиология

Unknown_infertility (450 × 250 px)Понякога макар всичко при една двойка, желаеща зачеване, да е привидно в норма, така чаканото бебе се бави. В този случай може да става дума за проблемно забременяване с неизяснена етиология. В началото на седмицата ви представихме видео клип по темата на д-р Олга Палабуюк от нашия екип от АГ репродуктивни специалисти. В следващите редове може да прочетете кратка статия за неизяснения стерилитет, подготвена от д-р Палабуюк.

 

КОГА СЕ ДИАГНОСТИЦИРА ИНФЕРТИЛИТЕТ С НЕИЗЯСНЕНИ ПРИЧИНИ:

За инфертилитет с неизяснени причини говорим, когато са направени всички необходими изследвания, а причината за липса на забременяване така и не е открита. Той се наблюдава, ако няма настъпване на бременност, а при жената и мъжа в двойката са диагностицирани следните параметри:

 

При жената:

  • Проходими маточни тръби;
  • Нормално състояние на матката и лигавицата в различни фази на менструалния цикъл;
  • Редовна овулация;
  • Хормоните са в норма;
  • Липсва други гинекологични заболявания, които могат да възпрепятстват зачеването (напр. поликистозни яйчници, ендометриоза и др.)
  • Изключени са други причини или имунологичени, генетични или психологични фактори.

 

При мъжа:

  • Спермограма в нормата;
  • Липсват възпалителни и инфекциозни процеси в половата система
  • Изключени са имунологични, генетични, психологични причини и фактори.

 

КАКВО МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКВА ТОЗИ ТИП ПРОБЛЕМНО ЗАБРЕМЕНЯВАНЕ:

Както става ясно от определението причините за този тип инфертилитет все още не са изяснени. Той може да е предизвикан от напреднала репродуктивна възраст, нездравословен начин на живот, както и прекомерен стрес.


КАКВО Е ВЪЗМОЖНОТО ЛЕЧЕНИЕ:

На първо място се предприема изчаквателно поведение. Той е подходящ при двойките около 30 годишна възраст. Може да дадем толеранс от 6-8 месеца с препоръки за регулярен полов живот по време на овулация, за здравословно и балансирано хранене и за активен двигателен режим и спорт.

Следващата стъпка е вътрематочна инсеминация. При този метод сме с една крачка напред, защото подпомагаме сперматозоидите, от една страна със специалната обработка, която ги прави по-подвижни и от другата съкращаваме "дистанцията" до зрялата яйцеклетка преминавайки през маточната шийка. За да повишим шансовете за зачеване, съвременната медицина дава възможност за стимулиране на овулацията. В крайна сметка, ако причинат за проблемно забременяване е  била в нещо дребно - бременността ще настъпи с инсеминация, ако причината не може да се повлияе от горните „улеснения“ за срещата на сперматозоидите с яйцеклетката при инсеминационна процедура, не се препоръчват повече от 3-4 процедури.

 

Инвитро оплождането е следващата възможност  - този метод се смята за най-ефективен при неизяснен стерилитет. Чрез инвитро процедурата, с помощта на хормонална стимулация се добиват получаваме няколко яйцеклетки, а не само една, както обикновено е при нормална овулация. По време на процедурата се обработват и селектират (при ICSI разновидността на инвитро) сперматозоидите и се проследява в лабораторни условия дали се справят с оплождането на яйцеклетките. При тази процедура се „прескачат“ маточните тръби, което изключва и тях като вероятна причина за инфертилитета.

Допълнително, може да се направи и лапаро- и/или хистероскопия, които в повечето репродуктивни клиники се посочват като "златен стандарт". Реалният оглед на органите в малкият таз позволят да се отхвърлят възможни физиологични причини, който не е възможно да бъдат доказани или изключени с други методи на изследване.

ФИНАЛЕН СЪВЕТ НА СПЕЦИАЛИСТИТЕ:

Не отлагайте посещението на репродуктивен специалист, ако бременността не се случва в рамките на 1 година, при регулярен полов живот. Ако имате нужда от специализирана консултация, можете да запазите час при някой от нашите АГ репродуктивни специалист от ТУК. 

Новини