Пункцията: Как фоликулите се превръщат в яйцеклетки?

PF_450x250Във втората статия от нашата поредица, посветена на протичането на една инвитро/ICSI процедура ви разказахме какво представлява контролираната овариална хиперстимулация. Тя завършва, когато са налице серия от условия – водещите фоликули са достигнали диаметър над 18 мм, дебелината на маточната лигавица е поне 8 мм и нивата на хормона естрадиол кореспондират с броя на нарастващите фоликули. Тогава на пациентката се поставя човешки хорион гонадотропин (HCG) с цел стартиране процеса по узряване на яйцеклетките. Приблизително 36 часа след тази инжекция се извършва пункцията на фоликулите.

Пациентката се инструктира да спре приема на храна и течности след 22 часа в предхождащия пункцията ден. Това ограничение продължава и на следващия ден, когато тя идва в болницата в посочен предварително час. Със съдействието на екипа на болницата тя преминава през няколко процедури, предхождащи пункцията:
- клизма, която е задължителна, тъй като много често пълните черва затрудняват достъпа до яйчниците;
- отстраняване на окосмяването от интимните части с цел намаляване риска от инфекции по време на пункцията, което може да се извърши и в домашни условия;
- поставяне на абокат.

Самата пункция на фоликули се извършва с вагинален достъп, под ултразвуков контрол и краткотрайна венозна анестезия, под наблюдението на анестезиологичен екип. С помощта на аспирационна игла, поставена на накрайника на ултразвуковия апарат, се преминава през вагината, като по този начин се осигурява достъп до яйчниците. Фоликулите се аспирират и се предоставят на инвитро лабораторията, където се промиват, определят се броят на добитите яйцеклетки и тяхното качество. Процедурата продължава, докато се провери съдържанието на всички фоликули и от двата яйчника.

Важно е да се знае, че броят на фоликулите не кореспондира с броя на добитите яйцеклетки.

Трансвагиналната пункция на фоликули е сравнително безопасна процедура. По време на нейното протичане не се усеща никаква болка и обикновено отнема около 15–20 минути, в зависимост от броя на фоликулите, въпреки че е възможно някои фоликули да не съдържат яйцеклетка.

След процедурата е необходимо пациентката да остане за няколко часа за наблюдение в болницата, като след втория час вече може да приеме и малки количества вода и храна. Следва раздвижване и ултразвуков преглед, като са възможни зацапващо кървене, леки болки в таза и коремната област, гадене. Препоръчително е да се избягва шофирането в следващите 24 часа. В дните между пункцията и ембриотрансфера пациентката поддържа връзка с лекуващия си лекар и ембриолога, като така получава информация за развитието на ембрионите и се уточняват денят и часът на ембриотрансфера.

В деня на пункцията партньорът предоставя семенна течност, като е задължително преди това в рамките на 3 до 5 дни да е спазвал полово въздържание. През същия период не се препоръчва и приемът на алкохол в големи количества. Важно е двойката да знае, че въздържание по-дълго от 7-10 дни може да влоши показателите на семенната течност. В случай, че партньорът е възпрепятстван и няма възможност да даде материал в деня на пункцията, може да го направи преди това, като семенната течност се замразява и впоследствие размразява. В случаите, когато се извършва инвитро/ICSI процедура с донорски сперматозоиди, пациентката предварително е получила цялата информация за наличните донори в криобанката, с която работи Медицински комплекс „Д-р Щерев“.

Следващата стъпка е извършването на инвитро или ICSI оплождане в инвитро лабораторията на болницата.

Новини