Първа среща с репродуктивен специалист

first_steps_450x250Продължаваме със серията от статии по темата за зачеването и стъпките пред една двойка, когато бебето се бави. 

Много често двойките, които срещат трудности по пътя към мечтаното бебе, отлагат още повече най-щастливия миг поради притеснението какво им предстои по време на първата среща с репродуктивен специалист. А началният разговор с акушер-гинеколог, когато бебето се бави, е само стартова крачка по път, в който най-важни са вярата, доверието и спокойствието. Знаейки, че достатъчната и добре поднесена информация осигурява именно сигурност за предстоящото, специалистите от Медицински комплекс „Д-р Щерев“ описват как протичат първите стъпки в диагностицирането и лечението на репродуктивните проблеми.

 

Поставянето на точната диагноза за причините за проблемно забременяване е в основа за успеха. Личните лекари и акушер-гинеколозите са първите, които трябва да насочат двойките към провеждането на по-обстойно диагностициране, когато бебето се бави. Те са тези, които следва да препоръчат специалист с подходящата квалификация или още по-добре – клиника, която може да предложи широк набор от експерти и най-новото оборудване. Те са ключови, защото често репродуктивните проблеми се диагностицират и лекуват на база на допълнителни консултации, специфични изследвания и разбиране за влиянието на общото състояние на партньорите, което може да включва съпътстващи състояния и заболявания, оказващи влияние върху репродуктивните им способности. Понякога лечението изисква многопрофилен екип: акушер-гинеколог (репродуктивен специалист), андролог, ембриолог, имунолог, ендокринолог и психолог. Екипът на Медицински комплекс „Д-р Щерев“ напомня, че дори мечтаната бременност да се бави, съвременната репродуктивна медицина е изключително напреднала и двойките не бива да губят вяра в себе и доверие в лекуващите ги специалисти.

 

Изключително важно е при първата консултация да присъстват и двамата партньори. Тогава се снема пълна анамнеза, взимат се под внимание предишни изследвания, придружаващи заболявания, рискови фактори и се обсъжда план на поведение и последващи изследвания при нужда и при двамата. Следват гинекологични прегледи при жената и проследяване на овулацията ѝ. Прегледите включват ултразвукова диагностика и се извършват в определени дни от месечния цикъл – между 11–13 ден и 16–18 ден от менструацията. Партньорката трябва да е подготвена, че лекуващият акушер-гинеколог може да назначи допълнителни изследвания, сред които микробиология на влагалищен секрет, онкоцитонамазка, тестове за инфекции като хламидии, уреаплазма, микоплазма, трихомони и др. В определени случаи пациентката може да се насочи към ендокринолог за хормонално и ехографско изследване на щитовидна жлеза. Възможно е на жената да бъде назначено и изследване на т.нар. базални хормони между 3-5 ден от цикъла – LH, FSH, Estradiol, Prolactin, а при настъпила овулация – Progesteronе (20-24-ти ден от месечнияцикъл). Повече информация за основните „женски“ хормони ще откриете в края на този материал.

 

Вече е добре известно, че репродуктивните проблеми се срещат еднакво често както при жената, така и при мъжа в двойката. Затова паралелно с изследванията на партньорката се извършва и спермограма на мъжа (анализ на семенната течност). Най-често, за да може да се диагностицира коректно състоянието на репродуктивните му функции, са нужни повече от една спермограми. Ако това специализирано изследване покаже отклонения от нормата, се прави консултация с уролог-андролог и се назначават допълнителни изследвания като микробиология на еякулат, хормонални нива, разширена спермограма, даваща информация за качеството на сперматозоидите и тяхната оплодителна способност и др. Изследването на мъжа може да се допълни от общ андрологичен преглед, включително анализ на вторичните полови белези, размер и разположение на тестисите, преглед на простатата. Сред причините за стерилитет при мъжа може да е и варикоцеле – състояние на тестисите, подобно на разширени вени. В различните си форми то се среща при 10–15% от подрастващите и младите мъже и се диагностицира с преглед при андролог.

 

Ако спермограмите на мъжа и хормоналните изследвания на жената са в норма, но продължава да липсва зачеване, се пристъпва към проверка на проходимостта на маточните тръби. Това може да стане чрез хидротубация под ултразвуков контрол или хистеросалпингография (т. н. „цветна снимка“) – специфично изследване, което трябва да се извърши от квалифициран репродуктивен специалист. Понякога се налага да се назначат и допълнителни изследвания и манипулации както при жената, така и при мъжа. Така например при клинични данни за ендометриоза се пристъпва към лапароскопия с цел отстраняване на ендометирозните кисти и лезии или хистероскопия с цел оглед на състоянието на маточното тяло. При повтарящи се спонтанни аборти по преценка на лекуващия лекар може да се назначат генетични изследвания и при двамата партньори.

 

По време на всички описани стъпки е много важно доверието в лекаря, извършващ прегледите, консултациите и процедурите. То е от изключително значение, защото специалистът е този, който подкрепя с експертизата и собствената си целеустременост двойката през целия път към желаната бременност и раждането на здраво бебе.

Ако правите опити за спонтанно зачеване, може да свалите нашия "Пътеводител на бъдещите мама и татко - 77 съвета за зачеване" от ТУК. 

Новини